Data-analyytikko – tavan tallaaja vai myyttinen yksisarvinen?
21.4.2017 | Blogi

Ihanteellinen analytiikan asiantuntija on vahva tekninen osaaja, ymmärtää liiketoimintaa, on loogisesti ja matemaattisesti lahjakas ja on vielä motivoitunut ja vuorovaikutustaitoinen. Melkoinen lista vaatimuksia. Mistä tällaisia taruolentoja löydetään kasvavan analytiikka-alan muuttuviin tarpeisiin?

Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi Big data Suomessa -nimisen selvityksen syksyllä 2013. Siinä kartoitettiin eri sektoreiden näkemyksiä, senhetkistä tilannetta, tulevaisuuden odotuksia ja suunnitelmia liittyen Big data -ilmiöön. Nyt kolme ja puoli vuotta myöhemmin selvityksen tiedot pitävät edelleen paikkaansa: pula osaajista on kova ja ilmiötä pidetään edelleen kiinnostavana ja merkittävänä. Nopea reagointi Big datan käsittelyyn antaisi Suomelle hyvän aseman tietojenkäsittelyn esimerkkimaana.

Korkeakouluista löytyy monenlaisia maisteriohjelmia ja täydennyskoulutusta data-analytiikan saloihin, mutta niistäkään ei valmistu riittävällä vauhdilla osaajia yritysten tarpeisiin. Koulun penkiltä valmistuvat huipputyypit viedään käsistä suoraan työuralle, mutta lisää osaajia tarvitaan muitakin väyliä pitkin.

Asiakasyrityksemme ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että valmiita tekijöitä on haasteellista löytää. Siksi toimivaksi ratkaisuksi tekijäpulaan on huomattu potentiaalisen henkilön kouluttaminen ja kasvattaminen tehtävään. Potentiaalinen henkilö voi olla jo alan konkari, joka haluaa kehittää osaamistaan, tai aivan uusi tulokas, joka on kiinnostunut alanvaihdosta. Tärkeintä hakijalle on oppimiskyky, hyvä asenne ja motivaation osoittaminen uutta tehtävää kohtaan.

AnalyticsPro -koulutusohjelmia on tähän mennessä toteutettu meillä Sarasella jo seitsemän kertaa viimeisen neljän vuoden aikana. Näiden myötä olemme kouluttaneet 200 uutta osaajaa data-analytiikan tehtäviin. Kuten eräs asiakasyrityksemme on sanonut, huippujärjestelmäkään ei korvaa ihmistä. Siksi tarvitaan työyhteisöön helposti solahtavia analytiikan taitureita, jotka noita järjestelmiä osaavat pyörittää.

Avainasemassa on halu oppia jatkuvasti ja olla valmis uudistumaan ja muuttumaan rohkeasti. Korkeakouluopintojen tai työkokemuksen tuoma anti ei riitä ikuisiksi ajoiksi, vaan ammattilaisen pitää kehittyä datavallankumouksen kanssa samaan tahtiin. Data-analyytikoiksi sopivia ihmisiä riittäisi kyllä – itsestään täytyy vain löytää halu ja palo kehittyä sellaiseksi.

Olin puhumassa data-analytiikan ammattilaisten löytämisestä TIEKEn AamuAreenassa 21.4. Helsingissä. Puheenvuorot herättivät hyvää keskustelua ja paljon kysymyksiä alan tulevaisuudesta. Meistä on aina hyödyllistä kuulla, millaisista data-analytiikan osaajista on pula!

Kirsi Havu on ammattitaitoinen ja työstään virtaa saava projektipäällikkö, joka on viimeksi oppinut laitesukeltamaan.

Kirsi Havu

Team Manager, Recruitment Programs

050 444 9157
kirsi.havu@saranen.fi

Lisää aiheesta

Ota yhteyttä

Henkilötietoja käytetään Saranen Consulting palveluista kertomiseen yhteydenoton yhteydessä. Lue lisää henkilötietojen käsittelystämme tietosuojaselosteestamme.