Datasta tietoon ja tiedolla johtamiseen
20.2.2019 | Vierasblogi

General Electricin toimitusjohtaja Jeff Immelt kiteyttää hyvin nykytilanteen: ”If you went to bed last night as an industrial company, you’re going to wake up this morning as a software and analytics company.”

Liiketoiminta digitalisoituu ja dataa kerääntyy kiihtyvällä vauhdilla organisaatioiden sisäisiin ja ulkoisiin tietokantoihin. Puheissa hehkutetaan, kuinka data on kuin kaikkialle virtaava uusi öljy. Keskeistä on kuitenkin muistaa, että data ei ole itseisarvo vaan väline, jonka avulla ohjataan ja tehostetaan liiketoiminnan päätöksentekoa ja prosesseja. Sen avulla tulisi pystyä vastaamaan, mitä tapahtuu, miksi tapahtuu, mitä tulee tapahtumaan ja miten toimintoja ja prosesseja tulisi näin saadun tiedon perusteella ohjata ja tehostaa. Mutta miten tässä onnistutaan?

Hyvälaatuinen data on tiedolla johtamisen perusta, mutta ainakin yhtä tärkeä asia on liiketoimintaprosessin sisäistäminen: Millä tunnusluvuilla on merkitystä prosessin ohjauksessa? Toisaalta täytyy ymmärtää, mitä mikin tunnusluku kuvaa eli mitä se on ns. syönyt sisäänsä. Usein epäonnistuneen datan hyödyntämisprojektin syyt löytyvät tiedon lähteiltä eli ei mitata oikeita asioita eikä ymmärretä tiedon sisältöä päätöksenteon tai ohjattavan prosessin kannalta.

Ennustavan analytiikan, optimoinnin ja keinoälyn avulla data avaa täysin uusia ulottuvuuksia sekä asiakkaan ymmärtämiseen ja siten parempaan palveluun, että erilaisten prosessien tehostamiseen. Yhtä hyvin kyseessä voi olla talous- tai henkilöstöhallinnon, tuotannon tai markkinoinnin prosessit. Hyvä tapa ei ole ”syödä koko elefanttia kerralla” vaan edetä pala palalta.

Elämme nyt datan hyödyntämisen ja tiedolla johtamisen kannalta katsottuna erittäin mielenkiintoista aikaa. Uskon, että vuosi 2019 tulee meillä Suomessa olemaan keinoälyn läpimurtovuosi. Käytännönläheiset, luotettavat, dataa tehokkaasti hyödyntävät keinoälyratkaisut tulevat vauhdilla yleistymään ja siten palvelemaan liiketoimintaa ja edelleen meidän jokaisen arkea.

Kehityksen kiihtyvässä vauhdissa on kuitenkin muistettava eteen tulevat haasteet: Ei riitä, että päätöksentekoporras ymmärtää uudet toimintatavat, vaan koko organisaation on käytettävä yhteistä kieltä. Vain näin datasta analytiikan tai vaikkapa keinoälyn avulla syntynyt tieto saadaan palvelemaan päätöksentekoa kaikissa prosesseissa ja kaikilla portailla. Kun pääsemme tähän, olemme valmiita ottamaan vastaan tulevien vuosien kilpailun kiristymisen ja liiketoiminnan jatkuvan muutostarpeen mukanaan tuomat haasteet.

Onnea ja oivallusta tiedolla johtamisen antoisalle matkalle!

 

Tommi Havukainen on Houston Analytics Oy:n maajohtaja ja toimii

kouluttajana maaliskuussa alkavassa AnalyticsPro -rekrytoivassa koulutusohjelmassa.

Hänen koulutuspäivänsä aiheena on tiedolla johtaminen.


Tarvitsetko uutta osaajaa tiimiisi? Jätä meille yhteystietosi.

Otamme sinuun yhteyttä, ja jutellaan yhdessä, miten voisimme auttaa yrityksenne rekrytoinneissa.


Lisää aiheesta

Ota yhteyttä

Henkilötietoja käytetään Saranen Consulting palveluista kertomiseen yhteydenoton yhteydessä. Lue lisää henkilötietojen käsittelystämme tietosuojaselosteestamme.