08.12.2019 — Työnhaku

Työnhakuvavalmentajan näkökulma: Ennen kuin sanot ei

Kirjoittaja
Saranen Consulting

Puhelinmyynnistä, siivouksesta ja monesta muusta alasta on ennakkokäsityksiä, jotka saavat nyrpistämään nenää. Lue työnhakuvalmentajien vinkit, ennen kuin kieltäydyt näistä töistä.

Kun uravalmentajamme pohtivat työhakija-asiakkaiden kanssa työnhakua, käydään usein tällainen keskustelu:

Valmentaja: Millaista työtä olisit valmis tekemään?
Asiakas: Ööö… Oikeastaan ihan mitä vain.
Valmentaja: Hienoa! Entä onko joku työ mielessä, mitä et ainakaan halua tehdä?
Asiakas: No, en ainakaan puhelinmyyntiä!

Kuulostaako tutulta?

3500€ kuukaudessa osa-aikatyöllä ilman kokemusta

Montako alaa tiedät, jossa kuka tahansa – myös työelämänsä alkutaipaleella oleva nuori – voi tienata 3500 euroa kuukaudessa tekemällä töitä vain 30 tuntia viikossa ja oppia samalla taitoja, joita tarvitaan alalla kuin alalla? Puhelinmyynnissä näitä esimerkkejä tunnetaan useita.

Myytti puhelinmyynnin ankeudesta, äkäisistä asiakkaista ja myyntiin sidotuista, kehnoista tienesteistä elää sitkeänä. Rainmaker Oy kumoaa kaikki nämä väitteet. Työntekijöillä on heillä viihtyisät, modernit työtilat ja positiivinen tekemisen meininki. Kukaan ei jää ilman palkkaa, ei edes aloittelija. Takuupalkka (9,5 e/t) maksetaan kaikille ja kaupanteon mukaan tienestit kasvavat. Työhön ei tarvitse lähteä kylmiltään, vaan tulokkaat perehdytetään hyvin myytäviin tuotteisiin ja työvälineisiin. Tiimin ja tiimivastaavan tuki on vieressä koko ajan.

Yleensä puhelinmyyntiä aloitteleville tulee suurimpana yllätyksenä se, että kauppaa alkaakin syntyä. Toinen yllätys on, että asiakkaat ovat kohteliaita. Sadattelevia asiakkaita tulee vastaan harvoin ja näihin tilanteisiin annetaan toimintaohjeet. Kenenkään ei tarvitse pahoittaa mieltään työn vuoksi. On myös hyvä tietää, että puhelimessa myydään paljon muutakin kuin lehtiä, joten perinteinen lehtimyyjä ei ole ainoa puhelinmyynnin tekijä.

Puhelinmyynnissä plussaa on myös se, että alalle tulevalta ei vaadita aikaisempaa myyntikokemusta, vaan koulutuksen myyntityöhön saa työn ohessa. Puhelinmyynnistä saa melkoiset kannukset myyntityöhön, jota työnantajat arvostavat alasta ja tehtävistä riippumatta. Puhelinmyyntikokemuksesta onkin paljon hyötyä myös muiden tehtävien työnhaussa jatkossakin.

Asenne ratkaisee tässäkin työssä. Hommaan oppii muutamassa viikossa ja sinä aikana näkee, sopiiko työ itselle. Alalla on etenemismahdollisuuksia niitä haluaville.ja työsopimukset solmitaan usein toistaiseksi voimassaoleviksi. Työaika on yleensä maksimissaan 6 tuntia päivässä ja työtä tehdään aamu- ja iltavuorossa. Työsopimuksen pituuteen ja tuntimäärään voi toki itse vaikuttaa ja liikkeelle voi lähteä kokeilumielessä vaikka 1-2 kuukauden sopimuksella.

Ota selvää ennen kuin sanot ei

On kyse sitten puhelinmyynnistä tai muusta sinulle uudesta työtehtävästä, joka ei kuulopuheiden perusteella kuulosta ollenkaan itselle sopivalta, neuvoni työelämäkonsulttina ja valmentajana työnhakijalle on tiedon hankkiminen. Kysele, soittele, tapaa eri alojen ihmisiä, googlaa uratarinoita, tutki firmojen sivuja ja katso työtehtäviä esitteleviä Youtube-videoita. Ota yhteyttä työnantajiin, ammattiliittoihin, oppilaitoksiin tai mihin vain keksit. Päätöksenteko helpottuu kummasti, kun on tarpeeksi oikeaa ja ajantasaista tietoa. Voit todeta, että ok – tämä ei ole minun juttuni, tai päättää kokeilla. Yrittämällä on harvoin menettänyt mitään.

Olisitko sinä valmis kokeilemaan?

Kirjoitusta varten on haastatteltu  Rainmaker Oy:n Milja Tervahautaa. Milja aloitti kesätöissä kattoremonttien myyjänä ja toimii nyt Recruitment Specialistina ja Digital Services -vastaavana ja viihtyy työssään erinomaisesti – vaikka hänen ei pitänyt ikinä työskennellä ainakaan puhelinmyynnissä.

Suosituimmat

Saattaisit olla myös kiinnostunut...

24.11.2021 — Työnhaku

Data-analyytikko – tavan tallaaja vai myyttinen yksisarvinen?

Ihanteellinen analytiikan asiantuntija on vahva tekninen osaaja. Hän ymmärtää liiketoimintaa, on loogisesti ja matemaattisesti lahjakas ja on vielä...

Lue lisää
15.11.2021 — Osaamisen uudistaminen

Liiketoiminta kasvaa työuria johtamalla – mutta ensin ilmiö on ymmärrettävä

Onnistunut urajohtaminen vie yksilöitä ja yrityksiä kohti menestystä. Toisaalta työurien johtamiseen liittyy myös ennakkokäsityksiä, jotka voivat johtaa...

Lue lisää
10.11.2021 — Työnhaku

Rekrytointi ja työllistyminen koulutusohjelman avulla: myytit murrettavina, osa 3

Oletko pohtinut, mitä hyötyä rekrytoivasta koulutusohjelmasta on sinulle ja miksi haluaisit hakea töitä sen kautta? Epäiletkö, ettei rekrytoivan...

Lue lisää