07.02.2022 — Koulutusohjelmat osallistujakokemukset

Etteplan tarjosi Jannelle uuden uran rekrytoivan koulutusohjelman kautta!

Eeva-Kaisa Gustafsson
Kirjoittaja
Eeva-Kaisa Gustafsson

Alkukesällä 2021 Janne Blom, 39, oli uuden äärellä. Työ automaatioinsinöörinä ei tuntunut enää omalta, joten oli keksittävä jotain uutta. Ohjelmistokehitys kiinnosti, mutta kokemusta alalta ei ollut riittävästi uuden työpaikan lunastamiseksi. Janne päätyi töihin Etteplanille Sarasen järjestämän Smart Testing Discovery-rekrytoivan koulutusohjelman kautta. Hän työskentelee tällä hetkellä yrityksessä Software Test Engineer-nimikkeellä ohjelmistotestauksen ja ohjelmistotestiautomaation kehityksen parissa.

Etteplan on suomalainen kasvava ja kehittyvä asiantuntijayritys, joka on erikoistunut ohjelmisto- ja sulautettujen järjestelmien ratkaisuihin, teknisen dokumentoinnin palveluihin sekä suunnitteluratkaisuihin.

”Opiskelin nuorempana automaatioalaa ja valmistuin automaatioinsinööriksi. Työskentelin automaation parissa vuosikausia. Työn ohessa opettelin kuitenkin ohjelmoimaan ja kehityinkin siinä taustalla olevien kurssien ansiosta. Ajan saatossa alkoi tuntua siltä, että automaatioinsinöörin työ ei ole enää minua varten”, kertoo Janne taustastaan.

Miksi päätit hakea mukaan Sarasen rekrytoivaan koulutusohjelmaan ja miten hakuprosessi sujui?

Itsetutkiskelun myötä ymmärsin haluavani ohjelmointialalle. Tiesin kuitenkin, että uusia työnantajia olisi vaikea vakuuttaa muutaman koulukurssin ja vapaa-ajan harrastuneisuuden perusteella. Rekrytoiva koulutusohjelma ei ollut minulle ennestään tuttu. Koulutusohjelman kuvausta lukiessani huomasin, että ohjelmassa on hyviä elementtejä ja oma taustani saattaisi sopia siihen. Yksilölle on iso päätös hakea ohjelmaan, mutta olen iloinen, että hain! Rekrytoivan koulutusohjelman avulla onnistuin pääsemään sisään alalle, jossa ohjelmointitaidoista on hyötyä. Pääsen nyt soveltamaan osaamistani ohjelmistotestiautomaation toteutuksissa.

Koulutusohjelman hakuprosessi sujui helposti ja sain kutsun kahteen eri yhteistyöyritykseen. Minulle kävi tuuri ja sain loppujen lopuksi itse valita, kumpaan yritykseen menen töihin. Valitsin Etteplanin.

Minkälaisiin tehtäviin työllistyit Etteplanilla?

Aluksi nimitykseni oli ”Software test engineer trainee”. Harjoittelija-nimikkeestä huolimatta minuun luotettiin heti alusta saakka ja pääsin heti mukaan asiakasprojektiin. Minut otettiin Etteplanilla vastaan hyvin ja sain alusta saakka riittävästi tukea tehtäviini. Projektin myötä kasvoin ammatillisesti ja sain lisäluottamusta tekemiseeni. Lisäluottamus tulikin tarpeeseen, sillä aluksi oli oppipoikafiilis, enkä tiennyt miten paljon oma historia hyödyttää uudessa tehtävässä.

Käytännössä teen ohjelmistojen testaussuunnittelua, itse testaamista sekä testiautomaation kehitystyötä. Työssäni pääsen hyödyntämään automaatio-osaamistani, joka on aina ollut lähellä sydäntäni.

Mies, jonka takana tietokoneita.

Minkälainen koulutusohjelma oli?

Koulutusohjelma on monipuolinen ja tuki hyvin työtä. Koin, että kuuden kuukauden puristus oli melko intensiivinen. Minulla on kovat standardit työtäni kohtaan ja opiskelinkin ahkerasti saavuttaakseni tavoitteeni. Haluan tehdä asiat mahdollisimman hyvin. Tällä asenteella koulutusohjelmaan osallistuminen vaati minulta paljon, mutta toisaalta antoi minulle paljon.

Mikä ohjelmassa oli parasta?

Kaiken kaikkiaan koulutus oli tosi hyvä. Eniten yllätyin siitä, kuinka suuri vaikutus jo yhdellä koulutuspäivällä voi olla omaan osaamiseen. Mieleen on jäänyt koulutuskokonaisuus pythonin alkeista. Vaikka olin käyttänyt ohjelmointikieltä jo aiemmin, sain koulutuksesta yllättävän paljon uutta sisältöä tekemiseeni. Työskentelyni on parantunut dramaattisesti koulutuksen jälkeen. Ehkä kyse on siitä, että oma tekeminen urautuu helposti vuosien varrella. Koulutusohjelman aikana oli aikaa reflektoida omaa osaamista ja päivittää se ajantasaiseksi.

Mikä Etteplanilla on parasta?

Isossa yrityksessä työskentely on mukavaa. Itseltä ei tarvitse aina löytyä ratkaisua kaikkeen, vaan ongelmia pääsee ratkomaan porukassa. Lisäksi Etteplanilla on paljon mahdollisuuksia: jos oma työnkuva ei jossain vaiheessa haasta riittävästi, voi talon sisällä suunnata uusiin tehtäviin.

Kenelle suosittelisit koulutusohjelmaa?

Suosittelen rekrytoivaa koulutusohjelmaa kaikille. Ohjelma toimii ikään kuin ponnahduslautana uudelle alalle tai uuteen työhön. Sen avulla osallistuja saa varsin nopeasti alustavan käsityksen uudesta työstä. Käytännön tekeminen syventää syntynyttä ymmärrystä.

Ohjelmistotestiautomaatio on melko uusi juttu työmarkkinoilla. Kysyntää uusille tekijöille on nyt ja tulevaisuudessa. Ohjelman avulla on mahdollista päivittää oma osaaminen yllättävänkin nopeasti vastaamaan työmarkkinoinnin tarpeita. Samalla pääsee kiinni uuteen uraan.

Vinkkini muille: kannattaa hakea ohjelmaan mukaan hyvissä ajoin ennen deadlinea!

Haluatko sinäkin Etteplanille? Lue lisää ja hae mukaan!