09.02.2022 — Työ ja Ura

3 vinkkiä oman osaamisen tunnistamiseen ja sanoittamiseen

Saranen
Kirjoittaja
Saranen

Onko itsetuntemus avain onneen? Ainakin se on hyvä perusta tehokkaalle urasuunnittelulle, mielekkäälle työelämälle ja oman uran johtamiselle. Tämän blogitekstin luettuasi sinulla on konkreettisia työkaluja oman osaamisesi tunnistamiseen ja sanoittamiseen.

1. Listaa ylös mitä osaat ja mitä olet saavuttanut

Ota esille iso paperi, kasa post it- lappuja, kännykän muistiinpanot tai tyhjä word-dokumentti. Mieti mitkä ominaisuudet kuvaavat sinua tai mitä taitoja sinulla on. Taidot ovat voineet kehittyä missä tahansa vaiheessa elämäsi varrella. Vahvuutesi voivat olla myös osa persoonaasi.

Tässä vaiheessa voit vallan hyvin kääntyä ystävien, perheenjäsenien, (ex-) työkavereiden puoleen. Kuka tuntee sinut ja toimintatapasi erityisen hyvin? Kysy muilta missä olet hyvä ja mitä he sinussa arvostavat. Saatat yllättyä vastauksista! Älä rajaa tässä vaiheessa mitään taitoja pois.

Kannattaa miettiä myös taitoja, joissa haluaisit kehittyä. Mitkä ovat sellaisia ominaisuuksiasi tai taitoja, joiden kehittymisen eteen olisit valmis tekemään töitä ja joiden kehittäminen motivoisi sinua?

2. Jaottele osaamisesi osa-alueiden mukaan

Osaaminen voidaan jakaa kolmeen eri osa-alueeseen. Nämä ovat ammatillinen osaaminen, yleiset työelämätaidot ja työpersoonaan liittyvät vahvuudet. Tutki nyt aiemmin listaamiasi asioitasi. Mieti minkä osa-alueen alle ne kuuluvat ja jaottele osaamisesti nyt osa-alueiden mukaan.

Ammatillinen eli substanssiosaaminen liittyy vahvasti omaan työhön ja ammattiin. Mikä on vahvinta ammatillista osaamistasi? Mitä listaamistasi taidoista olet kerryttänyt opintojen tai työelämän myötä?

Yleisiin työelämätaitoihin luetaan kuuluvaksi ne taidot, joita voi hyödyntää työtehtävästä tai toimialasta riippumatta. Näitä ovat esimerkiksi esihenkilötaidot, projektinhallinta, kielitaito ja yhteistyötaidot. Listaltasi löytyy varmasti jokin yleinen työelämätaito, opettele tunnistamaan ne!

Työpersoonaan liittyviä vahvuuksia ei sovi väheksyä, sillä työpaikoille rekrytoidaan erityisesti tiimien ja työyhteisöjen jäseniä. Työpersoonaan liittyviä vahvuuksia on esimerkiksi täsmällisyys, itsenäisyys ja oma-aloitteisuus. Mitkä oman persoonasi ominaisuudet ovat erityisen tärkeitä työelämässä?

Muistatko vielä kehityksen alla olevat ominaisuudet? Minkä osaamisen osa-alueen alle ne kuuluvat? Tätä harjoitusta tehdessäsi saatat huomata esimerkiksi, että sinulla on paljon ammatillista osaamista, mutta työpersoonaan liittyvissä taidoissa on vielä kehitettävää. Saatat esimerkiksi huomata, että olet hyvä sitomaan haavoja, mutta meinaat myöhästyä töistä joka aamu. Tällöin kehityksen alla oleva taito voisi olla täsmällisyys.

kaaviossa kolme saraketta: ammatillinen osaaminen, yleiset työelämätaidot, työpersoonaan liittyvät taidot

3.Opettele ilmaisemaan taitosi

Kun oman osaamisesi laajuus alkaa selvitä sinulle ja olet oppinut jaottelemaan vahvuuksiasi, voit alkaa harjoitella omasta osaamisesta kertomista. Onko hissipuhe sinulle tuttu? Sen tarkoitus on tuoda napakasti esiin, kuka olet, mitä osaat ja minkälaisia tehtäviä olet hakemassa. Älä unohda persoonasi, vaan mieti, kuinka voisit jäädä haastattelijan mieleen! Kerro oma tarinasi tavalla, joka herättää lisäkysymyksiä ja keskustelua.

Oman osaamisen kertomisessa kannattaa kiinnittää huomiota konkreettisiin esimerkkeihin. Kun kerrot jostain vahvuudestasi, kuvaile samalla, miten se näkyy työelämässä ja kuinka hyödynnät juuri kyseistä vahvuuttasi työelämässä.

Lähes kaikissa työhaastatteluissa kysytään vahvuuksien lisäksi myös kehityskohteitasi. Aiemmat pohdintosi auttavat kertomaan rakentavasti myös niistä. Voisit esimerkiksi kertoa, että haasteenasi on ollut kalenterin hallinta. Olet päättänyt keskittyä jatkossa paremmin työajan suunnitteluun, jolloin aikaa jää paremmin tärkeisiin tehtäviin.

Mitä paremmin tunnet omat taitosi, vahvuutesi ja kehityskohteesi, sitä paremmin osaat myös tunnistaa sen mitä kaipaat työelämältä. Onko ilmainen työnhaun verkkokurssi jo sinulle tuttu? Tutustu halutessasi siihen ja tutustu aiheeseen paremmin!

Suosituimmat

Saattaisit olla myös kiinnostunut...

27.04.2023 — Työ ja Ura

Mikä tekee työpaikasta onnellisen? – 4 vinkkiä ja yksi karikko

Meillä Sarasella juhlitaan!🎉

Lue lisää
30.03.2023 — Osaamisen uudistaminen

Osaamista johtamalla valmistaudutaan tulevaisuuteen

Uudenlaisen osaamisen tarpeet kasvavat yrityksissä vauhdilla. Sarasen sekä henkilöstöjohdon ja -ammattilaisten yhdistys HENRY ry:n kyselyyn vastanneista...

Lue lisää
09.03.2023 — Osaamisen uudistaminen

Työvoimapula vaivaa – mistä löydämme lääkkeet?

Työvoimapula puhuttaa nyt lähes jokaisella toimialalla. Erityisesti otsikkotilaa ovat saaneet sosiaali- ja terveysala sekä teknologia-ala, mutta käytännössä...

Lue lisää