18.10.2021 — Työ ja Ura

Työnhaku ilman kokemusta - 5 kysymystä ja 5+1 tärppiä

Kirjoittaja
Saranen Consulting

Voiko työn löytää ilman työkokemusta? Miten se onnistuu, ja mihin kokemusta vailla olevan hakijan kannattaa työnhaussa panostaa? Sarasen Career Coach Marika Neirama on erikoistunut auttamaan ihmisiä eteenpäin työuralla. Lue Marikan näkemykset ja vinkit työnhakuun ilman työkokemusta!

1. Kelpaako kokematon työnantajalle?

Marika Neiraman mukaan on totta, että moni työnantaja etsii ilmoituksissaan kokenutta tekijää. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö jalansijaansa uudelta alalta voisi löytää myös kokemattomat.

“Työnantajat ovat jo sisäistäneet, että osaamista voidaan hankkia, kunhan vain hakijan asenne on kohdallaan”, kertoo Marika. “Rekrytointiperusteena on yhä useammin yritykseen sopiva persoona, jossa nähdään potentiaali”, hän jatkaa ja muistuttaa: 

“Samaan aikaan työnantajat jo toisaalta tiedostavat, ettei kokenutkaan tekijä voi hypätä rooliinsa täysin kylmiltään. Aina on perehtymistä tehtävänä ja talon tapoja opeteltavina.”

2. Kuinka löytää sopiva työnantaja? 

“Jos etsisin itse työtä ilman kokemusta, en ehkä aloittaisi kaikkein suurimmista yrityksistä”, Marika vinkkaa. “Tämä ihan siitä syystä, että aavistuksen pienemmistä saa yleensä oikean ihmisen näppärämmin puhelimen päähän. 

Työpaikkailmoitusten seuraamisen sijaan Marika kannustaa lähestymään kiinnostavia yrityksiä suoraan. “Piilotyöpaikat löytyvät, kun on  itse aktiivisesti yhteydessä yrityksiin. Sinnikkyyttä ja rohkeutta tosin tarvitaan, eikä hommaa kannata jättää pelkkien avoimien hakujen täyttelyyn.”

Työnantaja ja työntekijä voivat löytää toisensa myös rekrytoivan koulutusohjelman kautta, “Rekrytoivassa koulutusohjelmassa työntekijä kerää kokemusta ja tietotaitoa samalla, kun hän ja työnantaja tutustuvat toisiinsa. Luottamus kasvaa puolin ja toisin siinä matkan varrella.”

3. Onko aikuinen ilman työkokemusta outolintu?

Työn hakeminen ilman kokemusta mielletään tavallisesti koulunsa päättävien nuorten ongelmaksi. Marika Neiraman mukaan he ovat yhä enemmistö, mutta työelämän murroksen myötä painopiste on muuttumassa.

“Suora työura koulunpenkiltä eläkkeelle harvinaistuu. Alanvaihtajia on kaikissa ikäluokissa. Osa etsii uutta alaa tilanteessa, jossa entiselle osaamiselle ei enää ole käyttöä. Toisaalta koronakriisin jälkeen esimerkiksi tapahtuma-alalta hakeudutaan vakaammiksi koetuille aloille”, Marika kertoo.

“Sekään ei ole tavatonta, että keski-iässä ihminen huomaa kaipaavansa jotain uutta tai löytää itsestään kykyjä, joista voisi tehdä ammatin”, hän lisää. “Aikuisena uudelle alalle hakeutuminen on ylipäätään signaali sopeutumiskyvystä ja kasvun asenteesta.”

4. Epävarmuus koettelee – onko se normaalia?

Työn hakeminen ilman alan kokemusta saa monen olon ontoksi. “Epävarmuus on enemmän sääntö kuin poikkeus”, vahvistaa Marika, ja jatkaa: ”Kun taitoja ei vielä ole päässyt testaamaan ja vahvistamaan arjessa, ei välttämättä uskalla luottaa omaan osaamiseensa.”

Epävarmuus voi myös liittyä tilanteeseen, jossa työtä haetaan. “Harva meistä on niin teflonia, että kestäisi vaikkapa irtisanomisen ilman haavoja itseluottamuksessa. Niiden paraneminen ottaa aina aikansa. Me valmentajat onneksi voimme usein siinä auttaa”, Marika pohtii.

Epävarmuuden sietämisen voi myös nähdä moderniin työelämään kuuluvana taitona. “Kaikki muuttuu nyt kovaa vauhtia, eikä kukaan osaa ennustaa tulevaa. Jos asennoituu jo valmiiksi siihen, ettei sitä klassista eläkevirkaa ehkä koskaan tulekaan ja keskittyy päivittämään osaamistaan, on epävarmuuden kanssa mukavampi elää.”

5. Miltä työllistymisen ennuste näyttää?

Työllistymisen suhteen Marikalla on rohkaisevaa kerrottavaa. 

