13.10.2017 — Rekrytointi

Miten tekoäly ja robotiikka vaikuttavat talousjohtajan työhön?

Kirjoittaja
Saranen Consulting

Toteutimme yhteistyössä Baronan ja PwC:n kanssa webinaarin aiheesta Miten tekoäly ja robotiikka muuttavat taloushallintoa ja CFO:n työtä? Aihe on todella mielenkiintoinen ja ajankohtainen ja webinaariin olikin yli 500 ilmoittautunutta.

Webinaarissa PwC:n partner Mikael Guarnieri kuvasi globaalien megatrendien vaikutuksia taloushallintoon. Lisäksi hän kertoi taloushallinnon merkityksestä yritysten muutoskyvyn parantajana. Baronan talousjohtaja Pasi Vilhunen esitteli myös Baronan käytännön kokemuksia ostoreskontran automatisoinnista.

Tekoälyllä lisätehoja

Mikael ja Pasi olivat samaa mieltä siitä, että tulevaisuudessa talousorganisaatioiden välillä on entistä suurempia eroja. Toiminnan tehokkuus riippuu pitkälti talousorganisaation teknologisesta kypsyysasteesta.

Taloushallinnossa prosessien läpimenoajat ovat pitkiä ja vaativat paljon resursseja, joten tekoälyllä on mahdollista saada merkittäviä säästöjä. Lisäksi taloushallinnossa on paljon sellaista työtä, mitä tehdään muiden kuin talousosaajien toimesta. Meille muille toimistotyöläisille valtaosa tällaisesta työstä – kuten laskujen tarkastaminen – tuntuu täysin turhalta aikasyöpöltä. Juuri tällaisen työn helpottamisesta onkin mahdollisuus saada merkittävää tehokkuutta hyödyntämällä robotiikkaa ja automatisointia. Sillä tavalla meidän tavallisten työntekijöiden aikaa vapautuu liiketoiminnan ja oman roolin kannalta merkittävämpään tekemiseen. Ah, miten ihanalta kuulostava ajatus, vai mitä?

Prosessiosaaminen on kaiken a ja o

Webinaarissa keskusteltiin myös osaamisesta. Jatkossakin talousjohtajien tulee tuntea luvut ja tuoda niiden avulla lisää ymmärrystä ja näkemystä liiketoimintojen johtamiseen. Prosessiosaaminen on Mikaelin mielestä suhteellisen hyvää nytkin ja joissain organisaatioissa nähdään jo, kuinka talous on alkanut ottamaan roolia myös laajemmin liiketoiminnan prosessien kehittämisessä. Talousjohtajan prosessiosaaminen on kriittistä etenkin silloin, kun halutaan lähteä hyödyntämään robotiikkaa tai tekoälyä. Konetta ei voi ohjelmoida korvaamaan ihmisen työtä ilman hyvin selviä prosesseja.

Tulevaisuuden taidoissa korostuu näiden tärkeiden perusasioiden lisäksi proaktiivisuus ja johtamistaidot – niin muutoksissa kuin osaamisessa ja tiimin voimaannuttamisessa. Tietenkään unohtamatta myös taitoa löytää ja rekrytoida parhaat osaajat omaan tiimiin.

Käänteismentoroinnilla uutta näkemystä

Muutosjohtamiseen Mikael tarjosi myös uuden vinkin käänteisestä mentoroinnista. Aiemmin kokeneemmat auttoivat nuoria käyntiin urallaan – ja sitä toki tarvitaan jatkossakin. Mutta nyt olemme ajassa, missä nuoret vastavalmistuneet diginatiivit tuovat yrityksiin taitoja ja ymmärrystä, mitä vanhemmalla sukupolvella ei vielä ole. Tämän potentiaalin hyödyntäminen onnistuu käänteismentoroinnin avulla auttamalla talousjohtoa hahmottamaan tekemistä diginatiivin linssien läpi.

Jos haluat kuulla tarkemmin näistä aiheista ja siitä, kuka on talousjohtajan paras kaveri tällä hetkellä, voit kuunnella webinaarin taltioinnin täällä.

Itse en malttaisi odottaa tulevaisuutta, jossa pääsee nauttimaan entistä automatisoidummista taloushallinnon prosesseista!

Kiitos Mikaelille, Pasille sekä webinaarin juontajalle Tuomas Haapsaarelle.

Suosituimmat

Saattaisit olla myös kiinnostunut...

02.06.2020 —

Miten rekrytoit juuri sen oikean?

Deittailussa ja uuden työntekijän rekrytoimisessa on samanlaisia piirteitä. Molemmissa on kyseessä vakava pyrkimys löytää sopiva kumppani, jonka kanssa...

Lue lisää
27.05.2020 — osaamisen uudistaminen

Johtaja: huolehdi psykologisesta turvallisuudesta myös etätyössä

Julkinen keskustelu etätyöskentelystä keskittyy tyypillisesti liiketoiminnalle tärkeisiin teemoihin ja lukuihin, kuten työn tehokkuuteen. Ovatko työpäivät...

Lue lisää
13.05.2020 — Rekrytointi

Rekrytoija, näin tunnistat potentiaalin!

Kehittyvä työura koostuu jatkuvasta oppimisesta ja uusiin mahdollisuuksiin tarttumisesta. Oli koulutuksesi, työotteesi ja asenteesi kuinka vakuuttavia tahansa,...

Lue lisää