Kokemuksia ohjelmasta

Kokemuksia ohjelmasta

Harrastuspohjalta ohjelmistoammattilaiseksi

Kalle Lunkan harrastuspohjalta alkanut koodaaminen muuttui ammatiksi Code Academyssa.

Code Academy löytyi sopivaan aikaan, kun etsiskelin kickstarttia uralleni. Olin valmistunut tietokone-elektroniikan insinööriksi vuonna 2011, mutta valmistumiseni aikoihin Nokialla alkoivat isot yt:t – vastavalmistuneena oli siis vähän heikko asema kilpailla nokialaisten kanssa työpaikoista. Niinpä päädyin käyttötukitehtäviin, ja tein sitä kaikkiaan viisi vuotta.

Auttamistehtävien sijaan halusin kuitenkin kehittyä hands-on tekijäksi. Koodipuoli oli aina ollut opiskeluvuosina vahvuuteni, ja olinkin koodaillut omia projekteja kotioloissa. Minulla ei kuitenkaan ollut realistista pohjaa lähteä hakemaan ohjelmoinnin työpaikkoja. Code Academy tuntuikin hyvältä tilaisuudelta polkaista käyntiin ammattimainen tekeminen.

Hakuprosessi koulutusohjelmaan oli helppo, ja kutsu ryhmähaastatteluun tulikin aika pian. Ryhmähaastattelu ei todellakaan ollut mikään ahdistava tilanne, päinvastoin. Tarkoituksena oli vain kertoa omasta taustasta ja kuulla samalla, millä taustalla muut ovat liikenteessä, mitä kaikki ovat tehneet ja mitä odotuksia kullakin on ohjelmaa kohtaan.

Ryhmähaastattelun jälkeen alkoi jo tulla kutsuja yritysten haastatteluihin, ja kävin kaikkiaan viidessä! Mukana oli niin isompia kuin pienempiä yrityksiä, mutta valitsin lopulta Silverbucketin paikan. Haastattelussa sain jo kuvan kivasta työporukasta ja olin kiinnostanut tekniikoista, joita yrityksessä käytetään. Sain myös kuulla olevani ensisijainen hakija, ja totta kai sekin vaikutti positiivisesti.

Silverbucketilla työskentelen ohjelmistosuunnittelijana. Pääsääntöisesti työpäivät kuluvat ohjelmistojen luomisen parissa, mutta paljon työtä tehdään myös asiakasrajapinnassa. Meitä on teknisessä tiimissä vain muutama henkilö, ja kaikki ottavat vastuuta sekä front- että back-end-kehityksestä. Viihdyn todella hyvin ja päivät tuntuvat loppuvan kesken – kelloa ei tarvitse todellakaan tuijotella!

Minulla oli jo ennestään kokemusta Javascriptista ja C:sta, mutta Python oli ennestään tuntematonta. On ollut huippua huomata, miten tekemällä oppii, vaikkei koulutuspäivissä siihen niin keskityttykään. Kollegoilta Silverbucketilla saa kuitenkin aina apua.

Motivaationi oli kohdallaan koko ohjelman ajan, ja sain jo paria kuukautta ennen ohjelman päättymistä kuulla, että minut haluttaisiin palkata työsuhteeseen ohjelman jälkeen. Alanvaihtajat kuten minä saavat varmasti Code Academysta loistavan polun työelämään ja uuteen uraan.

Visuaalista suunnittelua tarvitaan myös ohjelmistotaloissa

Graafista suunnittelua ja vuorovaikutteista mediaa opiskellut Henna Virtanen löysi Code Academysta paikkansa UX Designerina.

Hain Code Academyyn aivan viimeisenä hakupäivänä. Olin hoitanut lastani kotona kaksi vuotta ja hakenut graafikon ja visuaalisen suunnittelijan töitä, mutta haastatteluita ei kuulunut, joten aloin pohtia muitakin vaihtoehtoja. Arvelin, että Code Academy olisi vain sellaisille, joilla on pitkä ohjelmointitausta. Soitto ohjelman projektipäällikölle kuitenkin motivoi hakemaan mukaan saatuani kuulla yritysten mahdollisesti hakevan ohjelman kautta myös visuaalisia suunnittelijoita.

En olisi uskonut tulevani valituksi, mutta niin vain pääsin mukaan! Ehkä pienen start up-firman peligraafikkona saatu työkokemus auttoi valinnassa. Hyvin pian ryhmähaastattelun jälkeen Piceasoftilta soitettiin ja kysyttiin, olisinko kiinnostunut tulemaan haastatteluun. Nyt reilut puoli vuotta myöhemmin olen työsuhteessa Piceasoftilla UX Designerina. Teen pääasiassa käyttäjäkokemus- ja käyttöliittymäsuunnittelua ja ylläpidän Code Academy -kurssikaverini kanssa yhteisprojektina toteutettua käyttöohjesivustoa. Työnkuvani on todella monipuolinen sisältäen myös front-end-suunnittelua.

Piceasoft on noin 40-henkinen yritys, joka on kasvanut nopeasti myös minun firmassa oloni aikana. Meillä on tosi kiva porukka, ja pienempiä tiimejä yrityksen sisällä: osa on erikoistunut PC-, osa mobiilipuoleen, on  markkinointitiimi ja devaajat. Itse olen jostakin devaamisen ja markkinoinnin välimaastosta. Työhöni kuuluu myös grafiikan ja  markkinointimateriaalin tuottamista ja kuvankäsittelyä.

Parasta antia Code Academyssa oli koulutustarjonnan laajuus. Olin tehnyt muutamia nettisivuja ja osasin HTML:ää ja CSS:ää etukäteen, mutta minulla ei ollut mitään kokemusta varsinaisista ohjelmointikielistä. Välillä koulutuksessa putosin kärryiltäkin, mutta sain hyvää apua opettajilta ja kurssikavereilta ja tehtävät olivat juuri sopivan haastavia. Oli hyvä motivaattori, että myös kotona tehtiin välillä etätehtäviä – itsenäinen tekeminen ei yksinään ehkä olisi motivoinut tarpeeksi, mutta koulutuspäivinä oli skarpattava omaksuakseen mahdollisimman paljon minulle täysin uusista teknologioista.

Koulutuspäivistä saa hyvän startin ohjelmoinnin eri osa-alueille, vaikkei kaikille teknologioille omassa työssä olisikaan niin paljon käyttöä. Koulutusohjelma sopii siis todella monenlaisille taustoille – itsekin koen olleeni ryhmässäni kokemattomin koodauksen suhteen, ja silti pärjäsin hyvin! Koulutusryhmä oli myös tosi mukava, ja tulimme kaikki hyvin juttuun keskenämme.

Yhteistyössä

Ota yhteyttä

Henkilötietoja käytetään Saranen Consulting palveluista kertomiseen yhteydenoton yhteydessä. Lue lisää henkilötietojen käsittelystämme tietosuojaselosteestamme.