24.05.2022 — Koulutusohjelmat yrityskokemukset

Kansainvälisen osaajan rekrytointi koulutusohjelman kautta

Eeva-Kaisa Gustafsson
Kirjoittaja
Eeva-Kaisa Gustafsson

Mitä sinä tekisit, jos perustamaasi yritystä vaivaisi osaajapula? TK Engineering OY:n (TKE) toimitusjohtaja Timo Kesti päätti kokeilla ennakkoluulottomasti lähtöä mukaan rekrytoivaan koulutusohjelmaan, sillä sen avulla voitaisiin paikata osaamisvajetta. 

Code Academy –koulutusohjelma järjestettiin yritysten aloitteesta helpottamaan työvoimapulaa

Kesti ei ollut ainoa, jonka yritystä vaivasi osaajapula. Pohjanmaalla työskentelevä projektipäällikkömme Laura Ström toimi Code Academy-koulutusohjelman projektipäällikkönä ja kertoo, miksi alueelle ylipäätään tarvittiin ohjelmaa:

"Pohjanmaan työttömyysaste on Suomen alhaisimpia, joten uusien osaajien löytäminen on kissojen ja koirien kanssa tehtävää työtä", kuvailee Ström  lähtötilannetta. "Pula osaajista hidastaa yritysten kasvua. Pohjanmaalaiset yritykset olivat jo jonkin aikaa toivoneet alueelle ohjelmistokehitykseen keskittyvää koulutusohjelmaa, sillä alueella ei ole riittävästi etenkään koodareita. Syksyllä 2021 Saranen pääsi alueelle toteuttamaan kaivatun ohjelman. Yritysten, työvoimaviranomaisten sekä Sarasen tahtotila oli yhteinen: kouluttaa alueelle uusia koodareita."

Ennakkoluuloton asenne auttoi löytämään uuden osaajan

TK Engineering sijaitsee Vaasassa ja yleisen osaajapulan lisäksi toimitusjohtaja Timo Kestillä oli toinenkin haaste. Kestin johtamassa yrityksessä työskennellään sulautettujen järjestelmien parissa, CAN-teknologiaa soveltaen, ja kapean osaamisalan vuoksi yritykseen on välillä haastavaa löytää osaavaa tekijää.

timo_nelio

”Meillä oli toiveena löytää tekijä, jolla olisi kokemusta alalta. Lähdimme liikkeelle kuitenkin avoimin mielin. Tiesimme, että meidän tulisi joka tapauksessa opettaa oman teknologiamme käyttö uudelle osaajalle, teemme sen perinteisenkin rekrytoinnin yhteydessä”, kuvailee Kesti kysyttäessä, minkälaista osaajaa yritykseen lähdettiin etsimään.

 

 

Yritykseen löydetyllä osaajalla on vahva kansainvälinen tausta

Kuten Sarasen koulutusohjelmien rekrytointiprosessiin kuuluu, valittiin Kestille nähtäväksi osa hakijaprofiileista etukäteen annettujen kriteerien perusteella. Kesti tutustuikin seitsemän hakijan hakemuksiin ja CV:hin. Niistä hän valitsi kolme hakijakandidaattia haastatteluun.

Haastattelun myötä TKE:hen löytyi osaaja, joka oli opiskellut ensimmäisen tutkintonsa omassa kotimaassaan, Etiopiassa. Suomeen tultuaan hakija oli opiskellut myös toisen tutkinnon. Kesti yllättyi iloisesti uuden työntekijänsä taitotasosta ja tämä solahtikin helposti uuteen työhönsä. Hakijan kielitaito ei ollut ongelma, sillä yrityksen dokumentointikieli on joka tapauksessa englanti ja käyttökielenä yrityksen käytävillä raikaa sulassa sovussa suomen, englannin ja ruotsin kielet.

Puolen vuoden koulutusohjelma mahdollistaa pitkän perehdytyksen

Rekrytoivaan koulutusohjelmaan kuului päiviä, joina osallistuja opiskeli työpaikan ulkopuolella. Kestin mukaan nämä olivat myös niitä päiviä, jolloin opiskelijan ohjaaja pystyi keskittymään täysin omaan työhönsä. Tietenkin mitä pidemmälle koulutusohjelma kului, sitä vähemmän ohjausta opiskelija kaipasi. Kuuden kuukauden aikana opiskelija ehti oppia kunnolla toimiston rutiinit ja työn tekemisen tavat.

Timo Kestin mielestä rekrytoivan koulutusohjelman prosessi oli kaiken kaikkiaan sujuva:

”Prosessi oli tosi helppo, nopea ja toimiva, eikä siihen tarvinnut käyttää paljon aikaa. Sain aina selkeät ohjeet seuraavaa vaihetta varten, eikä minun tarvinnut itse miettiä prosessia. Jopa paperinpyörittelyhommat sujuivat ketterästi, edes niitä ei kannata pelätä. Suosittelen itse ohjelmaa lähes kaikille yrityksille. Yhden tai kahden työntekijän yrityksiin ohjelma ei ehkä sovi, sillä uusi tekijä tarvitsee ohjausta. Ohjelmaan lähtevällä yrityksellä täytyy luonnollisesti myös olla tarve uudelle resurssille. Muussa tapauksessa heitetään hukkaan aikaa ja rahaa. Me tiesimme, mitä haluamme ohjelmalta ja saimme sen. Nyt osaaja työskentelee meillä kokoaikaisena ja vakituisena työntekijöinä muiden joukossa!"

Haluatko kuulla lisää vakuutteluja rekrytoivien koulutusohjelmien hyödyistä? Lue 5 syytä palkata uusi osaaja rekrytoivan koulutusohjelman kautta- kirjoituksemme.