12.01.2023 — Osaamisen uudistaminen

Johdathan organisaatiosi osaamista?

Laura Sydänmaanlakka
Kirjoittaja
Laura Sydänmaanlakka

Työelämän ja osaamisen murroksesta on puhuttu jo kauan. Suurimmat  muutokset ovat kuitenkin vielä tuloillaan. Työelämän murros tulee vauhdittamaan organisaatioiden muutosprosesseja kovalla vauhdilla ja vaikuttamaan vahvasti HR-johtajien ja liiketoimintajohtajien arkeen. Organisaatioiden tulee viedä osaamisen johtaminen liiketoiminnan ytimeen, sillä osaamisesta on tullut strateginen kilpailuvaltti.  

Tämä kirjoitus on julkaistu 12.12.2022 HENRY ry:n nettisivuilla ja kirjoitus on osa HENRY:n kanssa tehtävää yhteistyötä. Osa yhteistyötä on myös kysely, jonka aiheena on organisaatioiden osaamisen nykytila suhteessa liiketoiminnan strategisiin tarpeisiin. Vastaathan kyselyyn täällä.

Mitä on osaamisen johtaminen?

Osaamisen johtaminen on kovan luokan strategista osaamista, joka vaikuttaa koko liiketoiminnan menestymiseen. Osaamisen johtaminen on toimintaa, jolla huolehditaan oikeanlaisen osaamisen olemassaolosta päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Osaamisen johtamisen tuleekin olla vahvasti jokaisen HR- ja liiketoimintajohtajan tekemisen ytimessä. Tällöin organisaation koko kilpailukyky säilyy ja kasvu mahdollistuu.

Organisaatioiden on pohdittava jatkuvasti, mitä strategista osaamista organisaatiossa on milloinkin.  On myös pohdittava, minkälaista osaamista tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessa ja miten osaamista kehitetään tulevaisuuden tarpeita ajatellen. Osaamistarpeet muuttuvat toisinaan nopeallakin syklillä. Osaamisen johtamisen tulisikin näkyä organisaatioissa kaikissa sen henkilöstön työsuhteiden eri vaiheissa.

Osaamisen hankkiminen on kriittinen tekijä osaamisen johtamisen alkupäässä. Organisaatioon tulee osata rekrytoida oikeanlaista osaamista oikea-aikaisesti parhain mahdollisin keinoin.

Kun organisaatioon on saatu hankittua oikeanlaista osaamista, tätä pitää osata myös kehittää. Hyvistä osaajista halutaan pitää kiinni ja parhaiten tämä onnistuu panostamalla johtamiseen.

Organisaatioissa tulee vastaan myös tilanteita, joissa nykyosaamisesta pitää luopua. Tällöin on tärkeää huolehtia siitä, että luopumisen prosessit hoidetaan vastuullisesti ja yksilöä kunnioittaen.

Miten johtaa osaamista?

Osaamisen johtaminen on yksi organisaatioiden haastavimmista ja tärkeimmistä johtamisen osa-alueista. Organisaation strategiset kyvykkyydet rakentuvat nimittäin sen yksilöiden osaamisesta käsin.

Organisaatioiden osaamistarpeet saattavat muuttua nopeasti ja samalla strategisten kyvykkyyksien kehittäminen vie aikaa. Organisaatioissa tärkeintä on pystyä määrittämään se, mitä asiakkaat tulevaisuudessa arvostavat. Sen jälkeen on pohdittava, kuinka toiveisiin ja tarpeisiin voidaan vastata. Pitääkö organisaatiossa tehdä muutoksia, vai ollaanko jo oikealla tiellä?

Oletko pohtinut, missä juuri sinun organisaatiosi nykyosaaminen on suhteessa liiketoiminnan strategisiin tarpeisiin 3–5 vuoden aikajänteellä?  Olisi hienoa, jos haluaisit käyttää aikaasi vastamalla kyselytutkimukseemme 2.2.2023 mennessä. Keräämme tietoja eri organisaatioista ja jaamme tulokset kootusti HENRYn webinaarissa 14.3.2023.

Kyselytutkimus löytyy täältä!

Kyselytutkimuksen lopussa on ilmoittautumislinkki webinaariin, jossa kyselyn vastaukset käydään kootusti läpi. 

 

Suosituimmat

Saattaisit olla myös kiinnostunut...

09.04.2024 — Organisaation muutostilanteet

Inhimillisyys apuun muutosneuvotteluissa

Sanalla muutosneuvottelut – ja sen edeltäjällä, yhteistoiminta- eli yt-neuvotteluilla – on karu kaiku. Vaikka neuvotteluita voidaan käydä monenlaisissa...

Lue lisää
28.03.2024 — Uutinen

Tiedote: Mirja Hosionaho aloittaa Sarasen toimitusjohtajana 1.4.2024

Sarasen toimitusjohtajana toiminut Janne Lindfors siirtyy Oppiminen ja Hyvinvointi – liiketoiminta-alueen vetäjäksi Baronalle. Sarasen toimitusjohtajana...

Lue lisää
19.03.2024 — Organisaation muutostilanteet

Älä unohda itseäsi, esihenkilö!

Muutosneuvottelut ovat raskaita prosesseja koko työyhteisölle – myös esihenkilöille. Vaikeassa tilanteessa kaikki menee harvoin nappiin, ja esihenkilöiden...

Lue lisää