07.04.2020 — Työ ja Ura

Apua, mut lomautetaan! – Ohjeita lomautetulle

Pia Koukkula
Kirjoittaja
Pia Koukkula

Hengitä! Se on ensimmäinen neuvo. Lomautusilmoitus on pysäyttävä, mutta lomautuksesta selviää. Kun hengitys on tasattu, aletaanpa purkamaan tilannetta.

Lomautuksen osuessa kohdalle ensimmäinen huoli on oma talous - kuinka se kestää lomautuksen ajan. Nyt on tärkeintä varmistaa, että jostain tulee tukea siltä ajalta, kun olet lomautettuna.

Työttömyysturvaan on ehdotettu määräaikaisia muutoksia koronatilanteen takia, joten seuraa aktiivisesti TE-palveluiden, oman työttömyyskassasi sekä Kelan viestintää asiassa. Tekstin lopusta löydät muutamia vireillä olevia muutoksia.

Ilmoittaudu TE-palveluihin

Vaikka lomautettuna et ole työtön, vaatii tukien saaminen ilmoittautumisen TE-palveluihin työttömäksi työnhakijaksi. Tee ilmoitus lomautusajasta ajoissa, mutta viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänäsi. Ilmoitus tehdään OmaAsiointi-palvelussa, jonne kirjaudutaan pankkitunnuksilla. Lue ohjeet ja täytä tiedot huolella.

Huomaa, että koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta johtuen TE-palvelut, työttömyyskassat sekä Kela ovat ruuhkautuneet. Kun tarvitset lisätietoa tukiisi liittyen, kannattaa tietoa etsiä näiden organisaatioiden nettisivuilta. Yleensä usein kysytyt kysymyksen -osioista löytää hyvät ohjeet, kun vain malttaa lukea.

Kuulutko työttömyyskassaan?

Mikäli kuulut työttömyyskassaan, olet maksanut jäsenmaksua ja työssäoloehto täyttyy, olet oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan. Tällöin kassa maksaa tiettyä palkkaasi sidottua korvausta lomautuksesi ajalta. Mene oman kassasi tai Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön sivuille ja laske tulevan ansiosidonnaisen työttömyysetuuden määrä. Saat arvion siitä, mille tasolle tulosi asettuvat lomautuksen aikana. Faktojen saaminen rauhoittaa ja auttaa talouden suunnittelussa: pitääkö pyytää lainoihin lyhennysvapaata, mitä hankintoja kannattaa tässä kohtaa tehdä tai olla tekemättä. TYJ:n sivuilta saat muutakin hyvää tietoa lomautukseen liittyen. Myös työsuojelu.fi -sivustolta löytyy hyödyllistä tietoa lomautukseen liittyen.

Seuraavaksi voit käydä OmaVerossa laskemassa uuden veroprosentin. Veroprosenttiin ei välttämättä tule suurtakaan muutosta, koska lomautettuna tuloista ei saa mitään vähennyksiä, kuten esimerkiksi matkavähennystä. Eli on oman harkintasi varassa, toimitatko voimassa olevan vai uudelleen lasketun verokortin työttömyyskassaasi.

TE-palvelu toimittaa työvoimapoliittisen päätöksen suoraan työttömyyskassaasi, eli sinne ei erillistä ilmoitusta tarvitse tehdä. Työttömyysetuutta voi hakea työttömyyskassasta ensimmäisen kerran kaksi viikkoa lomautuksen alkamisesta. Ensimmäisen hakemuksen yhteydessä toimitetaan yleensä seuraavat liitteet: palkkatodistus työnantajalta, kopio työsopimuksesta sekä kopio lomautusilmoituksesta. 

Jos et kuulu kassaan, toimi näin

Mikäli et kuulu kassaan, saat työttömyystukea Kelalta. TE-palvelut toimittaa Kelalle automaattisesti lausunnon oikeudestasi työttömyysetuuteen, eli sinne ei erillistä ilmoitusta tarvitse tehdä.  Mene Kelan verkkosivuilla olevaan asiointipalveluun ja täytä hakemus huolellisesti. Hakemuksen yhteydessä toimitat Kelalle myös tarvittavat liitteet, joita voivat olla esimerkiksi työ- ja palkkatodistuksia työssäoloehdon selvittämistä varten.

Työttömyysetuutta voi hakea Kelasta ensimmäisen kerran kaksi viikkoa lomautuksen alkamisesta. Jatkossa tuki maksetaan neljän viikon välein työttömyysajan ilmoituksen perusteella. 

Usein Kelan maksama peruspäiväraha on huomattavasti pienempi kuin kassasta saatava ansiosidonnainen päiväraha. Joten jos olet tällä hetkellä työsuhteessa, kassaan liittyminen saattaa kannattaa tulevaisuuden varalle.

