18.02.2016 — Uutinen

Piilotyöpaikat eivät ole myytti – näin löydät omasi

Anu Ukonlinna
Kirjoittaja
Anu Ukonlinna

Tuttu tilanne monelle työttömälle: hinku takaisin työelämään olisi kova, mutta omalta alalta ei löydy avoimia paikkoja tai niistä joutuu kilpailemaan verissäpäin parinsadan muun hakijan kanssa. ”Rohkeasti pois omalta mukavuusalueelta” -kliseet lähinnä ärsyttävät, mutta niillekin on perusteensa. Piilotyöpaikan löytää vain, jos pystyy ajattelemaan työnhakua eri tavalla ja jaksaa nähdä valtavasti vaivaa.

Piilotyöpaikat ovat olleet jo pitkään työnhakukeskusteluiden kuuma peruna. Ne kiinnostaisivat, mutta harva tietää, mistä piilotyöpaikkajahdissa kannattaisi lähteä liikkeelle. Google näytölle, hakusanat kehiin ja sitten soittelemaan jokaiseen omaan alan yritykseen?

Urakonsultti Saila Sihtola-Jern Saranen Consultingista neuvoo työnhakijoita istahtamaan hetkeksi alas ja käymään läpi omaa osaamistaan: mitä osaan tehdä ja mitä oikeasti haluan tehdä. Kun nämä asiat ovat selvillä, pystyy kertomaan työtä hakiessaan, mitä voisi tarjota ja miten voisi auttaa tulevaa työpaikkaansa.

Sitten vain iso pyörä pyörimään. Mutta miten? Ensimmäinen askel on tuttavien hyödyntäminen.

- Ketkä kaikki tietävät, että etsit uutta työtä? Tietävätkö entiset kollegasi ja henkilöt, joita olet kysynyt tai haluaisit kysyä suosittelijoiksesi? Entä entiset asiakas- ja alihankkijayritykset, joihin sinulla on valmiit kontaktit? listaa uravalmentaja Jaakko Kilpeläinen Saraselta.

- Ei pidä väheksyä myöskään sukulaisia, ystäviä, naapureita tai vaikkapa kuntosalikavereita tai tuttua kampaajaa. Koskaan ei voi tietää, mistä työpaikka voi löytyä.

Toinen askel on kiinnostavien yritysten haarukointi. Kannattaa pysyä perillä oman alan tapahtumista, seurata uutisia ja osallistua alan tilaisuuksiin. Parhaiten yrityksistä löytyy tietoa netistä ja sosiaalisen median kanavista. Kun potentiaalisen työnantajan toiminta on tuttua, pystyy paremmin perustelemaan, miten voisi parhaiten auttaa sitä – vaikka työpaikkoja ei juuri nyt olisikaan avoimena.

- Esimerkiksi lehtien ja järjestöjen julkaisemista kasvulistoista voi saada paljon uusia ideoita. Kun yritys kasvaa tai esimerkiksi aloittaa jonkin isomman hankkeen, se luultavasti tarvitsee myös uusia työntekijöitä, vinkkaa urakonsultti Matti Katara.

Ei pelkkä myytti

Jokainen on kuullut tarinan työnhakijasta, joka on marssinut suoraan yritykseen sisään ja kysynyt johtajalta, milloin voisi aloittaa. Mutta ovatko piilotyöpaikat vain myytti vai voiko niiden kautta oikeasti työllistyä?

- Suuri osa uusista työpaikoista on niitä, joista ei ikinä ilmoitella missään. Piilotyöpaikkojen etsiminen vaatii asennetta ja enemmän vaivannäköä kuin avoimiin työpaikkoihin hakeminen. Jos piilotyöpaikkojen löytäminen olisi helppoa, kaikkihan työllistyisivät niiden kautta, Sihtola-Jern toteaa.

Saranen Consulting osallistui viime vuonna Työ- ja elinkeinoministeriön pilottihankkeeseen, jossa etsittiin uusia keinoja pitkäaikaistyöttömien työllistymiseen. Sarasen vetämän OsaajaVäylä-projektin osallistujille löytyi työpaikkoja etenkin piilotyöpaikoista.

- Ennen projektia vain harva oli hakenut piilotyöpaikkoja. Projektin aikana niitä ryhdyttiin kaivelemaan esiin ja lopulta 57 prosenttia työpaikan saaneista työllistyi nimenomaan piilotyöpaikkoihin, Kilpeläinen kertoo. Hän toimi OsaajaVäylä projektissa urakonsulttina yli sadalle työnhakijalle.

Vinkkejä: näin bongaat piilotyöpaikan

- Mieti, mitä oikeasti osaat tehdä ja haluat tehdä. Päivitä CV:si sen pohjalta.

- Kerro työnhaustasi mahdollisimman monelle.

- Pidä yhteyttä verkostoihisi. Kun johonkin työtehtävään aloitellaan hiljaista hakua, ole se mukava tyyppi, jota suositellaan rekrytoijille ensimmäisenä.

- Seuraa alaasi ja etsi kiinnostavia yrityksiä. Ota yhteyttä niihin ja kerro, miten voisit auttaa niitä.

- Vaikka yrityksellä ei olisikaan juuri nyt avoimia työpaikkoja, vakuuta se siitä, että juuri sinun osaamista tarvitaan tulevaisuudessa.

Suosituimmat

Saattaisit olla myös kiinnostunut...

10.05.2023 — Uutinen

Saranen X Skillcode – Rakennamme yhdessä vaikuttavia osaamisratkaisuja

Nykyosaajien osaamisen uudistaminen sekä jatkuva oppiminen ovat keskeisiä osaamispulan ratkaisun keinoja. Vauhdittaaksemme oppimisratkaisujen kehittämistä ja...

Lue lisää
25.11.2022 — Uutinen

Muutosturvalaki täydentyy 2023

Yhteistoimintalakiin liittyvä muutosturva saa alkuvuodesta 2023 lisäosan. Muutosturvan täydennyksellä pyritään parantamaan 55-vuotiaiden ja sitä vanhempien...

Lue lisää
29.09.2022 —

Nouse palkkahallinnon tehtäviin Accountorilla

Oletko kiinnostunut palkanlaskijan tai palkka-assistentin työstä? Nyt sinulla on mahdollisuus kasvaa näihin rooleihin. Järjestämme nimittäin Accountorin kanssa...

Lue lisää