Tekoäly kehittyy nyt huimasti – alan asiantuntijoista on kova pula
5.4.2018 | Vierasblogi

Tekoäly- ja pilvipalvelun ammattilaisista on kova kysyntä. Microsoft Akatemian neljännen ohjelman haku uusille osaajille ja yrityksille käynnistyy huhtikuussa.

Kuluttaja näkee tekoälyn toiminnan parhaiten päivittäisessä arjessa. Älypuhelimien ”henkilökohtaiset assistentit”, kuten Cortana ja Siri, ovat jokapäiväisiä kysymyksiin vastaajia ja apulaisia. Eri kuluttajapalvelusivustojen asiakaspalveluboteille on opetettu useimmiten esiintyviä kysymyksiä, ja yleisimpiä vastauksia niihin. Ifin asiakaspalvelubotti Emma oppi niin tehokkaasti, että puolen vuoden käytön jälkeen 60 prosenttia asiakkaiden kysymyksiin riitti botin vastaus.

Yksi suomalaisista tekoälyn hyödyntäjäesimerkeistä on vertaislainapalvelu Fellow Finance. Tekoälypalveluiden avulla lainahakemuksia arvioidaan satojen eri muuttujien avulla. Esimerkiksi lainahakemuslomaketta täyttäessä tekoäly alkaa jo tehdä ennusteita: tekoäly tutkii, mitä kenttää kuluttaja alkaa ensimmäisenä täyttää, analysoi millaisia kirjoitusvirheitä kuluttaja tekee tai laskee tulojen ja lainan määrän välisen suhteen. Näin tekoäly arvioi tehokkaasti lainariskiä. Azuren koneoppimispalvelun ansiosta tämä startup on käsitellyt jo yli 800 000 lainahakemusta kolmessa vuodessa, missä manuaalityönä tällaisen määrän käsittelyyn olisi tarvittu merkittävästi enemmän aikaa.

Edellä mainitut esimerkit ovat tekoälyn nykypäivää, eivät tieteisfantasiaa. Palveluiden inhimilliset kyvykkyydet tulevat olemaan mukana monessa sovelluksessa, joten puheen, luonnollisen kielen, konenäön sekä aikeiden ennustamisen perusteet täytyy osata, mikäli mielii pysyä kehityksen mukana.

Pilvipalvelut mahdollistavat edullisen ja helpon kokeilukulttuurin, jota pitäisi rohkeammin hyödyntää. Pilvipalveluiden aikakaudella ei tarvitse sijoittaa valtavaa rahasummaa kokeillakseen uutta palvelua. Parhaimmillaan dataa voi saada pienen määrän ilmaiseksikin.

Datan ja tekoälyn työllistävyys

Tekoälyn hyödyntämistä aloitellessa on tärkeää tutkia ensin dataa ja tulkita sitä oikein. Millä liiketoiminta-alueella yritys toimii, minkä alustan päälle tekoälyä rakentaa, miten sitä opetetaan ja mitä tietoa kerätä? Näissä kaikissa tekoäly- ja pilvipalveluosaaja voi auttaa ja kehittää sopivaa ratkaisua liiketoimintaa kehittämään.

Tekoäly on vielä verrattain uusi ala, joten osaajia ei vielä ole läheskään riittävästi. Uudenlaisia palveluita tekemään tarvitaankin aivan uusia osaajia. Tämänhetkistä osaajavajetta ”paikataan” lähinnä lateraalisesti, eli palkataan jo olemassa olevat osaajat toisista firmoista. Yhtä ammattilaista saatetaan riipiä moneenkin paikkaan sen sijaan, että kehitettäisiin alalle innokkaita tulevaisuuden huippuja.

Tekoälysovellutusten toteuttajat voivat olla monenlaisilla taustoilla. Yritykset tarvitsevat ainakin data scientisteja lukemaan dataa ja tekemään päätöksiä datan pohjalta, sekä teknisiä henkilöitä rakentamaan uudenlaisia tekoälyratkaisuja ja sovelluksia puolivalmiiden komponenttien päälle.

Tekoälytuotteiden myynti vetää hyvin, joten presales-tiimeihin etsitään henkilöitä. Hyväkään tuote ei myy, jos presales-prosessia ei ole tehty kunnolla. Presales taas tehostuu aidolla osaamisella sekä palveluiden kyvykkyyksistä että asiakkaan saamista hyödyistä ja tietenkin kokemuksilla onnistuneista asiakashankkeista.

Neljännessä Microsoft Akatemiassa mukana tekoäly

Microsoft Akatemiat pyörivät edelleen hienosti, tällä hetkellä käynnissä on kolmas toteutus ja haku neljänteen ohjelmaan alkaa huhtikuussa.

Uutta tulevissa Akatemioissa on tekoälyosaaminen, mutta pilviarkkitehtuurin ja -infrastruktuurin osaamisesta on edelleen kova kysyntä. Yrityksissä on kova vaatimustaso, eli isoihin asiakkuuksiin ja projekteihin kannattaa valmistautua alusta alkaen. Riippuu kuitenkin yrityksestä, millä tahdilla akatemialaiset laitetaan tekemään projekteja itsenäisesti, ja kuinka kauan harjoitellaan muun tiimin kanssa.

Nyt on sekä hakijoille että yrityksille erinomainen aika lähteä tekoälymarkkinaan mukaan. Markkinoilla ei ole vielä kovin merkittävää määrää tekoäly- tai pilvipalveluammattilaisia, joten suomalaisiin pörssiyrityksiin voi vielä hyvin päästä sisään tarjoamaan oman yrityksen palveluita. Nyt on hyvä aika koota näyttäviä referenssitarinoita tulevaisuutta silmällä pitäen!

Kirjoittajasta

Antti Alila toimii Suomen Microsoftilla liiketoimintajohtajana vastuullaan pilvialustaratkaisut. Hän on toiminut 11 vuotta Microsoftilla aiemmin teknologiastrategistina ja tuotepäällikkönä.

Lisää aiheesta

Ota yhteyttä

Henkilötietoja käytetään Saranen Consulting palveluista kertomiseen yhteydenoton yhteydessä. Lue lisää henkilötietojen käsittelystämme tietosuojaselosteestamme.