15.06.2020 — Koulutusohjelmat yrityskokemukset

Rekrytointi on valinta, jolla voidaan lisätä koko yhteiskunnan hyvinvointia

Kirjoittaja
Saranen Consulting

Palkataanko avoimeen työpaikkaan täysinoppinut huipputekijä vai annetaanko mahdollisuus uuteen uraan henkilölle, joka on syystä tai toisesta jäämässä työelämän ulkopuolelle? – Kun otamme töihin motivoituneen, mutta ei ehkä kaikkein valmiimman hakijan, tämän yhteiskuntavastuullisen rekrytoinnin vaikutukset säteilevät laajalle, sanoo henkilöstöpäällikkö Jarkko Sanisalo Kuntien Tierasta.

Parempaa elämää kuntalaisille. Tähän mottoon voi tiivistää ICT-palveluja ja digiratkaisuja kunnille tarjoavan Kuntien Tieran tekemisen. Yli 320 kuntatoimijan omistama osakeyhtiö toimii kymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomea.

Kun taloon on aika palkata uusi työntekijä, alkaa pohdinta. Rekrytointi on aina valinta, jolla on myös yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. – Tarvitaanko työhön valmis uratykki vai löytäisimmekö jonkun, joka pääsisi meillä näyttämään oman potentiaalinsa ja toteuttamaan ammatillisia haaveitaan?

Yhtälö, jossa kaikki voittavat

Asiantuntijatöissä, joissa alusta muuttuu koko ajan, vaaditaan työntekijöiltä ennen kaikkea kykyä uudistua tehtävien mukana. Sanisalon mukaan nyt haetaan henkilöitä, joilla on sisäistä yrittäjyyttä, motivaatiota ja halua kasvaa työn myötä.

"On suuri etu yrityksellemme saada töihin innostunut ja ennen kaikkea kehityshaluinen henkilö. Tässä yhteiskuntavastuullinen rekrytointi astuu kuvaan mukaan ja mietimme vaihtoehtoisia tapoja työntekijän löytymiselle. "

Oppisopimus, harjoittelija, rekrytoiva koulutusohjelma – vaihtoehtoja on monia. Tierassa uusia työntekijöitä etsittäessä käännytään usein Saranen Consultingin puoleen, jonka rekrytoivien koulutusohjelmien kautta yritykseen on palkattu useita IT-osaajia.

"Tässä yhtälössä kaikki voittavat. Uusi työntekijä saa näyttää kyntensä ja nauttia työnsä hedelmistä. Me saamme koulutusohjelmasta uusinta tietotaitoa hankkineen motivoituneen henkilön meille töihin, ja kunta hyötyy aktiivisen palkansaajan panoksesta kuntatalouteen," Sanisalo summaa.

Tuloksellinen yritystoiminta ja yhteiskuntavastuu eivät sulje pois toisiaan, päinvastoin. Tierassa yhteiskuntavastuu on kirjattu yrityksen arvoihin: – Teemme työtä, joka parantaa sekä asiakkaidemme että Tieran toiminnan tehokkuutta ja taloudellista suorituskykyä. Meille yhteiskuntavastuullinen rekrytointi on yksi tapa luoda parempaa elämää kuntalaisille.

Avoin työpaikka on aina mahdollisuus

Erityisesti IT-alalla putoaa nopeasti kelkasta, jos jää työelämän ulkopuolelle. Työttömyys syö niin työntekijän osaamista kuin itsetuntoakin. Samaan aikaan yrityksissä on pulaa IT-osaajista. Tähän kohtaamisongelmaan Saranen Consulting vastaa kouluttamalla työttömiä tai työttömyysuhan alaisia henkilöitä yritysten kipeästi tarvitsemille digitalisaatiota hyödyntäville osaamisalueille. Tieraan on palkattu väkeä Sarasen järjestämistä Microsoft Akatemia -koulutusohjelmista.

Sanisalo kertoo, että joskus ihmetellään, kun hän LinkedInissä peukuttaa avoimia työpaikkoja myös muilta toimijoilta ja eri aloilta. Avoin työpaikka on iloinen asia ja hieno mahdollisuus rekrytoitavalle. Joku pääsee töihin ja omannäköiseensä työhön toteuttamaan itseään, sehän on mahtavaa. Työpaikkaa täyttäessä on tärkeää nähdä ihminen kokonaisuutena, ymmärtää hänen potentiaalinsa ja mahdollisuutensa kasvaa uusiin tehtäviin. Yhteiskuntavastuullisessa rekrytoinnissa tämä potentiaalin näkeminen korostuu entisestään, Sanisalo summaa.

Saranen Consulting tekee hyvää yhdistämällä työt ja tekijät

Sarasella on vahva halu vaikuttaa positiivisesti sekä yritysten ja yksilöiden kasvuun että yhteiskunnan menestykseen. Etsimme aktiivisesti ihmisille uusia työllistymismahdollisuuksia. Vuosittain yhdessä työhallinnon kanssa toteutettujen koulutusohjelmiemme kautta noin 700 ihmistä löytää uuden suunnan työuralleen, kertoo Business Manager Reetta Vuorinen Saraselta.