19.03.2020 — Työnhaku

Työnhaku ei stoppaa koronaan: 10 vinkkiä videohaastatteluun

Kirjoittaja
Saranen Consulting

Arvaatko, mihin törmäämme koronan rajoitteiden vuoksi päivittäin? Työnhaku kammottaa, koska pandemia on tiellä. Vaikka digitaaliset kanavat ovat meille olleet arkipäivää jo pitkään pankkiasioinnissa, verkkokaupoissa, asiakaspalvelussa, sosiaalisessa mediassa ja älypuhelin on kädessämme enemmän kuin kukaan kehtaa myöntää, työnhakuprosessi ei vielä mielissämme kuulu verkkoon. Mutta miksei?

Ajattelemmeko, että työtä ei nyt kannata hakea, koska yrityksillä on epävarma tilanne vai elämmekö uskomuksessa, ettei rekrytointiprosesseja pystytä hoitamaan? Tilanne on toki epävarma, mutta erittäin todennäköisesti väliaikainen. Sen vuoksi ei kannata rekrytointiprosessia pysäyttää tai työnhakua keskeyttää. Sen sijaan rekrytointiprosessit verkossa on hoidettavissa hyvinkin näppärästi ja jopa perehdyttäminen voidaan hoitaa laadukkaasti myös verkon välityksellä.

Monissa rekrytointiprosesseissa videohaastatteluvaihe on jo tuttu. Tällöin sinulle lähetetään etukäteen nauhoitetut kysymykset, joihin nauhoitat omat vastauksesi. Moni jännittää jo näitä - turhaan. Näissä halutaan tavata sinut, persoonasi ja saada sinusta mielikuva hakemuksesi tueksi.

Videohaastattelut livenä ovat myös yleistyneet ja ovat juuri nyt erittäinkin näppärä tapa hoitaa rekrytointeja maaliin, kun kasvokkain tapaaminen ei ole järkevä vaihtoehto. Videohaastattelussa keskustelet rekrytoijan kanssa videon välityksellä niin kuin tavallisessakin haastattelussa. Mukana voi olla yksi tai useampi haastattelija eri lokaatioista.

Kuinka onnistut?

                Videohaastatteluun valmistautuminen

 1. Paras tapa on käyttää videohaastatteluun tietokonetta, jonka saat vakaalle alustalle, jotta video ei heilu ja kätesi ovat vapaana. Jos käytät älypuhelinta, laita se vaakatasoon ja tue se niin, että siitä ei tarvitse pitää kiinni haastattelun aikana.

 2. Tarkasta jo ennen haastattelua, miten näyt kamerasta. Aseta kameran korkeus niin, että kamera on noin silmiesi tasolla. Eli ei ylä- tai alaviistosta. Haastattelija haluaa nähdä kasvosi ja silmäsi. Asetu kamerasta myös riittävän kauaksi, jotta videokuvassa näkyy ylävartaloasi muutenkin, koska myös kehonkieli on hyvä saada välitettyä haastattelijalle.

 3. Tarkista myös valaistus. Asetu niin, että valo tulee kasvojasi kohti, ei sinun takaasi suoraan kameraan. Muuten sinä olet pimennossa, etkä anna parasta kuvaa itsestäsi.

 4. Pukeudu kuin olisit menossa normaaliin työhaastatteluun. Ota huomioon työkulttuuri, johon haet ja pukeudu sen mukaisesti (yleensä mielummin formaalimmin kuin rennommin). Somessa leviävät kuvat etätyöläisistä, joilla on päällään siisti yläosa mutta jalassaan yöpuvun housut ei tässä tapauksessa toimi. Mikäli joudut siirtymään kesken haastattelun tai kamera jostain syystä käännähtää, voi tilanteesta tulla hauska tai kiusallinen. Pukeutuminen yleensä myös saa oman olosi itsevarmaksi ja työmoodiin.

