Kokemuksia ohjelmasta

Microsoft Academy sopii yhtä hyvin junioreille kuin konkareillekin

Liiketoimintajohtaja Maria Hintikka Digialta on rekrytoinut Microsoft Academy -koulutusohjelmasta sekä alanvaihtajia että nuoria uransa alussa olevia junioreita.

Koulunpenkiltä suoraan tulevalle nuorelle rekrytoiva koulutusohjelma on hyvä näköalapaikka työelämään. Koulutusohjelman ansiosta paine ei ole aivan yhtä kova, kun työssä ei ihan heti vaadita täydellistä osaamista.

Aikuisopiskelija näkee arjen työn samalla kun hän saa alan koulutuksen Saraselta. Puolen vuoden työjakson aikana ehtii nähdä, onko tämä ominta alaa. Opiskelijan näkemys omasta työroolistakin muokkautuu itselle sopivammaksi, kun huomaa, sopiiko itselle vaikka asiakasprojektien hoitaminen vai tukipalveluissa toimiminen, Hintikka kertoo.

Digia on yli tuhannen työntekijän suomalainen ohjelmisto- ja palveluyritys, joka auttaa asiakkaitaan uudistumaan digitalisoituvassa ja verkottuvassa maailmassa. Keskeisiä tekemisen alueita ovat toiminnanohjauksen ja asiakkuudenhallinnan kaltaiset ydinjärjestelmät, integraatiot sekä digitaaliset palvelut.

Uranvaihtaja saa uutta nousukiitoa työelämään

Koulutuksen jälkeinen työ ja asema yrityksessä ovat paljon itsestä ja taustasta kiinni. Alanvaihtajista Hintikalla on hyviä kokemuksia.

Vaikka Digia on iso IT-talo, kaikki meidän työntekijät eivät ole konsultteja ja teknisiä osaajia. Lisäksi tarvitsemme esimerkiksi projektipäällikköjä ja asiakasrajapinnassa toimivia henkilöitä. Jos aikaisempi työkokemus on tällaista, henkilö voi päästä nopeastikin eteenpäin uudella uralla. Heille Microsoft Academy -koulutus antaa valmiudet ymmärtää tuotetta ja sen ekosysteemiä.

Azure Akatemiasta nopeaa urakehitystä ja todistus osaamisesta

Teemu Siltanen haki Azure Akatemiaan viime keväänä ja on jo nyt saanut työsopimuksen. Seuraava urasteppi on Microsoftin sertifikaatin suorittaminen.

”Minulla on kandidaatintutkinto tietojenkäsittelytieteistä vuodelta 2015. En koskaan aloittanut maisterivaiheen opintoja, vaan työskentelin esimerkiksi verkkokaupan ylläpitäjänä ja kehittäjänä. Työttömyysjakson aikana bongasin Microsoft Azure Akatemian työpaikkailmoituksen, ja erityisesti Business Intelligence -puoli kiinnosti minua. Koska teknistä taustaa löytyi jo opintojenkin puolesta, en hakenut mukaan aivan nollatasolta.

Heti koulutusohjelman alettua pääsin kuitenkin oppimaan aivan uutta. Tietovarastointi on minulle uutta, ja olen jo muutamassa kuukaudessa oppinut siitä hurjan paljon. Mikään ei ole kuitenkaan tuntunut ylivoimaisen vaikealta. Kollegat, kouluttajat ja muut akatemialaiset auttavat aina eteenpäin, ja oppimiskäyräni osoittaa jyrkästi ylöspäin.

Työskentelen tietovaraston rakentamisen parissa ETL-kehittäjänä. Tiimimme saa eri lähdejärjestelmistä dataa, ja me muokkaamme sitä sopivaan, helpommin tulkittavaan ja hyödynnettävään muotoon. Näin asiakasyritys saa faktoja vaikkapa siitä, paljonko yksittäinen työntekijä tuottaa. Muokkaan datasta sellaista, että raportoijan on helppo koota loppuraportti asiakkaalle.

