19.04.2022 — Työ ja Ura

Työhaastattelussa loistaminen

Kirjoittaja
Saranen Consulting

Oletko saanut kutsun unelmiesi paikkaan ja pohdit, miten pärjätä työhaastattelussa? Työhaastattelu on ainutlaatuinen paikka loistaa ja tulla nähdyksi. Huolellisen valmistautumisen avulla voit vaikuttaa työhaastattelun onnistumiseen ja edesauttaa paikan saamista! Olen koonnut sinulle kasan vinkkejä haastattelua ajatellen ja toivon sinun saavan apua niistä! 

Haastatteluun valmistautuminen 

Työhaastattelun lähestyessä on tärkeää perehtyä yritykseen tarkemmin. Lue nettisivut huolellisesti läpi ja katso, mitä yritys kertoo itsestään. Tutustumista ei kannata jättää pelkästään yrityksen omiin nettisivuihin, vaan tietoa kannattaa etsiä laajemmin. Jos yrityksessä työskentelee tuttujasi tai puolituttujasi, kannattaa heidän kanssaan keskustella yrityksestä, sen työkulttuurista ja arvoista. Tutustumisen myötä esiin nousseet kysymykset kannattaa kirjata itselle ylös. Muistiinpanovälineet voi ottaa mukaan haastatteluun. 

Jos tuleva haastattelu jännittää, muista tämä: työhaastattelun jännittäminen on normaalia ja kertoo siitä, että asia on sinulle merkityksellinen. Rauhoita työhaastattelua edeltävä aika ja pyri minimoimaan kaikki häiriötekijät haastattelun ympäriltä. Mene paikalle positiivisella asenteella ja muista, että haastattelija haluaa sinun onnistuvan. Voit kirjata tärkeimmät huomiot muistiinpanoihisi ja palata niihin haastattelun aikana. Harvaa haastattelijaa muistiinpanovälineet häiritsevät, mutta voit kohteliaasti myös pyytää niiden käyttöön luvan. 

Haastattelukysymyksiin vastaaminen 

Olet saattanut ehkä pohtia, kuinka laajasti haastattelijan kysymyksiin kannattaa vastata. Vastauksen laajuus riippuu kysymyksestä. Kysymyksiin vastatessa kiinnitä huomio siihen, että vastaat nimenomaan kysyttyyn kysymykseen. Älä tunge vastauksiisi liikaa asiaa, vaan vastaa ainoastaan kysyttyyn. Ympäripyöreistä ja laajoista vastauksista on vaikeaa saada otetta, joten pyri vastaamaan kysyttyyn asiaan suoraan.  

Haastattelu on aina kahden tahon välinen keskustelu ja myös sinulla on oikeus kysyä haastattelussa mielen päällä olevia asioita. Ole haastattelussa avoimin mielin ja ota haastavat aiheet puheeksi haastattelijaa kunnioittaen.  

Haastattelun jälkeen 

Sovi jatkotoimenpiteistä jo haastattelun aikana. On aina hyvä varmistua, miten rekrytointiprosessi etenee haastattelun jälkeen. Soitatko sinä vai soittaako yritys sinulle? Millaiseen aikatauluun kannattaa varautua? Jos haastattelijasta ei kuulu mitään sovittuun päivään mennessä, voit hyvin ottaa itse yhteyttä häneen.  

Entä jos valinta ei kohdistu sinuun 

Vaikka haastattelu olisi mennyt täydellisesti, ei valinta aina kohdistu sinuun. Joku toinen saattaa sopia tiimiin paremmin tai omata enemmän kokemusta alalta. Voit pyytää palautetta haastattelijalta ja parhaassa tapauksessa saat vastauksen, joka auttaa sinua kehittymään. Älä lannistu tilanteesta, vaan luota sopivan työpaikan löytymiseen!  

pst. Muista, että samoja vinkkejä voit hyödyntää rekrytoivien koulutusohjelmien haastatteluissa. 

 

Suosituimmat

Saattaisit olla myös kiinnostunut...

19.09.2022 — Organisaation muutostilanteet

Muutosneuvotteluiden aiheuttama kipuilu

Irtisanomisiin johtavat muutosneuvottelut ovat toisinaan työuran kipeimpiä paikkoja työntekijöiden lisäksi myös esihenkilöille. Miten selvitä...

Lue lisää
06.09.2022 — Osaamisen uudistaminen

Ketterä oppiminen – mitä se on ja miten sitä voidaan tukea?

Oppimisen merkitys korostuu nykypäivän nopeasti muuttuvassa työelämässä.  Aikaan ja paikkaan sidotut koulutukset eivät ole enää pitkään aikaan olleet...

Lue lisää
24.08.2022 — Osaamisen uudistaminen

Osaamisen kartoituksesta tositoimiin

Halutaanko yrityksessänne tutkia henkilöstön osaamisen nykytilaa?  Kiinnostaako teitä tietää, kohtaako nykyinen osaaminen liiketoiminnan tarpeet myös...

Lue lisää