21.09.2023 — Osaamisen uudistaminen

Työelämä kaipaa elämänkokemusta – taikasana voi olla 55+

Saranen
Kirjoittaja
Saranen

Tekoäly (artificial intelligence, AI) hämmästyttää kyvykkyyksillään jo nyt – mutta paljon kehitystä on tulossa lähivuosina. Teknologiayhtiö Sulavan perustajan ja toimitusjohtajan Aki Antmanin mukaan kaikki tällä hetkellä käytössä oleva tekoäly luokitellaan alimmalle tasolle eli ”tyhmäksi”.

Murros väistämättä vaikuttaa myös työpaikkoihin: siihen, miten, missä ja millaisia töitä tehdään, minkälaista osaamista vaaditaan ja keneltä tätä osaamista etsitään.

”Sillä ei oikeastaan ole väliä, haluaako työpaikka muuttua tai onko se valmis muutokseen. Muutos on jo tapahtunut, ja se on valtavassa käynnissä paraikaa”, Antman huomautti Sarasen järjestämässä Tekoäly, teknologiamurros ja työelämän trendit yli 55-vuotiaille -webinaarissa syyskuun alussa.

Antman sekä Sarasen toimitusjohtaja Janne Lindfors keskustelivat webinaarissa teknologian aiheuttamista työelämän muutoksista. Keskustelua veti Sarasen business manager Saana Corino.

Teknologia poistaa rajoitteita

Pitkään teknologia-alalla toiminut Antman kertoo webinaarissa muistavansa, kuinka uran alussa vanhemmat ja kokeneemmat jakoivat hänelle osaamistaan. Hän toivoisi tällaista elämänkokemusta hyödynnettävän nykyistä laajemmin.

Teknologian ansiosta esimerkiksi fyysinen kunto ja kielitaito eivät enää muodostu työnteon esteiksi samalla tavalla kuin ennen, kun vaikkapa metaversumi eli jaetut virtuaaliset tilat mahdollistavat asiantuntijuuden hyödyntämisen etänäkin ja käännös- ja tulkkaustyökalut kehittyvät koko ajan paremmiksi. Antman katsoo rajoitteiden vähenemisen tarjoavan sekä osaajille että työyhteisölle tilaisuuden hyödyntää ikääntyneiden osaamista uusilla tavoilla.

Hänen mukaansa kokemusta tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan ennen. Digitalisaatio kiihtyy lähivuosina, ja generatiivisen tekoälyn myötä teknologian kehityksessä tullaan näkemään valtavia harppauksia. Tarvetta ei ole vain teknologiaosaamiselle, vaan ikääntyneillä sukupolvilla on valtavasti kokemusta esimerkiksi muutostilanteista, ja sitä kaivataan nyt kipeästi.

”Kaikilla on tosi iso mahdollisuus hyödyntää sitä kaikkea vanhaa osaamista ja kokemusta siihen, että tekee uudenlaisia asioita ja nimenomaan tuo sen oman osaamisensa ja kokemuksena työelämään käyttöön”, Antman sanoo.

 

Paljon mahdollisuuksia, paljon kysyntää

Sarasen Lindfors painottaa, että vaikka työelämän muutos on jo vauhdissa, suuret massat ovat vielä paikallaan. Yrityksillä on siis vielä mahdollisuus ottaa etumatkaa muihin ja saada siten itselleen kilpailuetua.

Lisäksi taloudellisesti vaikeista ajoista tiedetään Lindforsin mukaan se, että usein työ- ja elämänkokemuksen arvostus silloin kasvaa. Nyt ikääntyneillä on siis mahdollisuus ”ulosmitata kertynyttä osaamista”.

Lindforsin mielestä nyt näyttää olevan alkamassa ajanjakso, jossa elämänkokemuksen merkitys kasvaa. Teknologinen kehitys, uuden liiketoimintamallit ja kuluttajakäyttäytymisen muutos vaikuttavat osaamispohjaan, jota yritykset ja yhteisöt työelämässä tarvitsevat.

”Siellä on paljon mahdollisuuksia, paljon kysyntää.”

Lindfors viittaa Sarasen sekä henkilöstöjohdon ja -ammattilaisten yhdistys HENRY ry:n kyselyyn, jonka tulosten mukaan yritykset ovat havainneet kriittisten osaamisalueiden muutoksen tulevaisuudessa. Vaikka tiedetään, että yli 55 vuoden ikä on yksi työllistymistä hidastamista tekijöistä, Lindfors uskoo aikojen olevan muuttumassa.

Elämänkokemusta ja pelisilmää

Merkillepantavana Lindfors pitää sitäkin, että puolet yritysten nimeämistä keskeisistä osaamisvaatimuksista perustuu enemmän tai vähemmän käyttäytymisen. Hän sanoo saman asian tulleen esiin Maailman talousfoorumin työn tulevaisuutta käsittelevässä tutkimuksessa.

”Se on mahdollisuus niille, joilla on elämänkokemusta ja pelisilmää.”

Sekä Lindfors että Antman kannustavat ikääntyneitä työnhakijoita tai alanvaihdosta haaveilevia olemaan rohkeita suunnitelmissaan. Esimerkiksi vuodenvaihteessa voimaan tulleen muutosturvalain laajennuksen myötä yli 55-vuotiailla on mahdollisuus muutosturvakoulutukseen. Sarasen business manager Saana Corino kertoo webinaarissa, että Sarasen koulutustarjonnasta voidaan joustavasti räätälöidä työllistämistä edistävä koulutuspaketti osallistujan kiinnostuksen ja työelämän tarpeiden mukaisesti.

Corino neuvoo kouluttautujia kokoamaan koulutuksensa avoimin mielin. Samoin Lindfors kannustaa miettimään mahdollisuuksia ensin ja uhkia vasta seuraavana päivänä, jotta kriittisyys ja ideointi eivät sekoitu keskenään.

Antman kannustaa unelmoimaan niin, ettei edes mielikuvitus asetu esteeksi.

”Keksikää niitä valtavan hienoja ideoita, joilla mullistetaan ja kehitetään tätä yhteiskuntaa ja autetaan kaikkia organisaatioita selviämään tästä murroksesta”, Antman kannustaa.

Kiinnostuitko webinaarista? Pääset katsomaan sen kokonaisuudessaan tästä! 

Suosituimmat

Saattaisit olla myös kiinnostunut...

09.04.2024 — Organisaation muutostilanteet

Inhimillisyys apuun muutosneuvotteluissa

Sanalla muutosneuvottelut – ja sen edeltäjällä, yhteistoiminta- eli yt-neuvotteluilla – on karu kaiku. Vaikka neuvotteluita voidaan käydä monenlaisissa...

Lue lisää
28.03.2024 — Uutinen

Tiedote: Mirja Hosionaho aloittaa Sarasen toimitusjohtajana 1.4.2024

Sarasen toimitusjohtajana toiminut Janne Lindfors siirtyy Oppiminen ja Hyvinvointi – liiketoiminta-alueen vetäjäksi Baronalle. Sarasen toimitusjohtajana...

Lue lisää
19.03.2024 — Organisaation muutostilanteet

Älä unohda itseäsi, esihenkilö!

Muutosneuvottelut ovat raskaita prosesseja koko työyhteisölle – myös esihenkilöille. Vaikeassa tilanteessa kaikki menee harvoin nappiin, ja esihenkilöiden...

Lue lisää