20.02.2024 — Osaamisen uudistaminen

Osaajapulan ratkaisu vaatii yhteistyötä

Saranen
Kirjoittaja
Saranen

Muun muassa digitalisaatio, tekoäly ja ilmastonmuutos ovat jo pitkään muovanneet työelämää, ja tahti vain kiihtyy. Samalla muuttuu se, mitä taitoja työelämässä tarvitaan: Sarasen ja henkilöstöjohdon ja -ammattilaisten yhdistys HENRY ry:n viimevuotiseen kyselyyn vastanneista yrityksistä 70 prosenttia kertoi, että liiketoiminnan osaamistarpeet ovat muuttumassa lähivuosina.

Asia on yritysten lisäksi päättäjillä hyvin tiedossa. Jo vuonna 2018 silloinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi, että tulevien kymmenen vuoden aikana miljoona suomalaista on koulutettava uudelleen. Vuonna 2019 valtioneuvosto julkaisi selvityksen, jossa todettiin, että koulutusjärjestelmän on tulevaisuudessa palveltava yhä monipuolisemmin myös aikuisia työuran aikana, ja elinikäinen oppiminen olikin myöhemmin samana vuonna pääministerinä aloittaneen Sanna Marinin (sd.) hallituksen kärkihankkeita.

Tilanteeseen on havahduttu mediassakin. Viime elokuussa Kauppalehti kutsui Sarasen toimitusjohtajan Janne Lindforsin ja henkilöstöalan yritysten edunvalvojan Helan toimitusjohtajan Merru Tuliaran aamukahville keskustelemaan aiheesta.

Apua koulutusohjelmista

Koulutustarpeet ovat moninaisia aina uusista tutkinnoista muunto- ja täydennyskoulutuksiin sekä erilaisiin täsmäkoulutuksiin. Lindfors huomauttaa Kauppalehden haastattelussa, että haastavin ja monisyisin kysymys on se, mitä osaamista tarvitaan lisää. HENRY ry:n kanssa toteutetun kyselyn perusteella tarvetta on esimerkiksi digi- ja data- sekä johtamis- ja asiakasosaamiselle.

Nykyisen, kokoomuksen Petteri Orpon johtaman hallituksen päätös lakkauttaa aikuiskoulutustuki on toisaalta herättänyt närää, koska osaamisen tarpeet ovat murroksessa ja kouluttautumismahdollisuuksia kaivataan kipeästi. Toisaalta aikuiskoulutustukea on arvosteltu esimerkiksi siitä, ettei se kohdistu niille, jotka koulutusta kipeimmin kaipaavat.

Elokuisessa haastattelussa Tuliara ja Lindfors sanoivat uskovansa, että hallituksella on korvaava malli jo suunnitteilla. Orpon puoluetoveri, työministeri Arto Satonen onkin sittemmin sanonut, että aikuiskoulutustuelle valmistellaan korvaajia kevään kehysriiheen mennessä.

Kauppalehti nostaa Sarasen erityisalana esiin rekrytoivat koulutusohjelmat, joita toteutetaan yhteistyössä viranomaisten kanssa. Osallistujat saavat koulutuksen ajalta työttömyyspäivärahaa, ja koulutuksen sisältö määrittyy yritysten ja työelämän tarpeiden perusteella.

Uteliaisuudesta voimavara

Entä kenen maksettavaksi kouluttautuminen kuuluu ja kenen vastuulla osaamisen päivittäminen on? Lindfors muistuttaa Kauppalehden jutussa, että on yhteiskunnan etu pitää mahdollisimman moni työelämässä, joten osaamisen kehittämisen tukeminen on järkevä sijoitus. Yksittäisen työntekijän on kuitenkin itse huolehdittava omasta osaamisestaan, koska teknologian kehitys on niin nopeaa.

Rekrytointiyrityksistä voi olla suuri apu sekä työntekijöille että työllistäjille. Kauppalehti kuvaileekin rekrytointiyrityksiä eräänlaisiksi työntekijöiden agenteiksi, jotka voivat esimerkiksi ehdottaa työnkuvan muokkaamista rekrytoinnin helpottamiseksi. Kohtaanto-ongelma ei ratkea, jos työnantajat etsivät valmiiksi täydellisiä osaajia ja epäröivät esimerkiksi kokemattomien nuorten, osatyökykyisten tai maahanmuuttajien palkkaamista.

Lindfors muistuttaa, että jokainen ihminen on yksilö ja jokaisella on oma urapolkunsa. Hän kannustaa työnhakijoita uteliaisuuteen sekä omien vahvuuksien ja mieltymysten puntarointiin. Nykyisin on varsin tavallista, että ihminen työuransa aikana vaihtaa työtehtävää ja -paikkaa ja jopa ammattia.

Oman uran suuntaa ei siis Lindforsin mielestä kannata suunnitella liian tarkasti. Matkan varrella voi tulla vastaan kiinnostavia vaihtoehtoja, joita uran alkuvaiheessa ei osannut kuvitellakaan.

Aikaa on, Lindfors sanoo, kunhan pysyy itse aktiivisena.

”Jossain viidenkymmenenviiden ja seitsemänkymmenenviiden vuoden välissä olisi sitten hyvä tietää, mitä tekee isona, mutta sitä ennen ei niinkään.”

Me Sarasella toimimme yritysten kumppanina uuden osaamisen rekrytoinnissa, kouluttamisessa sekä johtamisessa. Tutustu yrityksille suunnattuihin ratkaisuihimme tästä. 

Työnhakijoita autamme osaamisen uudistamisen sekä uuden urapolun löytämisen kanssa. Tutustu yksilöille suunnattuihin ratkaisuihimme tästä. 

Suosituimmat

Saattaisit olla myös kiinnostunut...

09.04.2024 — Organisaation muutostilanteet

Inhimillisyys apuun muutosneuvotteluissa

Sanalla muutosneuvottelut – ja sen edeltäjällä, yhteistoiminta- eli yt-neuvotteluilla – on karu kaiku. Vaikka neuvotteluita voidaan käydä monenlaisissa...

Lue lisää
28.03.2024 — Uutinen

Tiedote: Mirja Hosionaho aloittaa Sarasen toimitusjohtajana 1.4.2024

Sarasen toimitusjohtajana toiminut Janne Lindfors siirtyy Oppiminen ja Hyvinvointi – liiketoiminta-alueen vetäjäksi Baronalle. Sarasen toimitusjohtajana...

Lue lisää
19.03.2024 — Organisaation muutostilanteet

Älä unohda itseäsi, esihenkilö!

Muutosneuvottelut ovat raskaita prosesseja koko työyhteisölle – myös esihenkilöille. Vaikeassa tilanteessa kaikki menee harvoin nappiin, ja esihenkilöiden...

Lue lisää