19.03.2020 — Koulutusohjelmat yrityskokemukset

Rekrytoiva koulutusohjelma mahdollisti ensimmäisen työntekijän palkkaamisen

Kirjoittaja
Saranen Consulting

Kun Notarecin perustajalle, Sofia Järnströmille, tarjoutui mahdollisuus palkata HR- ja rekrytointiasioista innostunut alanvaihtaja, päätti Notarec lähteä mukaan Sarasen rekrytoivaan koulutusohjelmaan. Sinikka Korkea-aho taas toivoi saavansa ohjelman kautta jalansijaa HR-alalta, joten hän haki mukaan Sarasen Talent Acquisition & HR Academy -koulutusohjelmaan. Se tuntui hänelle helpommalta ja nopeammalta tavalta saada töitä uudelta alalta perinteisen työnhaun sijaan.

”Huomasin syksyllä 2019 olevani yksinyrittäjänä tilanteessa, jossa en pystynyt ottamaan enää uusia asiakkaita. Se oli itselleni käännekohta, jolloin ymmärsin lautasellani olevan liikaa asioita. Lisäkäsien ja ensimmäisen työntekijän rekrytointi tuli ajankohtaiseksi, ja tuttavani yhteydenotto suositellen ystäväänsä tuli juuri oikeaan aikaan. Rekrytointi on yksinyrittäjälle aina iso päätös, ja varsinkin ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on merkittävä asia”, Notarecin perustaja Sofia Järnström avaa taustoja yrityksen ensimmäistä rekrytointia edeltäneestä tilanteesta.

Yhteinen tuttu yhdisti yrittäjän ja työnhakijan

”Olin ollut pitkään äitiys- ja hoitovapaalla ICT-alalta, ja syksyllä tuli ajankohtaisesti uusien työmahdollisuuksien etsiminen. Olen pitkään ollut kiinnostunut HR:stä, mutta syystä tai toisesta en ole koskaan päässyt HR-työtehtävien pariin. Talent Acquisition & HR Academy -rekrytoivan koulutusohjelman mainonta ja Sarasen 100 työpaikkaa Ouluun-kampanja herättivät huomioni, ja niiden innoittamana tutustuin tarkemmin rekrytoivien koulutusohjelmien konseptiin. Päätin hakea mukaan, vaikka yhteistyöyrityksen löytyminen hieman epäilyttikin. Hakijoita ohjelmaan oli todella paljon. Myöhemmin eräs ystäväni vinkkasi, että hänen rekrytointialalla olevalla yrittäjätutullaan olisi mahdollisesti työvoiman tarve. Sofia laittoi minulle viestiä LinkedInin kautta ja pääsimme keskustelemaan siitä, että Notarec toimisi yhteistyöyrityksenäni”, muistelee ohjelman osallistuja Sinikka Korkea-aho alanvaihdostaan.

Myös Sofia kiittelee yhteistä tuttua innostamisesta lähteä mukaan: ”Olen tiennyt Sarasen toiminnasta jo pitkään, mutta varsinkin viime syksynä kiinnostukseni herätti Talent Acquisition & HR Academy -koulutusohjelma. Ajattelin, kuinka hieno juttu, että tällaista järjestetään Oulussa, jossa on todellakin tarvetta uusille asiantuntijoille. Samoihin aikoihin tuttavani vinkkasi minulle, että hänen ystävänsä etsii yhteistyöyritystä kyseisen koulutusohjelman kautta.

Myöhemmin satuimme saraslaisten kanssa samaan rekrytointitilaisuuteen, jossa he olivat esittelemässä omaa toimintaansa. Kerroin, että minulle on ehdotettu työntekijää koulutusohjelman kautta, ja sainkin Saraselta todella paljon tietoa ohjelmasta ja sen käytännön toteuttamisesta yrityksessä. Keskustelun jälkeen laitoin Sinikalle suoraan LinkedIn-viestin. Siitä se sitten lähti”, avaa Sofia päätöstään lähteä mukaan ohjelmaan.

Kokemuksia ohjelman ajalta

”Yhteydenpito Sarasen kanssa on ollut sujuvaa koko ohjelman ajan. Toimin myös mentorina, joten osallistuin mentorointipäiviin, joissa pääsi tutustumaan muihin opiskelijoihin ja mentoreihin ja jakamaan ajatuksia sekä hyviä käytänteitä vietäväksi omaan työhön. Koulutuskokonaisuuden sisältö on kattava läpileikkaus HR:n ja rekrytoinnin perusteisiin, ja se luo hyvän pohjan syventää oppeja käytännön työssä”, kertoo Sofia kokemuksiaan yhteistyöstä Sarasen kanssa.

