23.01.2023 — Osaamisen uudistaminen

Veikkauksen ratkaisut data-analytiikan osaajapulaan

Eeva-Kaisa Gustafsson
Kirjoittaja
Eeva-Kaisa Gustafsson
Reskilling ohjelmatoteutuksista vastaa Sarasen kumppani Skillcode.
Lue lisää Skillcoden ratkaisuista täältä

 

Osaaja- ja osaamispula datan ja analytiikan alalla on universaali haaste. Mistä löytää paras ja ajankohtaisin osaaminen? Sitä kysymystä on pohdittu yrityksissä jo pitkään. Helppona ratkaisuna on ollut yrittää löytää osaaja talon ulkopuolelta rekrytoimalla. Perinteinen rekrytointi ei riitä osaajapulan ratkaisemiseksi, joten uusia keinoja ja käytäntöjä kaivataan.

Tämä artikkeli pohjautuu webinaariin ”Liiketoimintajohdon ratkaisut datan ja analytiikan osaajapulaan – case Veikkaus”. Webinaarissa Sarasen projektipäällikkö Marjo Kaukoniemi keskustelee Veikkauksen porukan kanssa osaajapulahaasteesta ja sen ratkaisuista. Webinaarissa puhuu Veikkaukselta Henri Peltola (HR Business partner), Lauri Halkola (VP, Chief Data & Analytic Officer) ja Petteri Lindfors (Group Manager, Data Governance).

Miten paikata osaajapulaa?

On huomattu, että tarve datan ja analytiikan osaajista on kovempaa, kuin ikinä. Kotimaisten toimijoiden lisäksi valmiista superosaajista kisataan jo globaaleillakin markkinoilla. Veikkaukselle on ilmiselvää, ettei perinteinen rekrytointi enää riitä osaajapulan paikkailuun. Veikkauksella on tehtykin vuosien varrella paljon töitä asian ratkaisemiseksi.

Veikkaus ei ole luopunut täysin perinteisestä, ulkoisesta rekrytoinnista, vaan pitää sitä yhtenä keinona uusien osaajien hankinnassa. Rekrytoinnin rinnalle on kehitelty useita eri tapoja kasvattaa ja vahvistaa yrityksen dataosaamista. 

Ulkopuolisen rekrytoinnin sijaan oman potentiaalin hyödyntäminen

Veikkauksella on mietitty todella tarkkaan osaamiseen liittyviä kysymyksiä. Minkälaista osaamista yrityksessä tarvitaan, mikä oikeastaan on kriittistä osaamista ja miten osaamistarpeisiin vastataan? Veikkaus tietää, että paras ja ajankohtaisin osaaminen tekee yrityksestä menestyvän. Sen vuoksi osaamisen ylläpitoon ja kasvattamiseen kiinnitetään erityisen paljon huomiota.

Veikkaus on huomannut, että osaajapulan keskellä kannattaa kiinnittää katseet yrityksen sisälle. Suuri potentiaali löytyy jo yrityksessä olevasta osaajajoukosta. Sieltä löytyy motivoituneita, sitoutuneita ja oppimisesta innostuneita yksilöitä kasvamaan tarvittaviin työtehtäviin.

"Oman henkilöstön kehittäminen ja henkilöstö, joka on oppimiskykyinen ja motivoitunut oppimaan uutta, on koko ajan tärkeämpää. Koulutus on yksi puoli sitä, mutta kyllä oppiminen enemmän ja enemmän tapahtuu siinä työssä tekemällä."
-Henri Peltola, Veikkaus-  

Eri keinovalikoiman hyödyntäminen

Dataosaamisen ylläpitoon, vahvistamiseen ja kasvattamiseen on Veikkauksella useita keinoja. Viikoittaiset DA deepdivet, ja work shadowing-mahdollisuudet ovat jatkuvia keinoja kasvattaa osaajien dataosaamista.

Vuoden 2022 suurin panostus osaamisen kasvattamiseen oli Veikkauksella yhteistyössä suunnittelemamme ja toteuttamamme Datan ja Analytiikan Lab eli DA Lab.  Se käynnistettiin vuoden 2022 keväällä, sillä Veikkauksella oli aito tarve saada uusia osaajia joukkoon. DA Labilla oli kaksi erillistä tarkoitusta. Päätavoitteena oli muuntokouluttaa viisi uutta osaajaa vanhoista tehtävistä uuteen. Toinen, rinnalla kulkeva tavoite oli tarjota sidosryhmäläisille mahdollisuus kehittää omaa dataosaamistaan.