Työskentely lomautuksen aikana toisella työnantajalla

Lomautuksen aikana voit työskennellä toisessa työssä, kunhan se ei ole kilpailevaa toimintaa varsinaisen työnantajasi toiminnan kanssa. Kun otat vastaan väliaikaisen työn, kerro työnantajalle tilanteesi. Jos varsinaisen työpaikkasi tilanne muuttuu ja sinut kutsutaankin aiemmin takaisin työhön, voit irtisanoutua väliaikaisesta työstä viidessä päivässä; varsinaisen työnantajasi on esitettävä takaisin kutsu seitsemän päivää ennen työtehtävien alkamista.

Mikäli päätät lomautuksen aikana hakeutua toisen työnantajan palvelukseen kokonaan, ei lomauttavan työnantajan irtisanomisaika päde lomautuksen aikana. Voit siis irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen ilman irtisanomisaikaa milloin vain lomautuksen aikana, kunhan teet sen aiemmin kuin seitsemän päivää ennen lomautuksen päättymistä.

Itsensä kehittäminen lomautuksen aikana

Jos sopivaa tehtävää ei löydy tai lomautus on lyhyt, voit käyttää lomautusajan oman osaamisesi kehittämiseen. Jotkut työnantajat saattavat tarjota esimerkiksi verkkokursseja lomautuksen ajaksi. Jos työnantaja ei tarjoa mahdollisuuksia oman osaamisen kehittämiseen, verkosta löytyy paljon eri sivustoja, joilla on myös ilmaisia kursseja. Ohessa joitakin sivustoja, joihin kannattaa tutustua:

TE-palveluista voi myös kysyä, onko mahdollista ottaa esimerkiksi avoimesta yliopistosta tai ammattikorkeakoulusta kursseja, jotka tukevat ammatillista kehittymistä lomautuksen aikana. Näistä kursseista tulee opintopisteitä ja opintopisteiden määrä saattaa vaikuttaa työttömyysetuuden maksamiseen. Lue TE-palveluiden sivuilta tietoa omaehtoisista opinnoista, mutta tarkista tilanne aina omalta virkailijaltasi.

Töihin paluu

Jos olet saanut määräaikaisen lomautuksen, maksimissaan 90 päivää, palaat töihin lomautusilmoituksessa mainitun lomautusjakson jälkeen. Jos sinut on lomautettu toistaiseksi, työnantajan on ilmoitettava sinulle lomautuksen päättymisestä viimeistään seitsemän päivää ennen työnteon jatkumisesta.

Seuraa aktiivisesti muutoksia palkansaajan työttömyysturvaan koronatilanteesta johtuen

Pidä itsesi ajan tasalla työttömyysturvaasi koskevia lainmuutoksia, joita koronatilanteen vuoksi saatetaan tehdä. Hallitus on esittänyt määräaikaisia muutoksia palkansaajan työttömyysturvaan koronatilanteen vuoksi, mutta muutoksia ei ole vielä vahvistettu. Esimerkiksi ansiosidonnaiseen työttömyystukeen vaikuttava työssäoloehto on lyhentymässä nykyisestä 26 viikosta 13 viikkoon. Samoin opiskelun ja yrittäjyyden yhdistämistä työttömyysetuuteen helpotetaan. Tulevat muutokset ovat määräaikaisia 31.7.2020 saakka ja sitä sovelletaan 16.3.2020 ja sen jälkeen alkaneisiin lomautuksiin. Seuraa aktiivisesti TE-palveluiden, oman työttömyyskassasi sekä Kelan viestintää asiassa.

Pia Koukkula on kokenut ja itseään ja osaamistaan jatkuvasti ja intohimoisesti kehittävä uravalmentaja, joka nauttii ihmisten sparraamisesta parhaimpaansa.

Suosituimmat

Saattaisit olla myös kiinnostunut...

09.04.2024 — Organisaation muutostilanteet

Inhimillisyys apuun muutosneuvotteluissa

Sanalla muutosneuvottelut – ja sen edeltäjällä, yhteistoiminta- eli yt-neuvotteluilla – on karu kaiku. Vaikka neuvotteluita voidaan käydä monenlaisissa...

Lue lisää
28.03.2024 — Uutinen

Tiedote: Mirja Hosionaho aloittaa Sarasen toimitusjohtajana 1.4.2024

Sarasen toimitusjohtajana toiminut Janne Lindfors siirtyy Oppiminen ja Hyvinvointi – liiketoiminta-alueen vetäjäksi Baronalle. Sarasen toimitusjohtajana...

Lue lisää
19.03.2024 — Organisaation muutostilanteet

Älä unohda itseäsi, esihenkilö!

Muutosneuvottelut ovat raskaita prosesseja koko työyhteisölle – myös esihenkilöille. Vaikeassa tilanteessa kaikki menee harvoin nappiin, ja esihenkilöiden...

Lue lisää