24.11.2021 — Työ ja Ura

Data-analyytikko – tavan tallaaja vai myyttinen yksisarvinen?

Saranen
Kirjoittaja
Saranen

Ihanteellinen analytiikan asiantuntija on vahva tekninen osaaja. Hän ymmärtää liiketoimintaa, on loogisesti ja matemaattisesti lahjakas ja on vielä motivoitunut ja vuorovaikutustaitoinenkin. Melkoinen lista vaatimuksia. Mistä tällaisia taruolentoja löydetään kasvavan analytiikka-alan muuttuviin tarpeisiin? Entäpä jos uusi osaaja voisi hankkia vaaditun osaamisen työn ohella? 

Juuri nyt meillä on auki kolme analytiikan ohjelmaa: Industry 4.0 & Analytics Academy,  AnalyticsPro Keski-Suomi,   AnalyticsPro Varsinais-Suomi

Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi Big data Suomessa -nimisen selvityksen vuonna 2013. Siinä kartoitettiin eri sektoreiden näkemyksiä, senhetkistä tilannetta, tulevaisuuden odotuksia ja suunnitelmia liittyen Big data -ilmiöön. Nyt jo kahdeksan vuotta myöhemmin selvityksen tiedot pitävät edelleen paikkaansa: pula osaajista on entistäkin kovempi ja tuolloin ”ilmiöksi” kutsuttu datan hyödyntäminen on nykyisin kovin arkipäivää lähestulkoon jokaisella sektorilla.

Korkeakouluista löytyy monenlaisia maisteriohjelmia ja täydennyskoulutusta data-analytiikan saloihin, mutta niistäkään ei valmistu riittävällä vauhdilla osaajia yritysten tarpeisiin. Koulun penkiltä valmistuvat huipputyypit viedään käsistä suoraan työuralle, mutta lisää osaajia tarvitaan muitakin väyliä pitkin.

Entä jos tarvittavan osaamisen voisi opettaa työn ohella?

Asiakasyrityksemme ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että valmiita tekijöitä on haasteellista löytää. Siksi toimivaksi ratkaisuksi tekijäpulaan on huomattu potentiaalisen henkilön kouluttaminen ja kasvattaminen tehtävään. Potentiaalinen henkilö voi olla jo alan konkari, joka haluaa kehittää osaamistaan, tai aivan uusi tulokas, joka on kiinnostunut alanvaihdosta.

Tärkeintä uunituoreelle data-analytiikan tekijälle onkin oppimiskyky, hyvä asenne ja motivaation osoittaminen uutta tehtävää kohtaan. Toki myös looginen päättelykyky sekä kiinnostus tekniikkaa kohtaan ennustavat menestymistä matkalla asiantuntijaksi kasvamisessa.

Analytiikan erilaisia rekrytoivia koulutusohjelmia on tähän mennessä toteutettu meillä Sarasella jo 20 kertaa viimeisen kahdeksan vuoden aikana. Näiden myötä olemme kouluttaneet yli 400 uutta osaajaa data-analytiikan tehtäviin. Kuten eräs asiakasyrityksemme edustaja on sanonut: "huippujärjestelmäkään ei korvaa ihmistä". Siksi tarvitaan työyhteisöön helposti solahtavia analytiikan taitureita, jotka noita järjestelmiä osaavat pyörittää.

Avainasemassa on halu oppia jatkuvasti ja olla valmis uudistumaan ja muuttumaan rohkeasti. Korkeakouluopintojen tai työkokemuksen tuoma anti ei riitä ikuisiksi ajoiksi, vaan ammattilaisen pitää kehittyä datavallankumouksen kanssa samaan tahtiin. Data-analyytikoiksi sopivia ihmisiä riittäisi kyllä – itsestään täytyy vain löytää halu ja palo kehittyä sellaiseksi.

 

 

Löytyykö sinulla palo kasvaa data-analytiikan, pilvipalveluiden, tietokantojen, tiedolla johtamisen tai kenties digimarkkinoinnin asiantuntijaksi? Katso käynnissä olevat haut rekrytoiviin koulutusohjelmiin!

Suosituimmat

Saattaisit olla myös kiinnostunut...

27.04.2023 — Työ ja Ura

Mikä tekee työpaikasta onnellisen? – 4 vinkkiä ja yksi karikko

Meillä Sarasella juhlitaan!🎉

Lue lisää
30.03.2023 — Osaamisen uudistaminen

Osaamista johtamalla valmistaudutaan tulevaisuuteen

Uudenlaisen osaamisen tarpeet kasvavat yrityksissä vauhdilla. Sarasen sekä henkilöstöjohdon ja -ammattilaisten yhdistys HENRY ry:n kyselyyn vastanneista...

Lue lisää
09.03.2023 — Osaamisen uudistaminen

Työvoimapula vaivaa – mistä löydämme lääkkeet?

Työvoimapula puhuttaa nyt lähes jokaisella toimialalla. Erityisesti otsikkotilaa ovat saaneet sosiaali- ja terveysala sekä teknologia-ala, mutta käytännössä...

Lue lisää