Perustele itsesi piilotyöpaikkaan
24.8.2017 | Uutiset

Piilotyöpaikan hakeminen vaatii kärsivällisyyttä ja paljon taustatyötä, mutta kantaa hedelmää, kun kuvaa yritykselle oman arvonsa.

Sitran tutkimuksen mukaan jopa 70 prosenttia suomalaisista on löytänyt nykyisen työpaikkansa muualta kuin avoimeksi ilmoitetun työpaikan kautta. Erityisesti pienissä ja keskisuurissa yrityksissä rekrytointiprosessin aloittaminen on aikaa vievää ja työlästä, joten yrityksissä arvostetaan hakijan omaa kiinnostusta.

”Pienessä yrityksessä voi olla kovakin osaajatarve, mutta rekryprosessia ei vain olla aloitettu arjen kiireen keskellä. Siksi yritykset ovat ilahtuneita siitä, että tekijät tarjoavat oma-aloitteisesti osaamistaan”, Sarasen uravalmentaja Laura Sydänmaanlakka sanoo.

”Monesti työnhakija pelkää häiritsevänsä soittamalla ja kysymällä työpaikkojen perään. Yhteydenottoa ei kuitenkaan kannata turhaan pelätä, voi vaikka ensin lähestyä sähköpostitse ja kertoa samalla soittavansa myöhemmin. Näin yrityskin voi rauhassa tutustua hakemukseesi ja LinkedIn-profiiliisi ja varata puhelulle aikaa.”

Piilotyöpaikkoja on siis todella olemassa ja niiden hakeminen on varteenotettava vaihtoehto.

Paikat löytyvät myyräntyöllä

Äkkilähtö työhön! -palvelumme osallistuja Minna Epäilys löysi ahkeran kontaktoinnin ja huolellisen taustatyön myötä uuden työpaikkansa Nixulta.

”Olin selannut pelkkiä avoimia työpaikkoja, enkä löytänyt mitään osaamiseeni sopivaa tai mielenkiintoista. Ajattelin ensin, että jostain ilmaantuisi helposti jokin hyvä paikka, mutta odottelu alkoi käydä turhauttavaksi”, Epäilys kertoo.

Sydänmaanlakka muistuttaa, että piilotyöpaikan kontaktointi on myyntiprosessi. Vaatii paljon aktiivista työskentelyä kaivella yrityksen nettisivuilta ja talousluvuista, miten yrityksellä menee, millaista osaamista heillä jo on ja mitä vielä puuttuu. Näiden tietojen avulla voi piilotyöpaikkaa hakiessa perustella oman tarpeellisuutensa.

Työtä hakiessa tulisi aina muistaa miettiä, mitä itse haluaisi tehdä, riippumatta siitä hakeeko työpaikkailmoitusten perusteella vai piilotyöpaikkoja. Oman osaamisen sanoittaminen ja omien tavoitteiden ylös kirjaaminen auttaa hiomaan hakemusdokumentteja.

”Itse pidän tietoturva-alaa mielenkiintoisena ja arvelin, että alalla tapahtuu tulevaisuudessakin paljon. Nixu on ketterä, kehittyvä kasvuyritys, jossa on hyvät arvot ja laaja osaamisareena. Vuosien varrella pääsee varmasti tekemään monenlaista mielenkiintoista!” Epäilys sanoo.

Tee kotiläksysi ja ole rohkea

Taustatyön tekeminen on piilotyöpaikkaa hakiessa ensiarvoisen tärkeää. Tutki yrityksen verkkosivuja ja somekanavia selvittääksesi, sopivatko yrityksen arvot omiisi ja millaisen vaikutelman yrityskulttuurista saat. Minna Epäilykselle ratkaisevaa Nixulle hakemisessa oli juuri oikeanlainen yrityskulttuuri.

”Nixu sopii minulle, koska kaikki ovat täällä erilaisia mutta yhdenvertaisia. Tärkeintä minulle oli, että kodin ja työn yhteensovittaminen on huomioitu hyvin ja siitä huolehditaan”, Epäilys kertoo.

Jos mielenkiintoisen toimialan yritys ei näy somessa eikä verkkosivuilta saa irti huikeita työntekijöiden tarinoita, kannattaa aina ottaa yhteyttä.

”Kontaktoimisessa ei häviä mitään. Kannattaa aina tarjota omaa osaamista, sillä vaikka ammattitaidollesi ei tällä hetkellä löytyisi pakottavaa tarvetta, voit jäädä vastaisuuden varalle mieleen”, Sydänmaanlakka muistuttaa. Minna Epäilys kannustaa samaan.

”Älä jää odottamaan paikkaa, joka vastaa osaamistasi, vaan hae rohkeasti itse. Mieti mitä itse haluat ja hae sitten juuri toiveidesi mukaisia paikkoja. Go for your dreams!”

Lisää aiheesta

Ota yhteyttä

Henkilötietoja käytetään Saranen Consulting palveluista kertomiseen yhteydenoton yhteydessä. Lue lisää henkilötietojen käsittelystämme tietosuojaselosteestamme.