23.09.2020 — Osaamisen uudistaminen

Veikö korona työn? Kalibroi urakompassisi kohti uutta

Mare Grannenfelt
Kirjoittaja
Mare Grannenfelt

2020 on sekoittanut työelämän pakkaa. Keväällä eskaloitunut koronakriisi vaikutti suoraan tai välillisesti läpi toimialojen. Heinäkuussa työttömien työnhakijoiden lukumäärä oli 387 500. Se on 118 500 enemmän kuin vuoden 2019 kesäkuussa. Luvut ovat erittäin korkeita ja huolestuttavia niin yritysten kuin yksilöiden näkökulmasta 

Muutostilanne, lomautus tai jopa irtisanominen pysäyttää. Joillain tyhjentynyt työkalenteri on tarjonnut tilaa uusille ajatuksille suorittamisen sijaan. Monet ovatkin pohtineet omaa elämäänsä ja kyseenalaistaneet koronaa edeltävän ajan prioriteetit, arvomaailman, joka saattaa heijastella myös työuraan ja siihen liittyviin valintoihin. Mitä seuraavaksi? 

Itsetuntemus ohjaa myös uravalintoja 

Suuri osa asiantuntijatyötä tekevistä visioi oman uransa asteittain eteneväksi putkeksi roolista toiseen edeten. Uraputkiajattelu antaa hyvin vähän tilaa sivuraiteille tai täyskäännöksille, ja on jatkuvasti kehittyvässä osaamisympäristössä kankea ja vanheneva ajatusmalli.  

Riski aseman tai etenemismahdollisuuksien menettämisestä voi ohjata uravalintoja enemmän kuin sisäinen tahto tai omat kyvykkyydet. Kun menettämisen pelko alenee, on helpompi kuunnella sitä, mitä oikeasti haluaa. Tällöin voi herätä tarve kääntää oman osaamisen kehityssuuntaa, vaihtaa täysin uudelle alalle tai yrittäjyyteen. Oman osaamisen kehittäminen uutta opiskelemalla tai nykyisen osaamisen päälle päivittämällä rakentaa omaa työuraa eteenpäin, vaikka työsuhdetta ei juuri nyt olisikaan. 

Ole siis rehellinen itsellesi ja mieti, mikä on sinulle oikea ja palkitsevin tapa elää elämääsi ja kalibroi urakompassisi kohti uutta. 

Kouluttautuminen ei aina vaadi vuosia 

Koronan myötä uusia koulutusmahdollisuuksia on ilmaantunut huimasti. Monet opinahjot tarjoavat opetusta ilmaiseksi ja verkko on täynnä keinoja oppia uutta itsenäisesti. Tapoja kouluttautua löytyy tutkinto-opiskelusta yksittäisiin kursseihin niin livenä kuin verkossa, oli lähtötasosi ja tavoitteesi mikä tahansa.  

Selkeämmän opinnoista työhön -polun tarjoaa esimerkiksi rekrytoiva koulutusohjelma, missä uuden opiskelu tähtää suoraan työpaikkaan yhteistyöyrityksessä. Räätälöidyt koulutusohjelmat koulivat osallistujista oman alueensa asiantuntijoita aloille, joilla osaajista on pulaa.  

Vaikka irtisanominen tai lomautus työstä on aina ikävä hetki, se voi tarjota mahdollisuuden tehdä ratkaisuja, joita et muuten uskaltaisi tehdä - kuunnella ja seurata työunelmiasi. Muutoksesta voi seurata unelmiesi ura, uskalla tavoitella sitä. 

Tarvitsetko tukea työnhakuun?  

Sarasen Career Campuksen maksuttomilla verkkovalmennusmateriaaleilla pääset alkuun! Mukana vinkkejä oman osaamisesi tunnistamiseen, sekä työnhakudokumenttien ja LinkedInin tuloksekkaaseen käyttöön. 

Lue lisää täältä!

 

Kirjoittaja Mare Grannenfelt vastaa Sarasen SC Career Campuksen toiminnasta, viestinnästä ja yhteistyöstä niin Barona-konsernin sisällä kuin ulkoisten tahojen kanssa. Mare tekee intohimoisesti työtä palveluidemme osallistujien uraunelmien edistämiseksi.

Suosituimmat

Saattaisit olla myös kiinnostunut...

13.06.2022 — Työ ja Ura

F.E.C. -koulutus: Mitä se tarkoittaa ja miten siihen haetaan?

Tähän artikkeliin on haastateltu projektityöntekijäämme Pinja Heimalaa.

Lue lisää
12.05.2022 —

Millaista on Project Managerin työ Sarasella?

Työpaikkailmoituksia lukiessa olet saattanut kummastella niiden sanavalintoja. Tehtävänimikkeet projektipäällikkö, konsultti ja asiakaspalvelija ovat yleisesti...

Lue lisää
10.05.2022 — Rekrytointi

5 syytä palkata rekrytoivan koulutusohjelman kautta

Suorarekrytointi ja avoin rekrytointi ovat vakiintuneita rekrytointitapoja jo melkein kaikissa yrityksissä. Yhä useampi yritys on kuitenkin kiinnostunut myös...

Lue lisää