02.07.2019 — Rekrytoiva koulutusohjelma

Smart Testing Discovery -osallistujareferenssi: Mikko Saarinen

Kirjoittaja
Saranen Consulting

Sain kehitettyä testausosaamistani yrityksille sopivammaksi Smart Testing Discovery -rekrytoivan koulutusohjelman avulla.

Olen tehnyt IT-alalla monipuolisen uran toimien useissa erilaisissa tehtävissä eri teknologia-alueilla. Siitä huolimatta, mikä virallinen työnkuvaukseni onkaan ollut, olen aina ollut kiinnostunut testaamisesta ja olen kokenut sen ”omaksi jutukseni”. Jouduin miettimään tulevaisuuttani ja uraani tarkemmin, kun jäin projektinjohtotehtävistä työttömäksi. Totesinkin pian, että kaikenlainen manageeraus saa jäädä, sillä halusin tehdä testausta. Työnhakuun ryhtyessäni sain melko pian huomata, ettei kukaan halua palkata manuaalitestaajaa, mutta automaatiotestaajille on kysyntää. Olin ns. ”itseoppinut” manuaalitestaaja, joten minulla ei ollut testausopintoja eikä sertifikaatteja. Silti tiesin olevani hyvä ja motivaationi olevan kohdallaan.

Smart Testing Discovery –ohjelma tuli sopivaan saumaan. Kuulin ohjelmasta entiseltä kollegaltani, joka oli ajatellut itse hakeutua ohjelmaan. Aluksi olin hieman epäileväinen rekrytoivan koulutusohjelman suhteen - olisikohan se vain ns. ajantäytettä työttömälle vai saisinko siitä oikeasti hyötyä uralleni? Huomasin samoihin aikoihin, että eräs tuttavani oli osallistunut edelliseen Smart Testing Discovery -koulutusohjelmaan, joten soitin hänelle kysyäkseni ensikäden kokemuksia koulutuksesta. Kaveri kehui ohjelmaa, joten asia oli sillä selvä. Hakemus sisään ja toivotaan parasta. Pian huomasinkin olevani jo työhaastattelussa ja nopealla aikataululla harjoittelupaikkakin oli järjestynyt!

Koulutusohjelma oli mielenkiintoinen, ja koulutuspäivien ja työssäoppimispäivien suhde oli juuri sopiva. Koulutusohjelmaan osallistujat ja kouluttajat olivat rentoa porukkaa ja koulutukset pääosin todella hyviä. Sain kurssilta paljon uutta tietoa ja osaamista. Uudella osaamisellani pyöritänkin nyt Robot Framework:iä melko sujuvasti, vaikken ennen kurssia ollut tätä työkalua ikinä edes nähnyt käytettävän! Koulutusohjelman tärkeimmät annit olivat minulle automaatiotestauksen perusteiden oppiminen ja kurssiin kuulunut ISTQB -testaussertifikaatin suorittaminen. Koulutusohjelman jälkeen olinkin vihdoin ”virallisesti” testaaja! Lisäksi suoritin syksyllä omatoimisesti koulutukseen kuuluneen perussertifikaatin tueksi Agile testaaja -sertifikaatin.

Nykyään toimin testaajana ohjelman kautta löytyneessä harjoittelupaikassani Etteplan MORE Oy:ssä. Työni on vaihtelevaa, teen sekä manuaali- että automaatiotestaamista. Saan oppia melkein päivittäin jotain uutta ja se pitää mielen virkeänä ja iloisena. Voin rehellisesti sanoa, että Smart Testing Discovery -koulutuksen avulla sain uuden uran ja ennen kaikkea uuden innon tekemiseen!

Mikko Saarinen
Test Engineer
Etteplan More Oy