25.09.2020 — Koulutusohjelmat osallistujakokemukset

Riskin ottaminen johti huipputyöpaikkaan

Kirjoittaja
Saranen Consulting

”Kun joku tarjoaa tilaisuutta, siihen kannattaa tarttua. Ikinä ei voi tietää, mitä mahdollisuuksia se tuo tullessaan”, toteaa Mikael Havia. Hän uskalsi ottaa Saranen Consultingin koulutuksessa vastaan harjoittelupaikan, josta tiesi, että työt siellä eivät jatku harjoittelun jälkeen. Se kuitenkin kannatti. Harjoittelussa tapaamiensa ihmisten kautta hän sai unelmiensa työpaikan.

Edelliskesänä Mikael Havia oli valmistunut Ammattikorkeakoulusta tietojenkäsittelyn tradenomiksi. Ankara arki koitti, kun Havia lähetti hakemuksia oululaisiin pelifirmoihin: töitä ei ollut tarjolla. Kun silmiin osui Saranen Consultingin ilmoitus Code Camp -koulutuksesta, Havia ajatteli, että eiköhän koulut nyt ole jo käyty, mieluummin hän menisi töihin. Eikä koodaus edes kovin kiinnostanut.

Havia kuitenkin piipahti haastattelussa, pääsi sisään ja hämmästyi. ”Koulutus oli laadukasta. Innostuin alasta ja aloin ajatella, että tämä voisikin olla minun juttuni”.

Harjoitteluun muttei jatkoon

Havia halusi jatkaa 5 kuukauden Code Academyyn, jossa yhdistyvät koulutus ja samanaikainen harjoittelu yhteistyöyrityksessä. Ei ollut kuin yksi iso mutta: Piti löytää sopiva yhteistyöyritys. Yleensä ne ovat yksityisen puolen yrityksiä, mutta nyt yhtenä vaihtoehtona oli Oulun yliopiston tutkimusprojekti, jossa oltiin aloittamassa start up -yritystä.

”Projekti kuulosti niin mahtavalta, että halusin ehdottomasti mukaan vaikka tiesin, ettei yliopisto tarjoa harjoittelun jälkeen työpaikkaa. En halunnut varmuutta työpaikkasta, vaan halusin juuri tähän projektiin”, Havia muistelee.


Verkoston kautta irtosi huipputyöpaikka

Kun Code Academyn ja harjoittelu yliopistolla olivat loppuvaiheessa, työtoveri usutti Haviaa hakemaan töihin Nokialle 5G-verkon kehitykseen.

Yllätyksekseen Havia sai työpaikan ja nyt päivät kuluvat Nokialla. Illat ja viikonloput hän ahertaa start up -yrityksen softaa kehittämällä. Ja onnelliset sattumukset vaan jatkuivat: ”Nokialla käytetään samoja ohjelmointiteknologioita kuin start upin softan kehityksessäkin. Näin opin koko ajan lisää sekä teoriaa että käytäntöä ja se ruokkii kumpaakin työtäni”, hän iloitsee.

”Monelle olisi ollut riski, ettei harjoittelupaikassa ollut jatkomahdollisuutta, mutta minä otin sen mahdollisuutena. Oppi yrittäjyydestä ja start upin perustamisesta oli kullan arvoista, enkä olisi saanut sitä mistään muualta. Mieluummin opin uutta ja arvokasta, mistä on hyötyä koko loppuelämäni, kuin pelaan varman päälle.”


Hyvät asiat seuraavat toisiaan lumivyöryn lailla

Havialle osallistuminen Saranen Consultingin aikuiskoulutuksiin oli merkityksellistä: ”Jos ajattelen vaikka 10 vuoden päähän, niin uskon, että nämä koulutukset olivat käänteentekeviä koko uralleni.”

Hyvät ja innostuneet kouluttajat ja hyvät kontaktit tulevaisuuden varalle, summaa Havia koulutuksen antia. Verkostoituminen on työelämässä tärkeää ja Havia tietää, että voi tulevaisuudessa aina ottaa yhteyttä kurssikavereihinsa.

”Sarasen koulutusta voin suositella ihan kaikille. Jos ala ei täysin tuntuisikaan omalta, niin silti on parempi osallistua koulutukseen. Minullekin asiat vain tapahtuivat lumipalloefektin lailla ja yksi asia johti toiseen. Olin työttömänä ja nyt koulutuksen ansiosta olen Nokialla töissä ja perustamassa start up -yritystä. Tätä en olisi voinut vuosi sitten kuvitellakaan”, Mikael Havia iloitsee.