Röyhkeys ja työn välttelemisen taito
16.10.2017 | Toimitusjohtajalta

Lauantaiaamuna moni veti aamukahvit väärään kurkkuun, kun Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin työn välttelemisestä, liittyen äskettäin julkaistuun kirjaan. Provokatiivisesti kirjoitettu kirja ja siitä laadittu juttu sai aikaan vahvoja reaktioita eri puolilla, suuntaan ja toiseen.

Ottamatta kantaa itse kirjaan, huomio kannattaisi kiinnittää kolmeen asiaan:

1) Työttömyys lieveilmiöineen on merkittävin suomalaista yhteiskuntarauhaa uhkaava tekijä.

Itse kirjassa kuvattu ilmiö tai kokemus ei ole ainutlaatuinen. Yhteiskunnassamme on oikeasti paljon syrjäytymistä, osattomuutta ja turhautumista. Työpaikalla on suuri merkitys ihmisen minäkuvalle, ja yhteiskunnan ulkopuolelle jää nykyisin valitettavan helposti.  Samaan aikaan työmarkkina polarisoituu yritysten osaamiskysynnän muuttumisen myötä. Syrjäytymistä tapahtuu valitettavan paljon sekä heti työuran alussa tai vaihtoehtoisesti irtisanomistilanteissa syrjäytymällä.  On yhteinen etu, että saamme mahdollisimman monet töihin ja mukaan yhteiskuntaan. Tästä meidän kannattaisi puhua paljon nykyistä enemmän.

2) Työhallinnolle ei tipu kehuja silloinkaan kun olisi syytä.

Työhallinto reagoi nopeasti ja kaverin tuet menivät vielä samana päivänä tauolle. Olen vuosien varrella huomioinut, ettei työhallinnon eri toimijoiden kohtelu ole kovinkaan reilua. En väitä, että työhallinnon toiminta on täydellistä, kehitettävää löytyy paljonkin. Siltikin, milloin viimeksi olet nähnyt työhallintoa kehuttavan?  Havainnollistan kahdella esimerkillä. Viime vuosina työhallinto on aktiivisesti luonut ja rahoittanut palveluita isoissa irtisanomisissa ilman työpaikkaa jääneille. Irtisanottuja on koulutettu uudelleen ja autettu käytännössä uuden työpaikan löytämisessä. Näin on pelastettu tuhansia työuria ja saatu aikaan miljoonien säästöt. Toiseksi, elokuun työllisyyskatsauksessa raportoitiin työttömien määrän merkittävä väheneminen vuoden takaisesta. Montako työhallinnon toimijoiden kehumista olet näistä aiheista nähnyt?

3) Sissimarkkinointi näyttää olevan tehokasta

Keskustelu on ollut yllättävän vilkasta ja jatkunut useamman päivän ajan. Ilman korotuksia (esim. lapsista) työmarkkinatuen määrä on keskimäärin 697 euroa kuukaudessa. Kolmen kuukauden työmarkkinatuen karenssi on pieni hinta useamman päivän laajasta markkinointikampanjasta valtakunnan päämedioissa. Ihan ok, mikäli leimautuminen laiskaksi työnvieroksujaksi ei haittaa.

Kokonaisuutena yksittäisen henkilön suolaamisen sijaan kannattaisi kiinnittää huomiota työmarkkinoiden polarisoitumiseen ja syrjäytymiseen. Ja siihen, miten voisimme ratkaista ja jopa ennaltaehkäistä näitä haasteita yhdessä.

Lisää aiheesta

Ota yhteyttä

Henkilötietoja käytetään Saranen Consulting palveluista kertomiseen yhteydenoton yhteydessä. Lue lisää henkilötietojen käsittelystämme tietosuojaselosteestamme.