28.09.2015 —

Tervetuloa Generation Y!

Kirjoittaja
Saranen Consulting

Olen kuullut useamman kerran puhuttavan Y-sukupolvesta, joka tulee ja muuttaa kaiken työelämässä. Keskustelunaihe ei ole uusi, mutta toistuu edelleen monen rekrytointiprosessin yhteydessä. Toisinaan näiden hypetysten taustalla voi kuulla myös negatiivinen klangin; ajatellaan, että nuoret ja työelämän näkökulmasta kokemattomat, vastavalmistuneet viikarit vyöryvät työpaikoille kertomaan, kuinka asiat pitäisi tehdä. Ja eiväthän he voi sitä tietää – hehän tulevat suoraan koulusta. Miten heillä voisi olla realistinen käsitys työelämästä?

Y-sukupolven ominaispiirteitä, persoonatyyppejä, arvomaailmaa ja suhtautumista työelämään on tutkittu ja pyöritelty juurta jaksaen. Lopputulemana on useimmiten ollut se, että Y-sukupolvi ajattelee asioita toisin; yrityksen arvomaailmalla, yhteistyön ilmapiirillä ja joustavuudella on iso merkitys heidän uravalinnoissaan. ”Yy” suunnittelee uraansa ja haluaa tehdä harkittuja liikkeitä, ja useimmiten tähtäimessä on ennen kaikkea oman osaamisen ja ammattitaidon jatkuva kehittäminen.

Kohtaan itse työssäni rekrytoivien koulutusohjelmien parissa päivittäin ja viikoittain kymmeniä tämän mysteerisen Y-sukupolven edustajia, ja oman kokemukseni perusteella haluan ehdottomasti puhua heidän puolestaan. Toki vastavalmistuneella tradenomilla, DI:llä tai KTM:llä on varmasti paljon odotuksia tulevalle uralleen ja hän on tottunut todennäköisesti jo opiskeluaikoina nykyaikaisiin työvälineisiin ja toimintatapoihin. Hänellä voi siis hyvinkin olla kehitysideoita siihen, miten työtä saataisiin tehostettua, ajankäyttöä järkevöitettyä ja miten esimerkiksi uusilla sovelluksilla pystyttäisiin parantamaan työn laatua. Lisäksi hänellä on varmastikin jonkinlainen mielikuva siitä, mitä hän haluaisi elämässään saavuttaa ja millainen hänen urapolkunsa voisi olla. Ja sehän on vain hyvä asia. Eikö olisi oikeastaan huolestuttavaa, jos juuri tutkintopaperinsa saanut nuori ei olisi asettanut mitään odotuksia, toiveita tai unelmia työelämälle?

Näiden, joskus kunnianhimoistenkin, suunnitelmien ja tavoitteiden pohjalla on kuitenkin lähes poikkeuksetta myös valmius satsata kyselemättä työkokemuksen kartuttamiseen ja aloittaa nöyrästi oman uran lähtöviivalta. ”Mulle kaikki heti” –tyyppiset puheet ovat kaukana, kun ennen valmistumistaan joutuu vakavissaan pohtimaan, onko varaa siirtyä opintotuelta työttömyysetujen piiriin. Y-sukupolvi on yleisesti ottaen erittäin tiedostava ikäryhmä, ja he ovat kyllä ajan hermolla siitä, miten maailma tällä hetkellä makaa niin yhteiskunnallisesti kuin globaalistikin.

Nuoret ovat valmiita myös laittamaan itsensä likoon. Y-sukupolven edustajat ovat usein omassa lapsuudessaan joutuneet näkemään, mitä lama tai työttömyys voi pahimmillaan olla, kun heidän vanhempiensa työpaikat ovat olleet uhattuina tai jopa menneet alta. Niistä ajoista varmasti juontaa juurensa yy-läisten kova työmoraali ja halu aidosti näyttää kykynsä työelämässä.

Kyllä - Yy:t tulevatkin muuttamaan suomalaisen työelämän, se on varmasti totta. Tämä ikäjoukko on ratkaisevassa asemassa kun puhutaan siitä iänikuisesta kilpailukyvyn nostamisesta, innovaatioista, viennin kasvattamisesta ja työpaikkojen lisäämisestä. Meidän tarvitsee vain antaa heille siihen mahdollisuus.

Loppuvuodesta alkavien rekrytoivien koulutusohjelmien haut aukeavat syys-lokakuussa. Jos tähtäät esimerkiksi digitaalisen markkinoinnin, data-analytiikan tai terveysteknologian työtehtäviin, niin pidä silmällä sivujamme www.rekrytointikoulutus.fi. Ohjelman kautta moni nälkäinen ja hyvällä asenteella varustettu vastavalmistunut on löytänyt polkunsa unelmiensa uralle. Jos taas yrityksesi on kiinnostunut näiden alojen tulevista talenteista, niin ota yhteyttä ja jutellaan lisää.

Kirjoittaja luotsaa Saranen Consultingilla rekrytoivia koulutusohjelmia  intohimonaan työnhakijoiden ja yritysten yhdistäminen & uusien työpaikkojen luominen.

Suosituimmat

Saattaisit olla myös kiinnostunut...

07.01.2020 — Rekrytoiva koulutusohjelma

Rekrytointi ja työllistyminen koulutusohjelmien avulla: myytit murrettavina

Työnhakijoilla herää toistuvasti erilaisia kysymyksiä rekrytoivista koulutusohjelmista, ja aiheesta käydään välillä kiihkeääkin keskustelua sosiaalisessa...

Lue lisää
20.12.2019 — Rekrytointi

Rekrytoijan muistilista – avain hyviin rekrykäytäntöihin

Harvassa yrityksessä rekrytointi on kenenkään ainoa työ, ja uuden työntekijän tarve voi hetkellisesti leväyttää HR:n tai rekrytoivan toimarin pakan täysin...

Lue lisää
16.12.2019 — osaamisen uudistaminen

Onko yrityksesi jäämässä kehityksen kelkasta?

Usein taantuvaa kasvua osataan epäillä jo ennen kuin myyntikäyrissä näkyy minkäänlaista muutosta. Silloin kannattaa toimia: kasvun esteisiin päästään...

Lue lisää