Minua kohdeltiin yhteistyöyrityksessäni Enfolla heti alusta saakka aivan yhtäläisenä osana työyhteisöä kuin ketä tahansa. Kaikki eivät edes tienneet, että olin aluksi koulutussopimuksella. Pääsin heti mukaan asiakasprojektiin, ja viihdyn tosi hyvin. Enfolaiset ovat helposti lähestyttäviä ja mukavia tyyppejä, ja töihin on aina hauska tulla. Olen päässyt Azure Akatemian koulutuspäivien lisäksi myös Enfon sisäisiin koulutuksiin, ja saan aina apua tarvittaessa.

Nyt lokakuun lopussa olen menossa suorittamaan Microsoftin sertifikaattia. Sertifikaatti jää minulle hyväksi todistukseksi osaamisestani, ja yrityksellekin on etua siitä, että talossa on mahdollisimman monta sertifioitua työntekijää. Jos sertifiointitesti menee kunnialla läpi, siitä on aivan varmasti iloa vielä monta vuotta tulevaisuudessa. Osaamista täytyy tietenkin säännöllisesti päivittää, mutta tämä luo erinomaisen pohjan jatko-opiskelulle ja kehittymiselle.

Tulevaisuudessa toivonkin, että pääsen tekemään myös raportointia ja tulla kokonaisvaltaisemmaksi Business Intelligencen ammattilaiseksi. Vielä on paljon opittavaa myös tässä nykyisessä tehtävässäni, mutta pikku hiljaa toivon voivani kehittää taitojani muissakin osissa kehitysketjua.

Minulla kävi niin huikea tuuri, että sain työsopimuksen jo nyt koulutusohjelman puolivälissä. Kaikki koulutusohjelman hakuprosessista työllistymiseen on mielestäni hoidettu tosi hyvin. Näitä ohjelmia on tärkeä järjestää, jotta työllistyminen olisi helpompaa. Välillä työnhaku tuntui todella haastavalta, joten lämpimästi suosittelen muitakin hakemaan Azure Akatemian kaltaisen ohjelman kautta uusia urapolkuja.”

Dynamics 365 Akatemia oli käänteentekevä päätös

Antti Pajunen lähti kokeilemaan siipiään Dynamics 365 Akatemiassa kaksi vuotta sitten. Nyt Pajunen on jo saanut halutun MVP-tunnustuksen.

”Olin jo hyväksynyt työpaikan toisessa yrityksessä, kun sain tietää voivani päästä Dynamics 365 Akatemian kautta Innofactorille. Minulla oli kaksi vuotta sitten aika monta työnhakuprosessia kesken, ja Akatemia oli vain yksi monista. Olin hakenut mukaan sillä mielellä, että Innofactor tai ei mitään – ja kun Innofactor sitten minut halusi riveihinsä, eihän tilaisuutta sitten voinut jättää käyttämättä.

Järkeilin, että saisin Akatemiassa uutta tietoa Microsoftin pilvipalveluista, kun olin jo tutustunut tuotteisiin hieman aiemmassakin työssäni. Minulla oli lähes kymmenen vuoden myyntityökokemus, ja halusin uusia haasteita kuitenkin asiakasrajapinnassa pysytellen. Siksi konsultointityö kuulosti hyvältä uudelta aluevaltaukselta.

Akatemia on totta kai muutakin kuin konsultointia. Jos on luonnollisesti kiinnostunut näistä töistä, käsissä on avaimet menestykseen. Monet alakokemusta vuosia kartuttaneet saattavat oikeasti elää viitisen vuotta menneisyydessä, jos kiinnostus itsensä kehittämiseen on hiipunut. Teoreettiselle tietotasolle pääsee aika nopeasti, mutta loppu kehittyminen on itsestä kiinni.

Intohimo ja jatkuva uuden oppimisen halu olivat avainasemassa Dynamics 365 Akatemian aikana. Oma mielenkiinto toimii erinomaisena motivaationa saada koko ajan uutta tietoa ja osaamista. Työnkuvassani Innofactorilla on alusta asti ollut niche-osaamisalue. Sen kokonaisuuden hallitseminen ajaa minua yhä edelleen uuden tiedon äärelle.

Muita konkreettisia oppimisen työkaluja ovat tietenkin asiakastyöskentely, sertifikaattien tekeminen ja blogien seuraaminen ja oma kirjoittaminen. Teknologiat kehittyvät ihan valtavaa vauhtia, ja aina googlaaminen ei tuota tuloksia. Siksi kirjoitan itse blogitekstejä uusista Dynamicsin ominaisuuksista, jotta seuraavalla googlaajalla on saatavillaan jotain tietoa, vähän sellaisella open source -mentaliteetilla siis.

