17.12.2018 — Rekrytoiva koulutusohjelma

Työura muutoksessa – shokkitilanteen jälkeen uuteen työpaikkaan

Kirjoittaja
Saranen Consulting

Irtisanomiseen liittyville tunteille täytyy antaa aikaa, tietää 18 vuotta Nokialla työskennellyt Tuija Kuokkanen:

Kahdeksantoista vuotta on pitkä aika, ja siinä ehtii jo saada ikään kuin toisen perheen omasta työyhteisöstä. Olen tosi tunnollinen ja kiltti tyyppi, ja olin tehnyt täysillä koko ajan ja kasvanut Nokian kulttuuriin läpikotaisin. Työskentelin testauskapasiteettihallintatiimissä: tein globaalisti kapasiteettilaskelmia ja taloushallintaa, ja vastasin siitä yksin.

Ilmoitus tehtäväni loppumisesta tuli minulle yllätyksenä – olin sitä jo ehtinyt pelätäkin, mutta nyt se kävi toteen. Ensimmäisissä Sarasen infotilaisuuksissa istuin nenäliinapaketin kanssa. Olin melkoisessa sumussa ja järkyttyneenä vielä silloin. Infoa tarjottiin kyllä paljon, mutta en ollut aluksi valmis vastaanottamaan tietoa. Yritin hokea itselleni, että kaikki järjestyy ja kaikella on tarkoituksensa, vaikka se olikin erityisesti aluksi vaikeaa.

Sarasen valmentaja Outi oli minulle hyvä henkinen tuki, kun tein luopumistyötä vanhasta ja valmistauduin uuden kohtaamiseen. Opettelimme yhdessä tietysti myös työnhaun perusjuttuja, kuten CV:n työstöä ja oman osaamisen myymistä. Tarvitsinkin kovasti tukea, oli vaikea löytää sisäistä motivaatiota ja potkua työnhakuun, ja Outi tuki minua kärsivällisesti.

Aluksi en osannut vastata, kun Outi kysyi, halusinko yhä tehdä samaa työtä, mitä olin edelliset 18 vuotta tehnyt. Minulla kesti muutama kuukausi, ennen kuin aloin miettiä, mikä minua aidosti kiinnostaisi. Aluksi tuntui, ettei minua kiinnostanut muu kuin ylipäätään työelämään palaaminen.

Syyskuussa kuulin Sarasen DigiTalous Akatemia -koulutusohjelmasta. Päätin laittaa hakemuksen vetämään, ja katsoa mihin se johtaa. Se onneksi johtikin yritysesittelyyn Specimille, ja aloitin marraskuussa logistiikan ja kirjanpidon koordinaattorina.

Vaikka työni on aina pitänyt sisällään Excel-taulukoita, olen saanut niistäkin valtavasti uutta oppia! Koulutuspäivistä saa mahtavia ideoita ja vinkkejä käyttöön. On ihanaa kuulla tutusta työkalusta uutta ja samalla saa rohkeutta kokeilla koulutuspäivässä opittua.

Minut on otettu ihanasti vastaan Specimilla, noin 60 hengen yritys on mukava uusi yhteisö. Totta kai pitää samaan aikaan oppia uusi työ ja rakentaa uusi sosiaalinen verkosto. On jännittävää huomata, miten samanlaisten juttujen, kuten kommunikaation, pitää toimia niin pienessä yrityksessä kuin Nokian tapaisessa suuressa organisaatiossa.

Specimilla DigiTalous Akatemian kautta on ihanaa aloittaa uutta työuraa. Olen saanut ensimmäisestä päivästäni lähtien tehdä aitoja työtehtäviä ja oppia käytännössä. Luotan ja toivon, että työkaveritkin luottavat tekemiseeni.

Haluan lähettää terveisiä kaikille samassa tilanteessa oleville, että itkut pitää itkeä, jos itkettää. Surutyön merkitys on tärkeää missä tahansa luopumisprosessissa, myös silloin, kun jättää rakkaan työyhteisön. Jokaisella on eri näköinen polku uusiin töihin, mutta kaikille varmasti löytyy uutta ja mielenkiintoista tehtävää. Suurin paniikki kumpuaa usein itsestä, sitä kuvittelee, että minun kuuluisi ja minun on pakko. Ei ole, jokainen tarvitsee oman aikansa edetä. Nostetaan rohkeasti leuka ylös ja katse eteenpäin.

Tuija Kuokkanen
Logistiikan ja kirjanpidon koordinaattori
Specim