”Alusta asti kädet savessa”, kuvailee Emmi Junkkari Maaseudun Tulevaisuuden artikkelissa Sarasen rekrytoivaa koulutusta. Hän kertoo lehdelle bonganneensa koulutuksen työvoimatoimiston verkkosivulta oltuaan pari vuotta työttömänä ja haettuaan tuloksettomasti töitä.
Junkkarille käsien työntäminen saveen heti aluksi sopi hyvin.
”En halunnut kolmeksi vuodeksi kouluun, mutta lisäosaamista ja työtä oli saatava. Kaikki meni ihan nappiin. Pääsin heti koulutuksen jälkeen töihin”, hän kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle.
Työpaikka irtosi Sarasen kautta löytyneestä yrityksestä. Printtimedian markkinointitehtävissä aiemmin työskennellyt Junkkari sai koulutuksen myötä tarvittavan kokemuksen digimainonnasta. Erityisen tyytyväinen hän sanookin olevansa siihen, ettei kukaan heti kättelyssä odottanut, että kaikki työn vaatima osaaminen olisi jo hallussa, vaan taidot karttuivat oppimisjakson aikana.
”En halunnut kolmeksi vuodeksi kouluun, mutta lisäosaamista ja työtä oli saatava. Kaikki meni ihan nappiin. Pääsin heti koulutuksen jälkeen töihin”, hän kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle.
Tutustu rekrytoiviin koulutuksiin työnhakijakulmasta käsin!
Ammatillisia ja alueellisia kohtaanto-ongelmia
Rekrytoivat koulutukset ovat oiva lääke niin kutsuttuun kohtaanto-ongelmaan eli tilanteeseen, jossa työttömien työnhakijoiden taidot eivät vastaa avoinna olevien työpaikkojen tarpeita. Kohtaanto-ongelma voi olla myös alueellista, eli työpaikat ja niihin soveltuvat työnhakijat sijaitsevat kaukana toisistaan.
Tutustu rekrytoiviin koulutuksiin yritysnäkökulmasta käsin!
Koulutusten järjestäjät, kuten Saranen, tarjoavat muutaman kuukauden koulutus- ja työssäoppimisjaksoja, joissa töitä etsivät voivat opetella uusia sekä päivittää vanhoja taitojaan löytääkseen töitä. Asiantuntijakoulutus on nimenomaan työelämälähtöistä, eli sillä on tarkoitus vastata työelämän nykyiseen osaamisvajeeseen, mikä helpottaa työllistymistä.
Sarasen rekrytoiviin koulutusohjelmiin osallistui viime vuonna yli 700 ihmistä. Operatiivinen johtaja Mirja Hoisonaho kertoo Maaseudun Tulevaisuuden artikkelissa, että asiakastapaamisia on vuosittain tuhansia, ja niissä kuullaan yritysten osaamistarpeita, joiden perusteella koulutuksia suunnitellaan. Joukossa on esimerkiksi merkittäviä teknologiayhtiöitä, kuten Microsoft, Google ja Salesforce.
Tehokasta ja tuloksellista
Maaseudun Tulevaisuuden artikkelissa kerrotaan, että työllistymisen ongelmat ovat erityisen yleisiä ammattikoulun käyneiden keskuudessa, ja heidän kohdallaan riskitekijä on yleensä työnantajan näkökulmasta riittämätön osaaminen. Lisäksi alojen välillä on huomattavia eroja siinä, miten nopeasti ja helposti ammattikoulun käyneet työllistyvät. Rekrytoivat koulutukset voivat auttaa lyhentämään työttömyysjaksoja, mikä on niin yritysten, yhteiskunnan kuin yksilönkin etu: pitkittyessään työttömyys tutkitusti vaikeuttaa työllistymistä entisestään.
Koulutuksilla onkin saatu aikaan hyviä tuloksia. Esimerkiksi Sarasen koulutuksen suorittaneista neljä viidesosaa löytää työpaikan. Näin kävi myös Joensuussa, jossa Maaseudun Tulevaisuuden haastattelema Eemeli Koikkalainen löysi koulutuksen avulla vakituisen työn.
”Kyllästyin tekemään töitä pätkäsopimuksilla. Sarasen osuus työpaikan löytämisessä oli suuri, sillä heidän kauttaan löytyi yritys, johon työllistyin”, hän iloitsee.
Lue Maaseudun Tulevaisuuden kirjoittama artikkeli kokonaan täältä.