Sinnikkäällä uuden opettelulla uusiin töihin
7.12.2018 | Blogi

Pekka Rautajoki työskenteli Nokialla yli 22 vuotta, eikä ollut koskaan hakenut muualle töihin. Bridge-ohjelman myötä Rautajoki sai vahvistettua pitkää kokemustaan moderneilla työkaluilla ja työnhakutaitojen päivittämisellä.

Aloitin Nokialla vuonna 1995, jolloin Nokialla oli voittoisa aika – minun tehtäväni ovat aina liittyneet liiketoiminnan kehittämiseen sekä markkina- ja kilpailija-analyysiin. Vuodesta 1998 olin työskennellyt Tampereella niin, että esimieheni ja koko muu tiimini olivat hajautuneena ympäri maailmaa.

Nokian ja Alcatel-Lucentin yhdistymisen jälkeen työtäni johdettiin pitkälti Pohjois-Amerikasta eli Kanadasta ja Yhdysvalloista käsin. Olin nimellisesti osa markkinointiyksikköä, josta vain muutama henkilö oli Tampereella – loput Espoossa tai kauempana maailmalla. Lopulta vuonna 2017 markkinointitoiminnot Tampereella lopetettiin ja minulle ilmoitettiin, ettei markkina- ja kilpailija-analyysia sen aiemmassa muodossa enää tarvittu.

Olin totta kai etusijalla sisäisten paikkojen haussa, mutta analyytikon paikkoja ei löytynyt sellaisessa muodossa, mitä olisin voinut tehdä tai niitä ei ollut ylipäätään. Hajautettu organisaatio ei kuitenkaan tuntunut enää minulle omalta yhteisöltä, joten otin yt-tilanteen mahdollisuutena kokeilla uutta.

Minulla oli joitakin ajatuksia yrittäjyydestä, mutta päätavoitteenani oli löytää aiemman kaltaisia töitä. Mietin, miten kehittää itseäni ja osaamistani Bridge-ohjelman puitteissa. Olin tietenkin kartuttanut jo pitkää kokemusta markkinoinnista, mutta aikana, jolloin Googlen hakukonemarkkinointia ei ollut olemassakaan. Olin tehnyt kilpailija-analyysia, mutta en numeerista data-analyysia. Kehitin kuitenkin näitä molempia kysyttyjä taitoja Sarasen kurssien avulla – se osoittautuikin voittoisaksi kombinaatioksi.

En ollut koskaan tullut hakeneeksi töitä muualta kuin Nokialta. Työni oli lähitiimin puutteen vuoksi välillä aika yksinäistä, mutta toisaalta vapaata – töitä pystyi tekemään vaikka kotoa käsin. Sarasen valmennuksissa opinkin, miten hakea töitä nykypäivän tarpeiden mukaisesti. Tein LinkedIn-profiilin kuntoon ja opin tekemään hakemusdokumentteja sekä kuulin, miten työnhakuprosessit tyypillisesti etenevät.

Oli rohkaisevaa kuulla omalta valmentajalta palautetta, että minulla oli jo valmiiksi hyvä asenne ja orientoituminen työnhakuun. Ajattelin, että hyville tyypeille tapahtuu hyviä asioita. Koin, että yhteiskunta ja oma ympäristö kantavat kyllä hetkellisen kriisin yli, eikä työttömyys ole maailmanloppu.

Meille suositeltiin valmennuksissa piilotyöpaikkojen etsimistä ja kontaktointia, mutta minä löysin nykyisen työni Onnibus.comilla varsin perinteisellä tavalla: luin ilmoituksen Aamulehdestä. Onnibus.com haki digitaalisen markkinoinnin osaajaa, ja hain analytiikan ja digimarkkinoinnin kärjellä paikkaa. Kävi ilmi, että tarve olikin nimenomaan analytiikkapainotteista.

Olin opetellut itse työttömyysjaksoni aikana esimerkiksi SQL-ohjelmointikieliä ja visuaalisen analytiikan työkaluja, ja niitä käytänkin nyt työssäni. Tehtäviini kuuluvat myös verkkokaupan takahuoneen parissa työskentely, verkkosivutestaus, mahdollisten vikojen korjaus, hakukonemarkkinointikampanjoiden teko sekä dynaaminen hinnoittelu. Työpäivät ovat todella tehokkaita ja tykkään työstäni valtavasti.

Bridgen puitteissa oli hyvä oppia kaikkea täysin uutta. Ajatella, saan valtavasti opiskelijatyötunteja käyttööni täysin ilmaiseksi, ja pääsen oppimaan asioita, jotka mahdollistavat vaikka täysin uuden alankin!

Muiden työttömien työnhakijoiden on hyvä muistaa, että työttömyydessä ja vastausta vaille jäämisessä ei ole mitään henkilökohtaista. Minullekin vasta 26. hakemus tuotti haastattelukutsun, joten kyllä se siitä! Sarasen valmentajani Jaakko sanoikin, että työnhaku vaatii ennen kaikkea istumalihaksia. Antakaa armoa ja aikaa itsellenne – lähteminen pitkäaikaisesta työpaikasta voi olla raskasta. Kannattaa yrittää intoutua mahdollisuudesta oppia ja kokeilla uutta. Uskon, että positiivisuus heijastuu hakemukseen ja CV:hen ja sitä kautta myöskin haastatteluun.

Lisää aiheesta

Ota yhteyttä

Henkilötietoja käytetään Saranen Consulting palveluista kertomiseen yhteydenoton yhteydessä. Lue lisää henkilötietojen käsittelystämme tietosuojaselosteestamme.