“Jos suunnataan alalle, jonka taidoille on kysyntää, työllistyminen vaikuttaa varsin todennäköiseltä. Esimerkiksi rekrytoiviin koulutusohjelmiin osallistuvista 80 % löytää niiden kautta uuden työpaikan”, hän iloitsee.

“Erityisen myönteiseltä tilanne näyttää niiden kohdalla, jotka hankkivat aktiivisesti alan uusinta osaamista haltuunsa. Esimerkiksi meillä Sarasella panostetaan juuri tästä syystä kouluttajiin, joilla on tarjota viimeisintä tietoa. Hakija pääsee siis ikään kuin kiihdytyskaistaa pitkin kiinni uuteen!”

Valmentajan 5 + 1 vinkkiä työkokemusta vailla olevalle

1. Paikkaa kokemusta asenteella

“Osoita, että olet halukas oppimaan ja panostamaan yrityksen tarvitsemiin taitoihin. Pohjatiedot ja -taidot toki on hyvä olla hallussa, mutta monilla aloilla niiden hankkimiseen ei tarvita vuosien koulutusta. Pura asenne ja innostus vielä yrityksen hyödyksi: mitä he saavat, kun saavat kaltaisesi tyypin?”

2. Verkostoidu somessa

“Hankkiudu sinne, missä alan työnantajat ja muut tekijät ovat. Kysele aktiivisesti ja osallistu keskusteluihin. Sinun ei tarvitse esittää olevasi kokenut tekijä, vaan jäädä mieleen tiedonjanoisena, kehittymishaluisena tyyppinä.”

“Kun sparrailet asiantuntijoiden kanssa, opit koko ajan itse lisää, ja samalla voi ovi uuteen työhön aueta kuin vahingossa.”

3. Suorita sertifikaatteja ja osallistu verkkokursseille

“Monilla aloilla, kuten digimarkkinoinnissa, on tarjolla ilmaisia verkkokursseja ja sertifikaattien suoritusmahdollisuuksia. Niillä saa kartutettua paitsi osaamista, myös näytettyä konkreettisesti, että on aktiivinen ja kiinnostunut alasta. Tutustu esimerkiksi Googlen tai HubSpotin sertifikaatteihin!”

4. Tunnista ja sanoita osaamisesi

“Moni sokeutuu taidoilleen ajan myötä ja suhtautuu niihin turhankin vaatimattomasti. Itselläni on esimerkiksi ollut valmennettava, joka harmitteli IT-taitojen puutetta, vaikka oli käytännössä tehnyt data-analyytikon hommaa jo vuosia. Käy läpi uraasi ja etsi sieltä konkreettisia esimerkkejä saavutuksista, joita tuleva työnantajasi voisi arvostaa!”

5. Perehdy yritykseen etukäteen

“Etsi tietoa yrityksestä ja mieti, mitä sellaista sinä voisit tarjota, joka veisi heitä eteenpäin. Mistä taidosta tai palvelusta sinä maksaisit, jos olisit yritys? Jos tähyät tulevaisuuteen, niin aina parempi: selvitä, mihin yritys tähtää, ja kuinka sinä voisit auttaa tavoitteen toteutumisessa.”

Ekstratärppi: rekrytoiva koulutusohjelma

“Rekrytoiva koulutusohjelma kattaa kaikki aikaisemmat tärpit ja paljon muutakin. Sen aikana käytännössä opiskellaan tunnistamaan omia taitoja, hankitaan alan uusinta osaamista, tutustutaan työnantajiin ja päästään jo suoraan kiinni käytännön tekemiseen. Suosittelen lämpimästi tutustumaan!”

 

Lue lisää rekrytoivista koulutusohjelmista täältä!

Suosituimmat

Saattaisit olla myös kiinnostunut...

09.04.2024 — Organisaation muutostilanteet

Inhimillisyys apuun muutosneuvotteluissa

Sanalla muutosneuvottelut – ja sen edeltäjällä, yhteistoiminta- eli yt-neuvotteluilla – on karu kaiku. Vaikka neuvotteluita voidaan käydä monenlaisissa...

Lue lisää
28.03.2024 — Uutinen

Tiedote: Mirja Hosionaho aloittaa Sarasen toimitusjohtajana 1.4.2024

Sarasen toimitusjohtajana toiminut Janne Lindfors siirtyy Oppiminen ja Hyvinvointi – liiketoiminta-alueen vetäjäksi Baronalle. Sarasen toimitusjohtajana...

Lue lisää
19.03.2024 — Organisaation muutostilanteet

Älä unohda itseäsi, esihenkilö!

Muutosneuvottelut ovat raskaita prosesseja koko työyhteisölle – myös esihenkilöille. Vaikeassa tilanteessa kaikki menee harvoin nappiin, ja esihenkilöiden...

Lue lisää