Nokia Bridge2016 -ohjelma auttoi Mika Tarhasta viemään yritysideaansa eteenpäin
24.5.2017 | Uutiset

Mika Tarhanen sai Bridge2016 -tukiohjelman avulla herätettyä henkiin yritysunelmansa.

Viisi vuotta sitten Mika Tarhanen, 43, oli Nokian työkomennuksella Budapestissä. Hän soitti bändinsä kanssa erilaisissa treenitiloissa: hylätyssä teurastamossa, jonka katosta tippui nestettä, ja toisaalta myös hienossa studiossa.

”Niissä mestoissa oli soittimet ja kaikki valmiina, ja maksoit vain varaamistasi tunneista. Rupesin miettimään, että voisin alkaa itsekin tarjota tiloja.”

Kun Tarhanen palasi Suomeen, hän ryhtyi opiskelemaan yrittäjyyttä Markkinointi-instituutissa ja otti projektikseen tehdä liiketoimintasuunnitelman. Hän alkoi jo katsoa treenitiloja, mutta pikkuhiljaa idea hiipui. Työt Nokialla sen sijaan jatkuivat viime kesään saakka.

Tarhanen oli jo aiemmin miettinyt, tarttuako Nokian tarjoamaan vapaaehtoiseen irtisanoutuvien lähtöpakettiin ja osallistuisiko Nokian Bridge2016 Support -ohjelmaan. Hän tiesi, että sitä kautta saa yrittäjyyskoulutusta ja käytännön neuvoja, mutta ei ollut aiemmin valmis siihen. Hän oli aloittanut Nokialla vuonna 1999 ja työskennellyt muun muassa rooleissa Operational Manager, Customer Service Enginee ja SW Maintenance Team Leader. Vuonna 2016 aika oli kuitenkin kypsähän päätti lähteä kokeilemaan yrittäjyyttä panostamalla muun muassa Treenikeidas-projektiinsa.

”Nyt olen päässyt paljon eteenpäin yritykseni kanssa. Nettisivut ovat pystyssä, neuvottelen tiloista ja teen tarjouspyyntöjä”, Tarhanen sanoo. Treenikeitaan lisäksi Tarhanen lähti kumppaniksi myös toiseen yritykseen ja tekee yrityksen laskuun urheiluvalmennusta, ja kehittää omalla panoksellaan urheiluseuran toimintaa ammattimaisemmaksi ja kannattavammaksi.

Treenikeidas on suunnattu pääasiassa vähän vanhemmille, työssäkäyville, Tarhasen kaltaisille ruuhkavuosiaan eläville soittajille, jotka haluavat säästää aikaa ja rahaa. Treenikeidas perustetaan, jotta parina viime vuotena aavistuksen hiipuneelle bänditoiminnalle saataisiin lisää nostetta.

”Nykyinen teknologia mahdollistaa sen, että ihmiset jäävät liiaksi kotiin itsekseen tekemään tai soittamaan musiikkia. Tasokkaista soittotiloistakin on aina ollut enemmän ja vähemmän puutetta, joka on osaltaan vaikuttanut ilmiöön. Haluan mahdollistaa tilat ja rakentaa yhteisöllisyyttä: saada muusikkoja taas ihmisten ilmoille harrastamaan ja luomaan uusia, hullujakin ideoita.”

Taidot ajan tasalle

Nokia Bridge2016 -tukiohjelman alussa Tarhanen kävi myös opettelemassa hubissa, miten tehdä hyvä CV ja kuinka markkinoida omaa osaamistaan.

”Työnhaku on muuttunut paljon 10 vuodessa, joten koin, että oli hyvä päivittää osaamista. Eikähän sitä tiedä, vaikka joutuisi hakemaan vielä töitä.”

Tarhanen kävi Nokia Bridge2016 -tukiohjelman valikoimasta projektinhallinnan kurssin ja opiskeli myös web-analytiikkaa ja digitaalista markkinointia, kunnes päätti vaihtaa Lean Six Sigma -koulutukseen.

”Kaikki ne tukevat liiketoimintaosaamistani ja olivat valtavan arvokkaita. Myös digital marketing-kurssista sain paljon ideoita omaan yritykseni verkkopresenssin kehittämiseen.”

Varmuutta valmennuksesta ja verkostoista

Tarhanen on mukana Nestholman start up-kiihdyttämössä, joka kuuluu Nokia Bridge2016 -ohjelmaan. Sieltä hän on saanut hyviä käytännön neuvoja ja verkoston.

”Kun uskaltaa avata suunsa, löytyy yllättävän paljon ihmisiä, jotka taas puolestaan tuntevat jonkun, jolta kysyä neuvoa. Meillä on loistava yhteisö muiden yrittäjiksi alkavien kanssa. Verkosto on tosi tärkeä, kun rupeaa tekemään yksin. Kaikkea ei voi osata itse.”

Tarhanen arvostaa Nokia Bridge2016 -tukiohjelman luomaa mahdollisuutta lähteä pienellä riskillä kokeilemaan ja opiskelemaan eri asioita.

”Vaikka tieto työn loppumisesta tulikin, niin mikään ei jäänyt harmittamaan.”

Tarhanen sanoo, että tärkeintä kokemattomalle yrittäjälle on valmennuksen tuoma varmuus.

”Valmennuksesta saa itseluottamusta oman idean kehittämiseen – ideaa ei kannata pitää piilossa povitaskussa. Sitä ei kannata salailla, ellei siinä oikeasti ole patentoitavaa. Mitä enemmän ideastaan puhuu, sitä enemmän muut ovat valmiita auttamaan. Parhaat ideat tulevat niiltä, jotka eivät ajattele samalla tavalla kuin itse.”

Teksti: Sandra Lamppu

Nokia Bridge2016 -ohjelma tarjosi kattavasti tukea niille, jotka etsivät Nokian jälkeen uutta uraa, seuraavaa työtä tai miettivät oman yrityksen perustamista. Kesästä 2016 lähtien Saranen Consulting yhteistyössä muiden Bridge-toimijoiden kanssa auttoi noin 800 Bridge-osallistujaa löytämään Nokian jälkeen uuden uran. Julkaisemme osallistujien työllistymis- ja uratarinoita kevään aikana niin Espoosta, Tampereelta kuin Oulustakin.

Jenni Kankkunen

Director, Change Services

040 064 8863
jenni.kankkunen@saranen.fi

Lisää aiheesta

Ota yhteyttä

Henkilötietoja käytetään Saranen Consulting palveluista kertomiseen yhteydenoton yhteydessä. Lue lisää henkilötietojen käsittelystämme tietosuojaselosteestamme.