13.11.2018 — Tapahtuma

Nuoret kohti IT-alan töitä

Kirjoittaja
Satu Saari

Kolmisenkymmentä nuorten palveluiden asiakasta on saapunut sadesäätä uhmaten Sarasen työnhakupalveluiden tiloihin Aleksanterinkadulle. Päivän aihe on kuuma, IT-alan työllistyminen ja työpaikkojen löytäminen. Yleisö kuunteleekin todella tarkkaavaisesti, sillä uutta asiaa on paljon.

Sarasen uravalmentaja Sami Korhonen aloitti päivän kertomalla ICT-alan rekrytoinneista. Korhonen on kokenut ICT-alan rekrytoija, joka nykyään ammentaa osaamistaan uravalmentajana valmentaen asiantuntijoita uusille urille.

”Olennaista on valita suunta, mihin haluaa kehittyä laajalla ICT-toimialalla”, Korhonen neuvoo. ”Uranäkökulmasta on järkevää valita tavoite, mille osa-alueelle tähdätä.”

Neuvo pätee toki kaikkiin muihinkin uratavoitteisiin: tavoitteiden konkreettinen kirkastaminen auttaa suunnittelemaan ja toteuttamaan omaa toimintaa ja työnhakua.

Kaikki kanavat hyötykäyttöön

Työnhaun kanavia on nykyään valtavat määrät. Perinteisten työpaikkailmoitusten lisäksi työpaikkoja voi bongata omien verkostojen, somen, rekrymessujen ja -tapahtumien tai oman aktiivisuuden avulla.

Kahdeksankymmentä prosenttia työpaikoista täyttyy niin, etteivät paikat tule työpaikkailmoituksina mihinkään julkisiin kanaviin, jolloin puhutaan piilo- tai tarvetyöpaikoista. Piilotyöpaikkojen etsintä voi olla salapoliisityötä ja vaatii kärsivällisyyttä ja oma-aloitteisuutta. Myös oma tarpeellisuus yritykselle pitää osata perustella hyvin.

Isoihin rekrytapahtumiin voi myös mennä jututtamaan yritysten edustajia kasvokkain. Mukaan kannattaa printata CV ja käydä yritysten ständeillä kysymässä lisää ja jäädä rekrytoijien mieleen. TalentIT on marraskuussa järjestettävä Suomen suurin IT-alan rekrytapahtuma, ja Contact Forum pidetään tammikuussa Messukeskuksessa.

Työelämä ja työn tekemisen muodot elävät, muuttuvat ja uudistuvat jatkuvasti. Se tarkoittaa, että ihmisten urapolut, työsuhteiden muodot ja pituudet vaihtelevat. Esimerkiksi freelancerina työskentely tai ulkomaille palvelukeskuksiin lähteminen on nykypäivää.

”Ulkomaille lähtö voi olla oiva vaihtoehto työllistyä, koska hakijoita ei ole niin paljon”, Korhonen kertoo.

Miten erottua ja herättää mielenkiinto?

Korhonen antoi vinkkejä myös työpaikkojen hakemiseen. Haettaessa avoimiksi ilmoitettuja paikkoja kannattaa aina personoida hakemus kyseiseen ilmoitukseen.

”Lue ja analysoi ilmoitus huolella ja siirrä sitten halutut ominaisuudet CV:hen ja hakemukseesi”, Korhonen sanoo.

”Kerro relevantista osaamisestasi niiden oikeilla nimillä ja tuo myös tekninen osaamisesi esiin. Usein rekrytoijat hakevat "reippaita, oppimishaluista, sosiaalisesti taitavaa ja kasvupotentiaalista – näiden ominaisuuksien pitää näkyä ja kuulua hakemuksessa.”

Jos työkokemusta ei ole kertynyt, kannattaa painottaa muita vahvuuksia, kuten harrastuneisuutta, itseopiskelua, portfoliota, oppimishalukkuutta ja motivaatiota oppia uutta ja työllistyä. Anna kiinnostuksesi ja tekemisesi näkyä jo hakemuksessasi, mutta tietenkin myös haastattelussa.

Monta väylää kohti uutta uraa

Vakituisen työpaikan hakeminen ei ole ainoa väylä työelämään, muistuttivat TE-toimiston Anna Päiviö ja Sarasen projektipäällikkö Tiina Kivikanto. Oppisopimus, palkkatukityö, keikkatyö, kevytyrittäjyys, työkokeilu, rekrytoivat koulutusohjelmat, työharjoittelu, osa-aikatyö -- vaihtoehtoja löytyy. Osa vaihtoehdoista lisää osaamista koulutuksen muodossa, osa kehittää osaamista työssä oppiessa, kun taas esimerkiksi palkkatuki auttaa yritystä työllistämään työntekijän. Työ kannattaa aina ja kaikki kokemus vie eteenpäin kohti seuraavaa työpaikkaa.

Osa yleisöstä olikin ollut työkokeilussa tai palkkatuetussa työssä aikaisemmin. Erik Taimi oli yksi paikalla olleista, ja ollut muutamankin kerran työnhaun valmennuksissa.

”Päivässä on tullut paljon hyvää asiaa. Olen alanvaihtaja, aiempi kokemukseni on duunaripuolelta, ja nyt IT-ala kiinnostaisi”, Taimi kertoi. ”IT-alakin on käsittääkseni sellainen, että ilman kokemusta on vaikea päästä mukaan.”

Rekrytoivat koulutusohjelmat kuulostivat Taimesta hyvältä vaihtoehdolta, ja erityisesti mielenkiintoa herätti pelinkehitykseen tähtäävä GamePro.

”Päivässä on tullut paljon hyvää asiaa, ja on ollut todella kiva tavata myös oma uravalmentaja aiemmin viikolla ja saada neuvoja.”

Suosituimmat

Saattaisit olla myös kiinnostunut...

29.08.2020 — Tapahtuma

Työelämää uudistamassa –webinaari 16.9. klo 9: kasvun johtaminen etätyön aikakaudella

Työelämää uudistamassa –webinaarisarjamme seuraava jakso järjestetään keskiviikkona 16. syyskuuta klo 9-10! Aiheena on kasvun johtaminen etätyön aikakaudella. 

Lue lisää
28.05.2020 — Tapahtuma

Elokuun webinaarivieraana OP Ryhmän Anna Haaman

Työelämän muutoksista keskusteleva webinaarisarjamme jatkuu jälleen elokuussa! 

Lue lisää
11.05.2020 — Uutinen

Työelämää uudistamassa -webinaarisarja jatkuu 2.6.!

Sarasen Työelämää uudistamassa -webinaarisarja käynnistyi toukokuussa suomalaisten yritysten osaamismurrosta käsittelevällä jaksolla.  Webinaarisarjamme...

Lue lisää