Tämän mentaliteetin ansiosta sain varmasti tuon MVP- eli Most Valuable Professional -tunnustuksen Business Applications -puolelta. Tämän puolen MVP:itä on yhteensä 169 koko maailmassa. Tunnustus ja sen saaminen ei kuitenkaan saa olla itseisarvo. Joku onkin hyvin sanonut, että jos tavoitteenasi on olla MVP, et todennäköisesti sellaiseksi tule. Tärkeintä on halu jakaa tietoa pyyteettömästi ja auttaa muita.

Jos pilviteknologiat ja uuden oppiminen kiinnostavat, kannattaa ehdottomasti hakea Akatemiaan mukaan. Minulle Akatemia oli käänteentekevä päätös: sanoisin tätä jopa yhdeksi parhaista päätöksistä työurallani.”

Dynamics 365 Akatemia auttoi unelmatyöhön

Dynamics 365 Akatemia on ollut Erno Leppäselle hyvä reitti unelmatyöhön. Tampereella Innofactorilla työskentelevä Leppänen oppii työssään uutta joka päivä.

”Marraskuun harmaudessa otin ensimmäisen askeleen kohti uutta uraa ERP-konsulttina päästyäni Microsoft Dynamics 365 Akatemiaan. Konsultointitehtävät olivat jo pyörineet pitkään mielessä, kun mietin, mitä haluaisin oikeasti isona tehdä. Jo vuoden ajan olin tavoitteellisesti pyrkinyt kohti tätä tavoitetta, mutta minulta puuttui esimerkiksi järjestelmä- ja toimialaosaamista IT-maailman taustastani huolimatta.

Vuosien varrella olen kehittynyt IT-alan kaupalliseksi sekatyömieheksi. Olen suorittanut datanomiopinnot, ja valmistuttuani ensimmäinen työpaikkani oli IT-lähitukitehtävissä. Siitä olen omien mielenkiinnon kohteideni mukaan kehittänyt työnkuvaani ja osaamistani eteenpäin.

Olen tutustunut toiminnanohjausjärjestelmiin käyttäjänäkökulmasta, mutta niin sanotusti konepellin alle en ollut ennen koulutusohjelmaan pääsyä kurkannut. Työllistyminen alan töihin olisi ehkä onnistunut tiukan ja päättäväisen yrittämisen ansiosta muutoinkin, mutta koulutusohjelmaan pääsy teki siitä huomattavasti helpompaa.

Vähän kokemattomammallekin Akatemia on hyvä polku alalle. Minullakin jäi pari työpaikkaa saamatta reilu vuosi sitten, kun toimialaosaamista ei vielä ollut. Nyt opin toimialastakin tekemällä oikeita projekteja, ja koulutuspäivistä saan valmiudet Dynamics-teknologioiden käyttöön.

Olen viihtynyt Innofactorilla tosi hyvin, ja minulla on erinomainen mentori. Olen päässyt hyvin mukaan sekä asiakasprojekteihin että yrityskulttuuriin, ja olen orientoitunut joukkoon hyvin. Nautin erityisesti uuden oppimisesta ja asiakastarpeiden ratkomisesta, ja näitä molempia koen onneksi joka päivä. Pääsen vaihtelevasti tekemään sekä koodinnaputtelua että vuorovaikuttamaan asiakkaiden kanssa.

Keväällä suoritin Dynamics-järjestelmästä sertifikaatin, joka todisti myös itselleni, että olen sisäistänyt ja oppinut paljon uutta. Totta kai oma osaaminen todentuu sertifikaatin ansiosta myös yhteistyöyritykselleni sekä kaikille muillekin, eikä minun tarvitse pelkillä puheilla vakuuttaa muita osaamisestani. Erityisesti ERP-puolella olen huomannut, että sertifikaatteja todella arvostetaan työmarkkinoilla. Sertifikaatti siis takuulla helpottaa uralla etenemistä.