"Labin sisällä tapahtuvat koulutuspäivät ovat tärkeitä ja luovat pohjaa osaamiselle. Koulutusta sovelletaan käytäntöön Veikkauksen mentoroinnin avulla. Isoin juttu on työssäoppiminen. Sen osuus oppimatkasta on jopa 80-90%. Oppimista yritetään tukea siten, että aina kun koulutettava oppii jonkin uuden taidon, pääsisi hän soveltamaan sitä heti käytäntöön"   

-Lauri Halkola, Veikkaus"

DA labiin lähdettiin luottavaisin mielin, sillä muuntokoulutusta oltiin pilotoitu Sarasen kanssa aiemmin Coding Labin muodossa. Siinä osaajia kasvatettiin ohjelmistokehityksen tehtäviin ja jopa kymmennen osaajaa kasvoi uusiin tehtäviinsä pilotin aikana. Coding Labin tulokset olivat niin rohkaisevia, että toimintamallia haluttiin laajentaa datan ja analytiikan aloille. Tutustu täällä tarkemmin Coding Labin konseptiin ja tuloksiin.

DA Lab lyhyesti

Datan ja analytiikan Labiin sai hakea kuka tahansa Veikkauksen työntekijä. Etukäteen tuli olla näyttöä opintojen tai harrastuneisuuden kautta datan ja analytiikan alalta. Suurin kriteeri oli kuitenkin hakijoiden oman sisäisen motivaation löytyminen. Hakijoita löytyikin useita ja heidän joukostaan valittiin haastattelujen kautta viisi sopivinta koulutettavaa. Myös sidosryhmäkoulutettavien piti hakeutua erikseen.

"Haluttiin DA labiin sekä muuntokoulutettavia että sidosryhmäläisiä. Verkostoituminen on nimittäin tosi tärkeää datan ja analytiikan ympärillä. Ei kouluteta pelkästään työkalua tai teknologiaa, vaan haluttiin saada eri puolelta taloa ihmisiä samaan tilaisuuteen.  Tarkoituksella rikomme organisaation rajoja datan avulla ja saatamme eri ihmiset yhteen keskustelemaan aiheesta."  

-Petteri Lindfors, Veikkaus

Valitut muuntokoulutettavat osaajat siirtyivät heti koulutuksen alussa uusiin tiimeihinsä. Sarasen järjestämien koulutuspäivien lisäksi he pääsivät heti työskentelemään uusissa tehtävissä, uuden tiiminsä kanssa. Työssäoppiminen olikin Labin tärkein kulma ja sitä tuettiin myös Veikkauksen puolelta tulevan mentorin/coachin avulla.

DA Labin hyödyt

Veikkauksella koetaan DA Labin olleen äärimmäisen opettavainen kokemus yritykselle. Suurin oppi on ollut oppia ymmärtämään ja näkemään omien osaajien potentiaali.

DA Labin myötä Veikkauksen työkalupaletti osaamisen kehittämiseen ja uusien osaajien hankintaan on laajentunut. Nyt paletti alkaa olla jo kokonaisvaltainen ja monipuolinen. Eri tilanteissa voidaankin miettiä aina uudelleen, mitä osaa paletista käytetään. Vaikka osaamisen kehittämisen osalta ei maailma ole koskaan valmis, ollaan Veikkauksella jo melko hyvällä tasolla.

Kiinnostaisiko sinua kuulla Labista tarkemmin? Tutustu aiheeseen liittyvään webinaariin ja saat tietää aiheesta vielä enemmän. Webinaaritallenteessa kuulet mm., miten sisäiset siirrot hoidettiin ja mitä kaikkea DA LAbiin kuului.

💡 Katso webinaaritallenne täältä.

Voit ottaa myös suoraan meihin yhteyttä ja keskustella yrityksesi osaaja/osaaamistarpeista; löydämme ratkaisun yhdessä!

 

 

Suosituimmat

Saattaisit olla myös kiinnostunut...

09.04.2024 — Organisaation muutostilanteet

Inhimillisyys apuun muutosneuvotteluissa

Sanalla muutosneuvottelut – ja sen edeltäjällä, yhteistoiminta- eli yt-neuvotteluilla – on karu kaiku. Vaikka neuvotteluita voidaan käydä monenlaisissa...

Lue lisää
28.03.2024 — Uutinen

Tiedote: Mirja Hosionaho aloittaa Sarasen toimitusjohtajana 1.4.2024

Sarasen toimitusjohtajana toiminut Janne Lindfors siirtyy Oppiminen ja Hyvinvointi – liiketoiminta-alueen vetäjäksi Baronalle. Sarasen toimitusjohtajana...

Lue lisää
19.03.2024 — Organisaation muutostilanteet

Älä unohda itseäsi, esihenkilö!

Muutosneuvottelut ovat raskaita prosesseja koko työyhteisölle – myös esihenkilöille. Vaikeassa tilanteessa kaikki menee harvoin nappiin, ja esihenkilöiden...

Lue lisää