 5. Valmistaudu etukäteen haastatteluun miettimällä yleisimpiä haastattelukysymyksiä. Voit kirjata niistä muistiinpanoja jo etukäteen. Oma esittely (tausta, mitkä ovat vahvuutesi ja millaista työtä haet ja miksi) kysytään aina muodossa tai toisessa. Ns. hissipuhe on hyvä olla siis valmiina aina rekrytointihaastatteluun mentäessä. Valmistele myös kysymyksiä haastattelijalle haettavaan rooliin ja yritykseen liittyen. Voit kirjata myös ne ylös jo etukäteen.

  Videohaastattelutilanne

 6. Tervehdi ja hymyile. Jos et ole tottunut videokeskusteluiden kävijä, voi videoyhteys vieraan ihmisen kanssa tuntua oudolta ja etäiseltä. Pyri luomaan normaali yhteys haastattelijaan heti alusta. Hymyile ja tervehdi reippaasti. Alkuun jutellaan yleensä niitä näitä. Ole siis oma itsesi ja esittele itsesi, vaikka kättelyt jäävätkin väliin.

 7. Muista vuoropuhelu. Haastattelu on parhaimmillaan keskustelu, ei yksipuolinen tykitys kysymyksiä ja vastauksia. Kun sinulta kysytään jotain, vastaat tietysti kysymyksiin, mutta voit siihen liittyen esittää myös lisäkysymyksiä. Parhaiten jäät mieleen, kun molemmille osapuolille jää tunne, että vuorovaikutus on luonnollista ja keskustelu sujuu. Silloin se sujuu todennäköisesti myös työssä.

 8. Hyödynnä mahdollisuutta muistiinpanoihin. Ota kynä ja paperia koneesi viereen. Videohaastattelussa muistiinpanot toimivat paremmin kuin livenä ja voit listata asiat, jotka haluat tuoda esiin jo valmiiksi muistisi tueksi. Lisäksi voit kirjoittaa rekrytoijan kommentteja ylös haastattelun aikana, jotta voit kysyä niistä myöhemmin, kun on hyvä hetki. #protip

 9. Ole tietoinen maneereistasi. Niin kuin tavallisessakin haastattelussa, on hyvä olla tietoinen omista hassuista tavoista, jotka voivat kiinnittää haastattelijaosapuolen huomion vääriin asioihin. Esimerkiksi jos sinulla on tapana pyöritellä hiuksiasi tai naputtaa pöytää, voi se häiritä haastattelun fokusta. Tarkoitus on oppia sinusta ja osaamisestasi - keskitä huomio niihin.

 10. Hyvä ryhti, hyvä ja valpas katsekontakti ja hymy antavat sinusta hyvän ja rehdin kuvan haastattelijalle. Ole valpas ja valmistautunut, niin homma hoituu ihan niin kuin missä tahansa keskustelussa!


Tsemppiä haastatteluihin. Älä anna koronan tulla sinun ja uuden työsi väliin!

Suosituimmat

Saattaisit olla myös kiinnostunut...

21.09.2023 — Osaamisen uudistaminen

Työelämä kaipaa elämänkokemusta – taikasana voi olla 55+

Tekoäly (artificial intelligence, AI) hämmästyttää kyvykkyyksillään jo nyt – mutta paljon kehitystä on tulossa lähivuosina. Teknologiayhtiö Sulavan perustajan...

Lue lisää
12.09.2023 — Organisaation muutostilanteet

Hyvä paha muutosneuvottelu ­– 3 vinkkiä vastuulliseen läpivientiin

Muutosneuvotteluilla (entiset yt-neuvottelut) tarkoitetaan työnantajan käynnistämiä neuvotteluita, joiden toisena osapuolena on oma henkilöstö....

Lue lisää
01.09.2023 — Osaamisen uudistaminen

Osaamista johdetaan sekä pienesti että isosti ja myös arjen lomassa

Mitä yritys tarvitsee menestyäkseen tulevaisuudessa? Minkälainen osaaminen on tulevaisuuden liiketoiminnan ytimessä? Miten tätä osaamista voidaan kehittää,...

Lue lisää