25.08.2016 — Uutinen

Persoonallisuus esiin videoilla

Kirjoittaja
Hallinta

Koulutus, aiempi työkokemus ja henkilökohtainen motivaatio ─ tuo rekrytointipäätösten pyhä kolminaisuus. Tuoreimpia työpaikkailmoituksia lukiessa viimeisen merkitys tuntuu kuitenkin nousevan ylitse muiden työnantajien etsiessä hakijoiden joukosta "hyviä tyyppejä" tiettyyn tiimiin, tehtävään tai työympäristöön. Onkin sanottu, että työnteon automatisoitumisen kiihtyessä inhimillisten taitojen, kuten vuorovaikutusosaamisen sekä oppimiskyvyn merkitys tulee kasvamaan entisestään.

Toukokuussa julkaistun kansallisen rekrytointitutkimuksen mukaan työnhakijan motivaatio ja persoona vaikuttavat valintaan enemmän kuin aiempi työkokemus ja koulutus – ja vieläkin suuremmalla painoarvolla mitä aiempina vuosina. Videohaastattelut ovat yksi uusista työnhaun välineistä, jotka antavat paremmat mahdollisuudet selvittää hakijan henkilökohtaista motivaatiota sekä persoonaominaisuuksia jo rekrytoinnin alkuvaiheessa. Tutkimuksen mukaan jo 15 % kaikista hakemuksista vastaanotetaan videoita käyttävän Recruitby.net-palvelun kautta. Millaisia hyötyjä videoiden käytöstä voi sitten olla?

"Videoista voi hyötyä erityisesti esimerkiksi junior-tason hakija, jolla työkokemusta ei ole vielä paljoa, mutta motivaatiota löytyy. Video voi tällöin täydentää lyhyttä CV:tä.", sanoo videohaastatteluita jo yli neljän vuoden ajan Sarasella toteuttanut tiiminvetäjä Tiina Mäkinen. Myös kokeneemmalle kandille videot tarjoavat hyvän mahdollisuuden erottautumiseen. ”Usein vanhempien hakijoiden kohdalla rekrytoijaa mietityttää hakijan kyky uudistua ja hänen dynaamisuutensa. Videolla kokenutkin työnhakija pääsee pistämään persoonan peliin ja voi esimerkkejä kertoa käytännön esimerkeistä osaamisensa näytöksi” tutkimus- ja liiketoiminnankehitysjohtaja Anu Ukonlinna Saranen Consultingilta täydentää.

Mainostoimisto Redlandin HR-päällikkö Mari Niemisen mukaan video voidaan nähdä myös sopivuustestinä, joka antaa monipuolisemman kuvan hakijasta, kuin hakemus ja CV. Tiina Mäkisen mukaan hyvästä videosta voi puolestaan hyötyä myös hakija, joka ei ensimmäisellä kerralla tullut valituksi haastatteluun: "Mieleen jääneeseen videoon voidaan palata helposti myöhemmässä haussa, vaikka hakijaa ei olisikaan koettu oikeaksi henkilöksi ensimmäisessä rekrytoinnissa."

Muun muassa hallinnon, viestinnän ja myynnin tehtäviin rekrytoiva konsultti Sonja Otranen Baronalta puolestaan näkee videoiden avulla tehtävän esikarsinnan säästävän kaikkia turhalta työltä: ’’Ennen tehtiin enemmän haastatteluja, joissa saattoi heti oven avautuessa tajuta, ettei hakijan persoona sovi kyseiselle asiakkaalle. Nykyään ainoastaan sekä osaamisen että persoonan kannalta sopivimmat haastatellaan, mikä vähentää tällaisia ikäviä tilanteita.’’

Työnhakijalle videohaastattelu voi kuitenkin olla hyvinkin jännittävä kokemus. Monia videohaastatteluita tehnyt ja niiden kautta Redlandille rekrytoitu Annika Haavisto-Kurki kokee, että kaikkien persoonat eivät välttämättä välity samalla tavalla videolta. ’’Toisaalta ääni ja vastaustyyli sekä ilmeet ja eleet eivät välity kirjallisesta hakemuksesta ollenkaan, vaikka kyseessä olisi kuinka hyvä kirjoittaja. Videot antavat tähän mahdollisuuden’’, Haavisto-Kurki jatkaa. Jäävätkö videoihin tottumattomat introvertit sitten paitsioon videoiden roolin kasvaessa? Tiina Mäkisen mukaan ei: ’’Persoonalla on merkitystä, mutta ei videolla mitään ilotulitusraketteja tarvita. Rekrytoijan tehtävänä on kuunnella hakijan välittämä viesti, joten pelkkä aurinkoinen olemus ei riitä", Mäkinen huomauttaa.

Entäpä sitten visuaalisuus, kuinka paljon sille annetaan painoarvoa? Sekä Nieminen että Ukonlinna pitävät esimerkiksi ulkona kuvattuja videoita kiinnostavina, mutta harmillisen harvinaisina. Heidän kokemuksensa mukaan hakijat suosivat videoilla valkoista taustaa, ja naiset kiinnittävät keskimäärin miehiä enemmän huomiota taustalla olevaan ympäristöön. ’’Miehillä saattaa näkyä taustalla vaikkapa epäsiisti kirjahylly, johon ei vain ollut kiinnitetty huomiota’’, Redlandin Nieminen sanoo, ja jatkaa: "Rekrytoijan tulee kuitenkin katsoa visuaalisten elementtien läpi sitä, mitä hakija sanoo."

Videohaastatteluita pelkääville lohduttava tieto lienee myös se, että välillä pelkkä videon tekeminen on todiste motivaatiosta kyseiseen tehtävään. Mäkisen mukaan ei ole tavatonta, että noin kolmannes videohaastatteluun pyydetyistä perääntyy kutsun tullessa. Siispä: kun saat kutsun videohaastatteluun, käytä tilaisuus hyväksesi!

Suosituimmat

Saattaisit olla myös kiinnostunut...

07.01.2020 — Tapahtuma

Tervetuloa #turkuawakens IT -verkostotapahtumaan 23.1.

Varsinais-Suomen alueella rakennetaan uudenlaista yhdessä tekemiseen perustuvaa IT-ekosysteemiä. Haluamme kutsua myös sinut mukaan tammikuussa järjestettävään...

Lue lisää
25.10.2019 — Uutinen

Google ja TE-palvelut ratkaisemassa kohtaanto-ongelmaa - jo 500 täsmäosaajaa koulutettu

Googlen online-mainonnan työkalujen – kuten muidenkin markkinointiteknologioiden kehitysvauhti on huima. Käyttöliittymät kehittyvät kuukausittain, automaatio...

Lue lisää
11.03.2019 — Uutinen

Salesforce Academyn osanottajista yli puolet on naisia

IT-alan rekrytointikoulutuksen, Salesforce Academyn osanottajista yli puolet on naisia. Maajohtaja Petteri Poutiaisen mukaan Salesforce on pystynyt herättämään...

Lue lisää