”Uranvaihtajana koin koulutuspäivät todella hyödyllisiksi. Kouluttaja oli kokenut ja innostava ammattilainen, jolla oli osaava ote myös kouluttamiseen. Sain tietoa, jota pystyin hyödyntämään ja syventämään käytännön työssäni yhteistyöyrityksessä. Osallistujaryhmämme oli myös tärkeä osa kouluttautumista. Vaihdoimme aktiivisesti ajatuksia ja sparrasimme toisiamme HR-tekemiseen liittyen. Mukana oli osallistujia monilla eri taustoilla ja kokemuksilla, joka toi arvokkaan lisämausteen keskusteluihin. Ohjelman yksi vahvuus on ehdottomasti omien verkostojen luominen toisten osallistujien kanssa!

Allekirjoitin työsopimuksen Notarecin kanssa jo ennen koulutusjakson päättymistä. Olemme Sofian kanssa tehokas duo, ja yhdessä pääsemme edistämään mielenkiintoisia projekteja. Olemme saamassa nyt muutaman työkaverin lisää yhteisöömme, joten jatkossakin töitä riittää – ja se on vain hyvä asia. Suosittelen myös muille aktiivista otetta yhteistyöyrityksen etsimiseen ja avointa mieltä kaikenlaisille työmahdollisuuksille. Itse ajattelin alussa, että mitenkähän jatko onnistuisi pienessä firmassa ja että olisiko minusta joskus myyntihenkiseenkin rekrytointityöhön. Onneksi tartuin tilaisuuteen, koska jonkunhan kuitenkin täytyy olla ensimmäinen palkattu työntekijä. Olen erittäin iloinen, että Notarecin tapauksessa se olin juuri minä”, Sinikka summaa kokemuksensa koulutusohjelmasta ja työskentelystään Notarecilla.

”Oli onni löytää henkilö, joka on oma-aloitteinen ja uskalsi tarttua nopeasti myös tuumasta toimeen. Koska työtä oli paljon, piti myös hommat aloittaa rohkeasti saman tien. Sinikka työskentelee vahvasti rekrytoinnin, henkilöstön kehittämisen ja työnantajamielikuvan parissa, ja hän otti jo koulutusaikana hommat hyvin haltuunsa. Olen erittäin tyytyväinen hänen työpanokseensa”, kertoo Sofia.

Kenelle suosittelisit rekrytoivaa koulutusohjelmaa?

”Suosittelen Talent Acquisition & HR Academy -rekrytoivaa koulutusohjelmaa sellaisille yrityksille, joissa HR-osaston työmäärä on kasvussa. Ohjelma on myös oiva tapa rekrytoida yritykseen ensimmäinen HR-henkilö, kunhan perehdytykselle on varattu aikaa. Itselläni ohjelma oli turvallinen tapa rekrytoida ensimmäinen työntekijäni ja päästä tutustumaan häneen ennen varsinaista rekrytointipäätöstä. Koulutusohjelma oli hyvää aikaa valmistautua ja hoitaa käytännön asiat valmiiksi tulevalle työntekijälle. Hyvin on sujunut ja tekemistä riittää!” riemuitsee Sofia onnistunutta rekrytointia.

”Suosittelen koulutusohjelmaa, mikäli alanvaihto kiinnostaa. Jos edelliset työtehtävät ovat syystä tai toisesta loppuneet tai mielenkiinto alaa kohtaan on lopahtanut, on rekrytoiva koulutusohjelma hyvä tapa saada jalka oven väliin uudella alalla. Suosittelen ohjelmaa myös valmistuneille, jotka haluavat saada käytännön työkokemusta omalta alaltaan, mutta eivät sitä muuten ole vielä onnistuneet hankkimaan. Kaikkiaan ohjelman kautta on mahdollista saada arvokasta työkokemusta”, kannustaa Sinikka muita kiinnostuneita.

 

Sofia Järnström
Founder, Senior Recruiter
Notarec Oy 
     

Sinikka Korkea-aho
IT Recruiter
Notarec Oy