Nyt Dynamics365 Akatemia on jo edennyt pitkälle ja samoin minä olen edennyt matkallani kohti uutta alaa. Koulutusohjelman aikana tunne oikeasta valinnasta on vain vahvistunut. Edelleen on vielä opittavaa ja kehittymisen varaa, mutta olen ehdottomasti menossa oikeaan suuntaan. Maailma ei pysähdy kuuden kuukauden koulutusohjelman jälkeen, vaan järjestelmä kehittyy jatkossakin: siksi opittavaa on niin pitkään, kuin itse on valmis opettelemaan.”

Koulutusohjelmasta työsopimus jo neljässä kuukaudessa

Harri Niemeläinen sai nopeasti työsopimuksen Microsoftin Azure Akatemia -koulutusohjelman yhteistyöyrityksestä.

”Olin ollut noin vuoden työttömänä, kun löysin ilmoituksen Microsoftin Azure Akatemiasta. Arvelin, että tämä voisi olla hyvä väylä päästä uuteen osaamiseen käsiksi ja lähteä rohkeasti uudelle polulle. Törmäsin Saranen Consultingin koulutusohjelmiin jo viime vuoden puolella, ja hainkin silloin yhteen koodaritoteutukseen. Tuohon ohjelmaan en tullut valituksi, mutta Microsoft Akatemiaan haettuani pääsin koulutusohjelman videohaastatteluun.

Noin viikko videohaastattelun jälkeen minut kutsuttiin jo Microsoftin kumppaniyritysten ja hakijoiden speeddating-tilaisuuteen. Varasin vähän summamutikassa tapaamisaikoja sinne sun tänne, jotta pääsisin mahdollisimman hyvin kartalle siitä, mitä mikäkin yritys tekee. Juttelin speeddating-pöydissä paljonkin yritysten kanssa, mutta en mielestäni juurikaan ehtinyt keskustella Sinisen meteoriitin edustajien kanssa. Ilmeisesti ehdin kuitenkin herättää heidän huomionsa! Pääsin syvällisempään haastatteluun sekä Siniselle meteoriitille että kahteen muuhun yritykseen.

Lopullisen yrityspaikkavalinnan tein kahden hyvän välillä. Päädyin Siniseen meteoriittiin, koska minua kiehtoi pienempi kasvuyritys. Tapasin myös mukavaa porukkaa käydessäni toimistolla työhaastattelussa. Työyhteisö onkin hyvä: ketään ei jätetä pähkäilemään ongelmatilanteiden kanssa yksin, ja apua saa kun uskaltaa kysyä. Minun lisäkseni Sinisessä meteoriitissa on toinenkin Microsoft Akatemian osallistuja, ja meidät on molemmat otettu lämpimästi vastaan osaksi työyhteisöä. Vaikka nimikkeenä on harjoittelija, se ei muuta muiden suhtautumista tai arvostusta tehtyä työtä kohtaan.

Koulutusohjelma jatkuu syyskuulle asti, mutta minulle kirjoitettiin työsopimus jo heinäkuun alussa. Uusi nimikkeeni on ohjelmistosuunnittelija. Tarve Azure-osaajille on kova, ja minulle vihjattiin jo haastatteluvaiheessa, että sopimusta ollaan aika varmasti tarjoamassa. On mukavaa, että potentiaalini pitkäaikaiseksi työntekijäksi on huomattu jo muutaman kuukauden aikana.

Työ asiakasrajapinnassa on minulle uutta, samoin Azure-ympäristö ja uuden sisällön lisääminen sinne. Olen koulutukseltani langattoman tietoliikenteen diplomi-insinööri, joten tietoliikenne- ja verkko-osaamisesta oli apua Azurea opiskeltaessa. Minulla on myös työkokemusta ohjelmointitehtävistä, vaikka nykyisessä työssäni käytetäänkin eri ohjelmointikieliä kuin aikaisemmissa töissäni. Aikaisempi ohjelmointikokemus auttaa kuitenkin oppimaan uuden ohjelmointikielen helpommin, sillä tietynlainen ajattelu- ja päättelykyky ohjelmointiin liittyen on jo olemassa.

Microsoft Akatemia on hyvä väylä lähteä uuteen mukaan, jos miettii ettei nykyinen ala ole itselle mieleinen. Akatemian kautta on mahdollista löytää niin monia erilaisia rooleja, että millaisella tahansa taustalla kannattaa hakea. Vaikka työskentelemmekin muiden akatemialaisten kanssa eri yrityksissä ympäri pääkaupunkiseutua, pystymme keskustelemaan ja auttamaan toisiamme hyvän yhteishengen vallitessa.”

Varmista itsellesi uusi työpaikka Microsoft Akatemian kautta

”Jos olet hakenut töitä niska limassa etkä tunnu pääsevän puusta pitkään niin koulutusohjelma on yksi vaihtoehto jota ehdottomasti kannattaa harkita. Alanvaihtajana pääset opiskelemaan uutta ammattitaitoisten kouluttajien johdolla, alalla jo olevana pääset näppärästi päivittämään osaamistasi ja todennäköisesti innokkuudella ja hyvällä suorituksella varmistat itsellesi työpaikan.”

Riina Juntunen

Elisa Appelsiini Oy

Huippumahdollisuus – olen äärettömän tyytyväinen että hain mukaan

”Itselleni Microsoft Dynamics 365 Akatemia avasi täysin uuden väylän aivan tuntemattomaan asiaan, jonka parissa en aikaisemmin ollut työskennellyt ja hyvänä vinkkinä voin jakaa, että ei kannata liikaa ahnehtia tai pelätä tulevaa. Kannattaa vaan edetä rauhassa eteenpäin, niin opitut asiat loksahtelevat paikoilleen.

Rekrytoiva koulutusohjelma sopii täydellisesti sellaiselle, joka miettii esim. uran vaihtoa, haluaa päästä nopeasti työmarkkinoille takaisin, haluaa haastaa itsensä ja lähteä todella mielenkiintoista väylää pitkin takaisin työelämään. Haluaa kouluttautua, haluaa lisätä osaamistansa, haluaa aloittaa puhtaalta pöydältä. Se on hyvä vaihtoehtoinen tapa lähteä työllistymään asiakasyritykseen X  vs. hakemusten lähettely, jotka eivät aina vaan meinaa tuottaa tulosta.

Ohjelmassa oli hienoa se, että ei tarvinnut olla missään nimessä täydellinen osaaja, vaan osaajaksi opeteltiin 6kk ja vielä sen jälkeenkin, kun työsopimukset kirjoitettiin lopulta asiakasyrityksen kanssa. Mikä on sen hienompaa, kuin opetella teoriaa sekä opetella työtä teorian ja käytännön kautta kaikessa rauhassa vailla mitään turhia paineita. On lupa epäonnistua ja mitään ei tarvitse hävetä, vaikka ihan kaikkea ei heti osaakaan tehdä. Ohjelma antoi hyvän tasapainoisen väylän oppia tekemään sitä työtä kaikessa rauhassa mihin kouluttautui, ettei heti heitetty suoraan ”pedon suuhun” vaan perehdytys tapahtui rauhallisesti ja siihen sitoutui sekä asiakasyritys että koulutuksessa oleva hlö.

IT-alalle on hyvin vaikea päästä. Itse en todellakaan ole mikään koodari, mutta jos hain IT-alan juttuja, niin miltei jokaisessa työilmoituksessa tarvittiin jotain koodaustaitoa yms., ja se asetti itseni sellaiseen tilanteeseen, että ”en minä tällaista halua hakea, haluan hakea sitten jotain muuta” Koulutusohjelman kautta pääsin tekemään IT-hommia ja samalla katsomaan, lähteekö se viemään omaa uraani eteenpäin. Koulutusohjelma antoi tähän todella hyvän mahdollisuuden ja kaikki loppu riippuu täysin omasta itsestä, miten tästä eteenpäin sitten mennään. Ilman Sarasen antamaa mahdollisuutta, en välttämättä olisi päässyt kokeilemaan, mikä se Microsoft Dynamics 365 oikein on.

Olen äärettömän tyytyväinen, että lähdin tutustumaan F.E.C. asioihin ja Sarasen valikoitui täydelliseksi kumppaniksi, jonka kanssa oli huikeaa aloittaa yhteinen seikkailu kohti omaa työllistymistä ja uuden oppimista.”

Juho Päivärinta

Elisa Appelsiini Oy